Цените на жилищата ни растели умерено

Оставаме далеч зад най-горещите имотни пазари, според Евростат
12 юли 2016 19:20, Миглена Иванова
31
Цените на жилищата ни растели умерено
Снимка: архив, БулФото

Ръстът на цените на жилищата в България се ускорява с умерени темпове през първото тримесечие, следвайки тенденциите в Европейския съюз (ЕС), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода януари – март цените на жилищата у нас отчитат ръст от 4,5% спрямо същия период на миналата година, показва статистиката. Спрямо предходното тримесечие обаче увеличението се забавя до 1,1% от 3,1%.

Средно за ЕС годишният ръст на цените на жилищата през първото тримесечие достига 4%, а за еврозоната – 3%. Спрямо предходното тримесечие е отчетено повишение от съответно 0,7% и 0,4%.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата в ЕС за периода е отчетен в Унгария – 15,2%, следвана от Австрия с 13,4% и Швеция – 12,5%. Само в Италия и Кипър е регистриран спад от по 1,2%.

За тримесечието Унгария и Австрия също са лидери по ръст със съответно 5,2% и 4,2%. Третото място е за Румъния с увеличение на цените спрямо предходното тримесечие от 3,3%. Най-силен спад за тримесечието е отчетен в Кипър (-3,4%) и Малта (-2,8%).

Понижения на цените са регистрирани още в Белгия (-0,6%), Италия (-0,4%), Франция (-0,2%) и Естония и Ирландия (по -0,1%).

Плавно забавяне на ръста на цените се наблюдава на пазарите в Дания, Германия, Естония, Полша.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: жилищацени на имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както са скачали, така и ще паднат, а като паднеш от високо - боли най много! Цените на имотите растат когато има стабилност и добра перспектива за бъдещето, а в България за съжаление такава няма, така че сега лятото докато е още сравнително глобално спокойно ще говорите все още глуости, че цените ще растат, а от есента когато ще се заформи едно голямо финансово и политическо торнадо с последици в цяла европа, ще ревнете и ще си ближете раните за спбствената си глупост!
19
8
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Ако ЕС се разпадне, то тогава еврото не просто ще стане "несигурна валута", а ще изчезне като такава. Освен това пазара ще стане изключително несигурен (той вече е!) и точно поради тази причина няма да се инвестира в имоти, а парите ще насочат към други пазари и злато. Мантрата, че цените на имотите винаги ще растат беше валидна за едни отминали времена.... пообразовай се малко повече на тема бизнес и икономика :-)
18
4
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
След 5г. почти няма да са останали нормални работещи хора в България както е тръгнало (застаряващо население, ниска раждаемост, висока емиграция и т.н.), така че сам можеш да се сетиш коя част от населението ще тръгне да купува имоти у нас... тази която ще е станала преобладаваща част от населението с малко по тъмен тен на кожата. Ще ги взимат жилищата на промоция... 2 на цената на едно... Иначе и в момента в София е пълно с празни жилища - собствениците чакат мантрата цените да скочат до небето
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и сега са безумно високи. Не може една гарсониера от 40 кв.м. в град на 30 км.от София, строена 1980г., купена за 8 хиляди да струва 41-45 хиляди.
16
0
 
2
 
! Отговори
До Мда - Не е ли по- преди 7 години
добре да потърсиш собственик на малка къща с двор, където няма как да се построи голяма сграда, а най-много триетажна, като всеки етаж да е 4-5-стаен апартамент?Строителните предприемачи не се заемат с такива малки сгради, защото не могат да спечелят много от тях. А пък собствениците на такива неголеми парцели нямат пари сами да издигнат триетажна сграда и търсят някой разбран човек за съсобственик, който хем да помогне при уреждането на документите за строеж, хем да построи основите.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купувай народе, че балъц.... почти свършиха
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който се интересува да погледне какъв е бил спада на цените на имотите във Великбритания след Брексита и след като от борсите бяха изтрити 2 трилиона долара. Ако някой си мисли че това няма да се усети и тук, да си спомни 2008г. и пак да помисли... само че сега удара по пазара на имоти и спада ще е още по голям.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кои жилища?Или правите реклама на новото строителство?Това е един малък ад?Комшията от 7 - я етаж си изпусна прибора за хранене,чухме го на втория етаж като грохот.Да не говорим че никакви тайни няма между комшиите.Нали сме едно огромно семейство.Кой,кога и какво прави си го знаем.Не че на запад не са същите ***,но с нашите доходи е просто безумие.Съжалявам че не си купих старо строителство,разбира се тухла!Но който няма акъл ще е като нас!
12
2
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Не внимателно а мнооого внимателно - какво стана с магистралите строени с европейски пари? Ами еропа не дава пари за поддръжка следва 100лв за лилвтка следващата година може и повече. Какво стана със завода за *** строен с европейски пари - ами работи но за работата требат пари и ще вдигнат такса смет, поске и данък сгтади и тия дето са се набълукали с имати ще пада яко дране!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банките от сега доволно потриват ръце за балъците теглили кредит наскоро... година фиксирана лихва около 4.5%, а после 8-9 и нагоре .... след като официално обяват колко зле са нещата в ЕС и разбира се ако не се е разпаднал съвсем дотогава. Инвеститорите търсят стабилност, а ние си знам каква е тя точно тук.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В имоти трябва да се инвестира внимателно и умерено. Цените както могат да растат, така могат и да падат много бързо.. илюзията, че имота си "пази" цената са приказки за наивници..
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А забравих и да спомена че до няколко месеца като фалира Италия и банките им, като пренасрочат изборите в Австрия и все пак си изберат крайно десен президент и като още 2-3 държави насрочат референдуми за напускане на ЕС, целият ЕС ще цъфне и върже и при така очертаващата се стабилност няма начин цените на жилищата да не растат особено в България, която няма икономика, а кара на евро социални помощи.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е проста:цените са високи, защото данъците са ниски.И има шепа хора които държат по 2-3-5-10 апартамента. Просто за инвестиция.защото след 5-10г, цените ще са доста по високи.
7
2
 
15
 
! Отговори
мда преди 7 години
в момента търся да закупя в София четиристаен или многостаен, тухла, поне 105квадрата и по възможност с гараж или парко място. С кредит и спестявания до към 130 000 евро мога да дам. Обаче оферти няма . . . Истината е, че хубавите жилища не се продават, а по сайтовете са някви 'артистични' кочини за по 200к евро и фалшиви обяви.
6
6
 
8
 
! Отговори
Брексит :) преди 7 години
Сега след Брексита цените постенно и равномерно ще тръгнат надолу, а лихвите нагоре.... след година спада ще е минимум 10-15%. А брокерите ще мечтаят за някоя комисионна от наем.
5
0
 
17
 
! Отговори
Бъни преди 7 години
Как ще има ръст на цените като няма ръст на доходите ? Как с 500? заплата се дават 70000? кредит ?
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарна икономика става с пазар/пазарене. А българинът в това отношение, хич го няма. Някой му казва "цените растат" и юруш на маслините. Давам ти висока лихва, и айде у кюпа. То става с малко акъл и знание, а не с лакомия.
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София, Пловдив, Варна ще си останат търсени локации. Там цените ще растат, особено сега, когато сме в началото на надуване на балона. Банките свалиха лихвите и хвърлиха на пазара нов ресурс. Всичко това води до повишение, поне в тези градове, колкото и да е неприятно за някои... Такива са фактите.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжи
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази седмица това е първата статия на тази тема, която е дежурна в резултат на изгладнели брокерчета! Демек купувайте, че евтините жилища свършват, щото инак идват амунджите и се настаняват безплатно!