Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!

"Колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре"
13 фев 2017 10:20, Екип на Investor.bg
109
 Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!
снимка: УниКредит Булбанк

За възможно по-бързо влизане на България в еврозоната призова в интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

По думите му страната ни е изконсумирала значителна част от негативните ефекти от присъединяването към една такава обща валута, след като е въвела валутния борд преди 20 години. Същевременно, "бидейки само с малкото си пръстче там през фиксирания курс, не успяваме да ползваме значителна част от преимуществата. Винаги съм бил убеден, че колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре".

"Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика и администрация, на държавата като цяло. А и не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната. Мога да прибавя още един аргумент в тази полза. Ако нямаме фиксиран курс и не сме в еврозоната, това означава, примерно, валутният курс на лева да се определя от четири-пет човека, които чрез него да провеждат монетарни политики и да определят икономиката. Последният път, когато сме го правили, завърши с катастрофа. Сещате ли се за имената на четири-пет човека, на които ние ще имаме публично доверие, които в петък ще се събират и ще определят курса в понеделник? Имам и по-сложни аргументи в полза на влизането в еврозоната", пояснява в интервюто си за финансовия сайт банкерът.

Според него технически финансовата и икономическата криза е свършила, когато бившият финансов министър Симеон Дянков твърдеше, че е свършила. Но по думите на Хампарцумян растеж между 0,5 - 1% в българския контекст не може да се усети "на улицата".

"Малкият процент се усеща само от най-активните хора – собственици на фирми, скъпо платени професионалисти, мениджъри. Когато стигнем до 3% - 4% икономически растеж и нагоре, това дава основание за потребителско доверие и икономически оптимизъм сред по-широк кръг от хора. От тази гледна точка можем да кажем, че 2016 година е краят на кризата или по-скоро е период на растеж, който се усеща от повече хора", добавя той.

Вижте цялото интервю в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Левон Хампарцумян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Po negovite ekspertni dumi zatvarianeto na K'TB beshe rutinno meroprijatie,a to kakvo se okaza.Goliam ekspert naistina
92
1
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Защо един нотариус взема 50 ХИЛЯДИ ЛЕВА НА МЕСЕЦ
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз зова да ме оставите за час с това крадливо човече - след 9 месеца ще роди близнета!
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре еврозоната да влезе в Хампарцумян.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Охранителят-СофияТолкова злоба има в тебе, че искаш да гърмиш хората от яд, че не са ***.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само намекна за криптовалутите
87
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Към "много умния" 98 :Швейцария има икономически споразумения с ЕС /всякакви/ и влизане в еврозоната и е най-малкия проблем.Ако бяха преценили че им е изгодно щяха да си го гласуват. Всъщност ЕС неможе де изпълни нейните критерии умнико! Което между другото няма никаква връзка с цветове и парт. принадлежност, които са ти очевадно голям проблем. За това си има лекари ....
86
0
 
3
 
! Отговори
№85 преди 7 години
Швейцария не в ЕС. Написал си тъпотия, неграмотнико. А научи първо кои са държавите в ЕС. Разбра ли? Тъпоглав червен ***.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZA PARI I MAIKA SI BI PRODAL, POGLEDNETE TAZI FIZIONOMIA......
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото по бързо влезем в еврозоната толкова по бързо ще си присвоим парите ви. Това пропусна да каже лихваря.
83
3
 
8
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Защо бе - не сме ли достатъчно бедни та да обеднеем още повече- вие срам нямате ли - съвест - съвест господине
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Растеж видяха фирмите обвързани с обществените поръчки и еврофондовете, както и кметовете и тия покрай тях които прибираха 50% от цената." - факт! Като гледам тия и ще са основните, които ще си останат в тая застаряваща ***.
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво очаквате от един масон? За тях съществуват само властта и парите, контролът над стадото, независимо на каква цена, дори и това да доведе до тотално самоунищожение на цивилизацията, или тотално замърсяване на околната среда и дисбалансиране на климата, където ще наблюдаваме все по-агресивни природни явления, с толкова акъл - толкова положителни резултати. Растеж видяха фирмите обвързани с обществените поръчки и еврофондовете, както и кметовете и тия покрай тях които прибираха 50% от цената.
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората се блъскат да излизат от "еврозоната", ние още спорим дали да влезем...Ако трябваше да бързаме с влизането, трябваше още около 2008-*** да влезем. Сега, 9 години по-късно няма за къде да бързаме, Левончо. И какво дириш ти у България? Оправихте Армения, че за тука сте се завайкали...
79
3
 
18
 
! Отговори
марин преди 7 години
По-добре за теб и банките- кожодери , но не и за българите !
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У..йо сплескан, за теб добре, за хората много зле.Плачеш за лоено въже.
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убеден съм, че като влезем в Еврозоната, цените ще паднат. Например ако нещо е струвало 1,5 лева., новата цена ще е само 1 евро. Колко по добре изглежда. На външен вид, де...
76
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гусев ДС агент. Как пък така никой не се заинтересува как тоя мазни за една нощ осъмна милионер.
75
3
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Когато банкер ви каже "добър ден", веднага проверете къде е слънцето! В случая не е никак зле да се погледне и какво е станало с цените точно в Германия веднага след минаването им към еврото! Също така, защо c Референдуми Швеция, Дания.... не го приеха вероятно народите са им много гтлупави ако следваме логиката на Хампарцумян и кръжеца банкери които "вкупом пеят тази песен"! За Великобритания ,Швейцария няма да споменаваме, те доказано са "най-глупавите".....
74
3
 
30
 
! Отговори
този е преди 7 години
Този беше който предложи на шефовете си да преобразуват дебитните карти в сметки и сега заради него плащаме по 1-2 лева за "обслужване" на безплатните преди това карти без причина. ЗАЩО?

Спонсорирани публикации