Колко голяма е ролята на Г-20 за световната икономика

Политиката все по-малко влияе върху икономиката
2 сеп 2016 13:37, Екип на Bloomberg
1
Колко голяма е ролята на Г-20 за световната икономика
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Г-20 е по-скоро един консултационен форум, на който се прави опит да се изготви механизъм, с който да се влияе на световните процеси. Налице е тенденцията политиката все по-малко да влияе върху икономиката. Това каза журналистът Валери Тодоров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му се забелязва раздробяване на проблемите и наличие на все повече зони нанесигурност, които искат инвестиции и създават дефицити, които вече не могат да се регулират с политически средства. "Ако преди можеше на по-голям мащаб да се решават повече проблеми, сега болезнените точки се увеличават, възможностите за влияние върху тях намаляват и дефицитът на внимание към всяка от тези точки след това се обръща в много сериозни проблеми", обясни журналистът. 

Според Тодоров липсва международен механизъм, който да въведе правилата. "Страните отГ-20 правят опит да внесат някакъв ред, но самите те са подложени на вътрешна нестабилност и изпитват достатъчно свои проблеми, за да решават общите", допълни той. 

Журналистът коментира и ситуацията в Източна Европа и санкциите срещу Русия, като подчерта, че те са станали причина руската икономика да се дисциплинира и да се опита да реши вътрешните си проблеми, както и да се пренасочи към други партньори. По думите му това води до сътресения в световната икономика и търговия, които ще се забележат по-нататък в инвестициите. 

"Ако Турция премине към свободен визов режим с ЕС, ще се създаде трудно контролируемо поле в много големи геополитически зони. Ако границата се отвори рязко, проблемите могат да се окажат изключително тежки за страните, които са локомотив за европейската икономика", каза още Тодоров.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато икономиката все по-силно влияе на политиката...