670 хил. тона храна се разхищава в България

Не е логично бизнесът да внася ДДС за дарени продукти
8 сеп 2016 10:52, Екип на Bloomberg
7
670 хил. тона храна се разхищава в България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На базата на европейски изследвания около 670 хил. тона са храните, които се разхищават в България. Храната се разпилява по различни причини, но може да бъде спасявана и преразпределяна, ако достатъчно рано ѝ бъде обърнато внимание.

Това каза Цанка Миланова от Българската хранителна банка в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Тя гостува в ефира на телевизията, заедно със Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопроизводителите, за да коментират дали е нужно отпадането на ДДС върху дарената храна и какъв трябва да бъде контролът на държавата.

Още по темата

"Законовата промяна на ДДС би било добра предпоставка бизнесът да подхожда различно към излишната храна", каза Миланова.

По думите на Присадашки за бизнеса са най-важни икономическите параметри: "Според сегашното законодателство в България, при всяко дарение на храна, дарителят е длъжен да внесе данък ДДС, въз основа на на производствената цена на продукта. Затова масова практика е даренията да се правят анонимно, защото едно анонимно дарение има по-добър икономически резултат, отколкото ако бъде афиширано".

В новия закон ще бъде дадено за пръв път определение за "хранително банкиране", каза още Миланова.

"Световният опит е показал какво е работещото и полезното. Ще има механизъм за бързо спасяване на храна, която е излишна. Не е логично бизнесът да понася допълнителна загуба от дарения", каза Присадашки.

Повече можете да чуете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази тема постоянно я дъвчат. Започва да прилича на лобизъм. Никой не може да ви спре да дарявате каквото решите и за това НЕ дължите ДДС. Цялата тази формализация и списване на нарочен закон прилича на далаверка, която ще лъсне по някое време постфактум. Така си вървят нещата у нас.
5
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
щОМ БИЗНЕСА ГО ИСКА,ЗНАЧИ СИ Е НАПРАВИЛ СМЕТКАТА КАКВИ ДАЛАВЕРКИ ДА ЗАВЪРТИ.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кое казвате храна. На тези ***, с които са пълни хранителните магазини ли? Ако са те, мястото им е на ***. Щастие е да попаднеш на истинска храна.
3
1
 
0
 
! Отговори
похвално законче преди 7 години
За да не изтече срокът на годност и да не остане храната неконсумирана трябва еластичност на търговията.Брояч на клиенти и стока и най-малко общо кратно,като че ли,хм...Да се дари храна е добре,но аз от малък знам ,че се подарява ново нещо.Ако се визират обществени кухни не може да става въпрос за малотрайна храна,по добре да се захранят бързо ферми за животни и да се гони наддаването им
2
2
 
10
 
! Отговори
НТ преди 7 години
Идеята за даряване на храни е хубава, но в България мутрите моментално ще направят фиктивни фирми за внос и търговия с храна, които ще "даряват" храната на своите ресторанти в големите курорти.Това може да бъде недопуснато, ако законът за дарение на храни бъде написан като хората, без вратички, но е крайно невероятно това да се случи, при този лобизъм на едрия бизнес в Народното Събрание...
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте ранъ на ***,да се развъдят още повече! :-) :-)