Отнемат звезди на хотели, заради калпав ол инклузив

КЗП посочва кои да бъдат санкционирани
1 окт 2016 07:45, Петя Славова
19
Отнемат звезди на хотели, заради калпав ол инклузив
Снимка: архив, Булфото

Хотели може да останат без звезди заради драстични нарушения. Това стана ясно от думите на министърът на туризма Николина Ангелкова, която обясни, че най-често те са свързани с предлаганите допълнителни услуги, като ол инклузива.

Друго провинение, при което ще се отнемат звезди, е неотговаряща на изискванията материална база. Например, ако хотел има по-висока категоризация, но лоби барът и стаите, както и общите части не отговарят на получената категоризация, обясни министърът на туризма. По думите й сериозно нарушение е и подвеждащата реклама, при която даден хотел е категоризиран в по-ниска категория, а се рекламира за по-висока, пише "Монитор".

Нарушенията са констатирани при проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП). До отнемане на звезди ще се стига, ако направените предписания след инспекциите не се отстранят в предвидения срок. В момента контролната комисия подготвя доклади за местата за настаняване, на които може да им бъде отнета категоризация.

Не са много местата за настаняване, в които са открити подобни сериозни нарушения, коментира министърът. По думите й те са 4-5, но е важно да бъдат санкционирани така, че да не се повтарят. Нарушенията, които са констатирани тази година от КЗП, са по-малко с около 5% спрямо миналата година, съобщи още Ангелкова. И поясни, че това означава, че правилата все повече се спазват.

Министърът посочи още, че ако на даден хотел бъде отнета звезда, а след това материалната база бъде подобрена, той отново може да стартира процедура по повишаване на категоризацията.

До края на октомври трябва да са ясни критериите кои хотелите трябва да покриват, за да получат допълнителния сертификат за качество, стана ясно още от думите на министър Ангелкова. Един от параметрите ще бъде предлагането на храни по БДС. Освен това ще има заложени изисквания към материалната база, обслужването и други допълнителни услуги.

В сертификата ще бъде включено всичко, което води до по-високо качество на продукта, коментира още министърът. И уточни, че предстоят да се изяснят детайли като дали хотели със сертификат за качество ще може да предлага и друга храна освен по БДС.

Очаква се документът да се издава от Министерството на туризма, като сертифицирането ще започне следващата година. Критериите ще бъдат заложени в промени в Закона за туризма, които трябва да бъдат внесени за гласуване в Народното събрание в края на ноември.

Очакванията са основен интерес към сертификата да имат хотели 4 и 5 звезди. Като при тях се наблюдават и увеличения в броя на туристите и нощувките. През миналата година посетителите са нараснали с 11%, а тази година базите са резервирани почти до края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
курорт паничище през август бяхме в хотела на енергоремонт ад бобов доли ни преместиха в друг хотел защото щял да идва холдингьт а в другия хотелрилски езера не работеше асансьора никакво извинение никакво обезщетение
16
0
 
0
 
! Отговори
Urano преди 7 години
Kak ne, imat katinari ...?!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9 Но и най - големият рекетьор.По нагли са даже и от НАП
14
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До АнонименЕлитните туристи пианисти с отлична алкохолна подготовка не се влияят от презастрояването, за тях е важно да има евтин алкохол. България се нуждае точно от такива туристи и ги привлича успешно, редовно се провеждат състезания по спортно пиене - спринт и маратон както и балконинг.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко звезди ще има Хотелът чиито сервитьор даде указания на клиентката къде точно да намери топките липсващи й в супата топчета? Може котелът да премине от хотел 4 звезди, на хотел 2 топки
12
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
ОЛИНКЛУЗВНА АКОХОЛИАДАДобре дошли приятели във Слънчев брягще ви напоиме всички до откат.Никъде го няма този Рай,да се пие евтино безкрай.Българския алкохол е оргинал,правен от перфйектен матриал.Тук объркваш сутрин вечер и обяд,замъглен във спиртен кръговрат.Олинклузивни туристи само СПОКО,гълтайте по много и спинкайте дълбоко.Алхимиците мешат питиета нон стоп,догодина си търсете нов черен дроб.Само не ме питайте за бандерол,щото ще получите *** гол.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на кой му дреме за звездите на хотелите докато България се обезбългарява най-демократично?!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кзп искам да мине и в автоцентровете
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЗП е може би е единственият контролен орган, който работи реално в България.
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кой е луд да ходи в хотелите в България, особено по морето?
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звездите няма да решат проблема. Решението е да се съборят тези чучела и на 200 метра от плажа да няма нищо, така както е на европейските курорти. Повече от чужденците идват тук заради евтинията, но като видят черноморското чудовище, се отказват да повторят.
6
0
 
28
 
! Отговори
Без преди 7 години
Елените такива работи ядохме, че коремът няколко пъти ме пита дали яденето което му давам не е било в човек вече. После си говорих с един от охраната и той ми сподели как са разбивали замразено месо от резерва на Българската армия с отдавна изтекъл срок на годност, с кирки на плочките. Имахме чревни проблеми и аз и жената пне година след това. Тогава го държеше великият бизнесмен, the one and only, Ветко Арабаджиев. Сега не знам как е и кой му е собственик.
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях направил резервация през германски сайт, защото излизаше по-евтино. Като пристигнахме в хотела и разбраха, че сме българи, вдигнаха скандал откъде-накъде по такъв начин, цените за нас били други. Естествено с моментално оплакване към германците, нещата се оправиха, ама до края ни гледаха накриво.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..."по думите и хотелите неотговарящи не били много 4-5" Смях в гората , може би само 4-5 отговарят на стандартите , останалите са си платили масрафчето и продължават да гърбят хората
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и за лошо отношение трябва, малко да се стегнат
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Похвално! И все така, докато всичките хотелиери влязат в час!
1
0
 
38
 
! Отговори
Елените преди 7 години
Ветко Арабаджиев не харесва това!

Спонсорирани публикации