Да включим автомобилната индустрия на по-висока предавка

Вместо 4% от БВП автомобилните компании у нас могат да генерират 60%
1 мар 2017 13:22, Екип на Bloomberg
5
Да включим автомобилната индустрия на по-висока предавка
Снимка: Bloomberg

Арх. Любомир Станиславов, изп. директор на Automotive Cluster Bulgaria (ACB). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Арх. Любомир Станиславов, изп. директор на Automotive Cluster Bulgaria (ACB). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Facebook ButtonTwitter ButtonMore Social Media ButtonsLinkedin ButtonReddit ButtonGoogleplus ButtonEmail Button
В момента автомобилната индустрия се развива по свои правила, без да има особено голямо стимулиране от страна на държавата. Това каза арх. Любомир Станиславов, изп. директор на Automotive Cluster Bulgaria (ACB), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Автомобилната индустрия е много сложна индустрия, която има нужда от много прости мерки, каза Станиславов. "Инвеститорите, които идват, за да произвеждат определена модификация или модел на автомобил, искат до шест месеца, година или максимум две, да започнат производството, което предполага изградена инфраструктура и технологични паркове".

Стимулирането на автомобилната индустрия не е предизборна тема, защото резултатите от такива мерки идват след пет, десет или петнадесет години, а политиците наблягат на краткосрочни мерки, каза гостът.

"През последните няколко години това е най-бързо разрастващия бранш в България. Повече от половината чуждестранни инвестиции са направени именно в този бранш и интересът на компаниите продължава да нараства. Към края на миналата година около 35 хил. души са били пряко заети в автомобилната индустрия, което е около 1% от хората в трудоспособна възраст, които генерират 4% от БВП".

Факт е, че индустрията нараства много бързо в България, но ако видим това, което вече се е случило в други държави в Източна Европа, все още България е на последно място по степен на застъпване в икономиката, каза още гостът. "Не можем да се сравняваме с добре развити държави, като Чехия, Полша и Унгария. Унгария е изключително добър пример за България - сравнима е по размер, по население, по възможности. Там има четири големи, автомобилни завода и 12% от БВП (който е по-голям от този в България) е дело на автомобилната индустрия. Същото се отнася и за Румъния, и Сърибя. Трябва да се замислим, че това е индустрията, помогнала на тези държави да подобрят благосъстоянието си, заплащането и дори пенсиите".

"Емблематичен пример е Словакия. Там имаме 60% от БВП и това е причината страната да изпревари Чехия по благосъстояние".  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
grt преди 7 години
На нашите политици им дай да увеличават таксите и осигуровките и да обясняват че несме пипали данъците. сега говорят и за стъполовидна даначна систелма за подоходен данък. Сякаш има много квалифицирани кадри дето да стоят в България. Квалифицираните работници са мобилни. Сега с повишаване на осигуровките и евнтуално данъците няма да има смисъл да се стои в България. Може човек да се премести в развита даържава и да получва повече и да плаща същите данъци. Тогава за какво да стои в България?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със смешни заплати икономика не се развива.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се случи това, е необходимо не само държавата да се намеси а и съответно обучени хора. А такива в България няма. Дори и малкото технологични фирми имат големи трудност с намирането на квалифициран персонал.Куцо и сакато икономисти, философии и различни хуманитарни науки изучава само за да почне да продава после зарзават на пазара. Ми такива кадри не са нужни в тея количества, толкова ли е трудно да се проумее това?!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вместо 4% от БВП автомобилните компании у нас могат да генерират 60%"Глупости. Навивахте се 50% от БВП да е туризъм. На ви сега туризъм - бананова република станахме. Сега се навивате 60% БВП да е от автомобилния сектор - познайте какво ще се случи...Истината е, че трябва шибaнo разнообразие в тъпашкия БВП, за да не се случват глупостите! БВП 4% от един сектор е много добре. Не бива да превишава 10%. Никога! Това се учи още в 1-ви курс икономическа специалност.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този лъжлив дебелак ще спрете ли да го навирате?

Спонсорирани публикации