Липсва целенасочена инвестиционна политика по региони

Според НСИ в София-град влизат 54% от чуждите инвестиции у нас
12 окт 2016 11:14, Екип на Bloomberg
2
Липсва целенасочена инвестиционна политика по региони
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според последните данни на НСИ в София-град влизат 54% от чуждите инвестиции в цялата страна, а на втора място се нарежда област Варна със 7 пъти по-малко вложения. Необходима е целенасочена инвестиционна политика и фокус върху спецификата за развитие на отделните региони. Това коментираха бившият изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов и Александър Трифонов от ИМРР в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Стефанов обясни, че има два основни индикатора за отчитане нивата на ПЧИ. По данни на БНБ нивото на ПЧИ за цялата страна достига около 1,5 млрд. евро на годишна база. Общата сума на тези потоци е почти два пъти по-голяма от данните на НСИ, отбеляза той, като обясни, че основната причина се крие в различната методология. 

Единствено за Северозападна България има целенасочена програма за регионално развитие, сподели от своя страна Трифонов. "За всеки регион трябва да има специфика за развитие. Не трябва навсякъде да говорим за биоземеделие или туризъм. Трябва да има устойчива икономика, която да създава работни места", обясни той. 

Според експертите липсва целенасочена инвестиционна политика и фокус върху отделните региони за привличане на чужди инвеститори. Стефанов поясни още, че липсва яснота относно това какъв инвеститор се търси, като отбеляза, че перспективи има и пред по-малките компании. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
gtf преди 7 години
на гроб му липсва всякаква политика щото в тази роднинска фирма няма политици. Няма по-бездарно и анти-българско правителство от освобождението
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ключовата дума е летище. Чужденеца иска като кацне да не пътува още три часа до еди кой с град..затова и чуждестранните инвестиции са концентрирани в София, Варна..

Спонсорирани публикации