Задава ли се нов ипотечен бум в България?

Около 15% от сделките на имотния пазар са с цел инвестиция
3 авг 2016 13:00, Екип на Bloomberg
9
Задава ли се нов ипотечен бум в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 цените на недвижимите имоти в България достигнаха дъното, след което започнаха възходящото си движение. Наблюдава се активност на пазара на имоти, която се отразява на динамиката на цените, но все още е рано да се говори за балон.

Около 15% от сделките на имотния пазар са с цел инвестиция, но биват финансирани със собствени средства,  коментира Тихомир Тошев от КредитЦентър в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му статистиката показва, че над 53 млн. лв са отпуснатите нови ипотечни заеми от началото на годината, което може да се обясни с динамиката на пазара на имоти и понижаването на лихвите по ипотечните кредити. "Ако преди кризата годишният процент на разходите беше около 8%, в момента той е в рамките на около 5%, а лихвите по ипотечните заеми се движат в диапазона 4,25 – 4,75%", посочи експертът. 

Той сподели, че не очаква движение в посока нагоре на лихвите по ипотечните кредити. "От началото на годината тенденцията е на бавен спад. Най-вероятно ще видим и активно второ полугодие. Очакваме силен край на годината както на имотния, така и на кредитен пазар", коментира още той.

Основните двигатели на пазара на имоти са хората между 35 и 45 години със собствено жилище, но с желание и финансова възможност да повишат стандарта си на живот, отбеляза още Тошев. Малко след тях се нареждат тези, които купуват жилище за първи път. Анализите показват, че около 80% от хората, които живеят под наем, решават, че ще излязат на пазара и ще закупят жилище.

Месечните разходи за покупка на жилище на кредит и разходите за наем в България са почти идентични. В момента хората не са рисково настроени, коментира още той. Според него процентът на лоши кредити сред тези групи ще е много нисък - под 2%. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Инджинер Ганев преди 7 години
Не знам, аз не съм точно в областта на ипотеките но работата ми е свързана със строителния бранш. Накратко казано, работа няма, абе строителния бизнес е спаружен.А и където има работа, пара йок!Даже по програми с еврофондовете бавят или не плащат пари. Не знам защо но междуфирмените дългове са ужасяващи!Това е положението, Пенке ле!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам останаха ли балъци.
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То па едни жилища - новото строителство е с качеството на картонена колиба. Едва получили акт 16 и таваните протекли, праговете пред терасите са на юфка заради влагата. Паднал един дъжд и в гаражите трябва да се ходи с гумени ботуши. На строителя м2 застроена площ излиза преко сили 200 евро а опитват да го продават за 1000+ евро. Строителният надзор е фирма на баджанак на инвеститора и все едно го няма.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
относно лихвите и аз това съм си мислил.сега ще платя 5.8% лихва плюс гпр. обаче след 2-3 години при вдигане на основния лихвен процент с 3-4 пункта,какво става,от вноска 600 лева отива на 900 лева
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лихвите по кредитите са ниски и така ще е може би още 2-3 години. срокът на сключваните договори за кредити е 10-15-20 години. договорите са с клауза за променяемост на лихвата.много трябва да премислите преди да сложите подпис
3
0
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Sancta simplicitas! Дали 27 милиона евро ипотечни кредити за половин година и тръбят като Берковската музика...това са около 500 жилищни имота
2
1
 
22
 
! Отговори
mamitko преди 7 години
С подобни статии ми се струва, че се опитват да оправдаят неопрадаемото увеличение на цените. Успех.
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раздвижване в 3 града. При намаляващо и бягащо население цените вървят надолу.