ЧЕЗ приключи проект по подмяна на кабел от 110 kV мрежа

Инвестицията е за 2,3 млн. лв.
8 ное 2016 15:07,
1
ЧЕЗ приключи проект по подмяна на кабел от 110 kV мрежа
Снимка: БТА

Инвестициите в критичната инфраструктура на София са от ключово значение - мрежата не е модернизирана от десетилетия. Това коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на церемония по финализиране на нов инвестиционен проект на ЧЕЗ България.

Експлоатационните дружества дължат качество на услугата на гражданите, а това може да стане само с инвестиции, посочи още Фандъкова.

В проекта по подмяна на 2,5 километра кабел от 110 kV мрежа в София и ремонт на две подстанции "ЧЕЗ Разпределение" е инвестирало 2,3 млн. лева, посочи от своя страна регионалният мениджър за България на чешкото дружество Карел Крал. Така се подобрява сигурността на доставките за седем софийски района или 1/3 от територията на града - домакинства, обществени сгради и производствени мощности.

Подобрена е сигурността и на контактната мрежа на столичния градски транспорт, посочи още той.

Това не е последният проект в тази насока, обещаха още от ЧЕЗ. През следващите години дружеството планира още инвестиции в 110 kV мрежа. През тази година инвестиционната програма на разпределителното дружество е около 95 млн. лева.

Голяма роля в тази програма има София, защото това е един много динамично развиващ се регион, допълни още Карел Крал.

Новият кабел, който полага ЧЕЗ Разпределение, е алуминиев и не представлява интерес за крадците на инфраструктура. Той замества старите маслени кабели, чиято сърцевина е от мед и обект на посегателства.

Новите технологии за изолацията пък увеличават неговото натоварване, обясни изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение" Петър Халоковски.

Той призна още, че проектът е бил много сложен - не само от гледна точка на инвестициите. Компанията е трябвало да бъде максимално мобилизирана, за да не създава неудобство за клиентите си при реализацията на проекта.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бате чез, кажи къде *** сложи тоз халуминниии да отида си го набера.