Нужно упражнение ли бяха стрес тестовете?

Емил Хърсев и Васил Кендов в Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria
16 авг 2016 11:14, Екип на Bloomberg
9
Нужно упражнение ли бяха стрес тестовете?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стрес тестовете бяха изключително скъпо упражнение, което нанесе доста вреди, не толкова на банковата система, колкото на българския бизнес. Това заяви преподавателят в УНСС доц. Емил Хърсев по Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с председателя на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги (АПБФУ) Васил Кендов в "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев той говори за резултатите от преминалите проверки на активите в банковата система.

"От него нямаше нужда, но може би беше добре, че беше проведено, за да се изчистят едни съмнения, подклаждани от редица "пишман анализатори" и най-вече от ЕК", допълни доц. Хърсев.

Кендов се съгласи с тезата на доцента, че това беше скъпо упражнение, но от друга страна е хубаво, защото се създава култура - банките да бъдат проверявани от време на време, "дори от БНБ". Но двамата заеха диаметрално противоположна позиция по линия на големината на регулациите в българската банкова система.

Има цели регулаторни институции, които липсват в българското банково законодателство, каза Кендов, давайки за пример, че в случай на съд, една банка се нуждае от едва четири дни да извади изпълнителен лист срещу някой индивидуален свой клиент, докато в обратния случай процесът трае минимум две години и половина.  

Резултатите бяха в пъти над очакванията "на цялата кохорта писачи на доноси срещу българските банки", заяви доц. Хърсев. Стрес тестовете се доказаха като изключително негоден инструмент, допълни той, подчертавайки реакциите в ЕС, след проверките на големите европейски банки преди две седмици, включително заплахите на италианския премиер Ренци.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Gost преди 7 години
Затова съм решил да спра да коментирам промяна няма отука натака ще гледам известен период на време просто толкова писане да давам коментари не съм писал като ученик
7
1
 
3
 
! Отговори
Аслан преди 7 години
Стрес тестовете вече са направени и то при сторгия конторл на БНБ и над 900 чуждестранни експерти. Видя се, че българската банкова система е в много добро състояние, за разлика от гръцката например.
6
1
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Резултатите бяхав пътинад очакванията "на цялатакохорта писачи на доносисрещу българските банки", заяви доц. Хърсев. - Прав е, Хърсев! Българските банки са известни - ***, ЦКБ, БАКБ, Общинска банка и Инвестбанк. Това са българските банки, които подкрепят българският бизнес и са важни за икономиката.
5
1
 
4
 
! Отговори
Sirma преди 7 години
Аз съм съгласна с Хърсев. Нямаше голяма нужда от тези тестове. Ако в банковата система имаше конкретни проблеми, то те щяха да се видят при фалита на КТБ, а както всички си спомняме, пирамидата на Цветан Василев се срути без да повлече никой след себе си. Дори и ***, която днес е критикувана, тогава изплати 800 млн. лв. за един ден. Нещо на което не са способна ни много от големите европейски банки. През последните 2 години банките се подготвяха за тези тестове и държаха повече пари от необходим
4
1
 
3
 
! Отговори
Рали преди 7 години
Да, бяха нужни, защото мнго хора само спекулират със състоянието на банковата система. Сега се доказа, че банките са стабилни.
3
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ВЬПРОСА БЕШЕ ДА СЕ ДАСЕ ИТКРАДНАТ ОЩЕ 28 000 000 ЛЕВА ЗА ДА СЕ ДАДАТ НА НЯКОЙ ПАРТИИ ЗА ПРОПАГАНДА НЕ СА ПРАВЕНИ НИККАКВИ СТРЕС ТЕСТОВЕ
2
3
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Хърсев пак не си е взел гинкобилобата. Я да си спомни хвалбите за КТБ и какво се случи после!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кои са имената на рисковите банки от стрестеста, що не ги казват?