Финансовата стабилност в Европа, подкопавана от слаби банки

МФВ смята, че икономически растеж няма да е достатъчен
Обновена: 19 апр 2017 20:46 | 19 апр 2017 19:41, Петя Славова
13
Финансовата стабилност в Европа, подкопавана от слаби банки
Снимка: Reuters

Очакваният подем в глобалната икономика през 2017-2018 година вдига оценките за европейските банки, но стабилността на сектора все още е подкопана от слабите, неконкурентоспособни банки, обяви днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от ДПА.

В най-новия си доклад за глобалната финансова стабилност институцията отбелязва, че обозримият икономически растеж няма да бъде достатъчен, за да изкара на печалба "трайно слабите банки" в региона.

Банките с дейност в една единствена държава са особено уязвими, когато вътрешната икономика е слаба. Близо три четвърти от тези банки в Европа имаха слаби печалби миналата година, посочва МВФ.

Фондът очаква 1,7 процента растеж в еврозоната тази година, подобен на миналогодишния, и забавяне до 1,6 процента през 2018 година, пише БТА.

Европейският банков сектор остава обременен от "свръхбанкиране", според експертите на вашингтонската институция. В отделните държави проблемът е изразен в различна степен и включва банкови системи с баланси, които са "големи, съотнесени към икономиката", твърде много слаби банки или непечеливши сектори с твърде много сегменти и твърде малко консолидация.

Макар да се взимат мерки за рентабилността, нужен е още напредък в намаляването на свръхбанкирането в страните с най-големи предизвикателства, се заключава в доклада.

Авторите предупреждават, че комбинацията от слаби печалби, липса на достъп до частен капитал и голямо бреме от лоши дългове възпрепятства възстановяването и може наново да предизвика рискове за системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли какво е МВФ без банки ? МВФ без банки е като катаджия без радар,та всички банки са подчинени на мафиотите от МВФ,по нелепо от МВФ изглежда Русия във ООН
8
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Глупости. Чети повече преди да пишеш:1. Растежа през всички 6 години на ББ е сумарно 13% - въпреки че последната година е 3.5%2. Ако имам и стабилно правителство 4 години максималния сумарни растеж ще е още 13.5% - за сравнение в Индия ще е 35%3. В еврозоната цитираните 1.7% са реално връщане назад защото тя пълзи вече 10 години така а населението също се е увеличило малко което все едно да расте с 0%. А и при такИван малки % статистическите грешки изяждат половината.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Озпуснато е : Спед спаби банки да пише от България.
6
0
 
13
 
! Отговори
Глупчо преди 6 години
Хаха, намаляла печалбата на банките и положението вече е трагично! Който успее да си изплати заема, не се сеща за друг. Тепърва идва лошото време за банките и добро за хората!
5
0
 
1
 
! Отговори
tvalibilo преди 6 години
o, ami migrantite sa se narejdat na opaski i jivi steni napravo do bankite da gi podsilvat togava?
4
7
 
9
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Обаче забелязвате ли, в Европа очакват растеж от 1.7 тази година и 1.6 догодина. В същото време в България, с новото правителство очакваме общ растеж от близо 25% за следващите четири години!През всичките правителства на Бойко Борисов беше така - растежът в България беше в пъти пъти, няколко пъти по-голям от средния за Европа. Догонваме!Жалко само, че се забавихме доста покрай експеримента "Орешарски"!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименутре, в 9 ч да се наредят 100 човека пред 1 клон, и до довечера я няма баМката ... толкоз са стабилни! нали затова е зора да се маха цар-кеш, за да си отдъхнат веднъж за винаги "хампи и ко" - колкото щат да теглят, генерацията на нови и нови пиксели е на един клик разстояние.ше работиш за едни голи ...пиксели! даваш ли си сметка, колко вече струваш - колкото един пиксел! а си давал на времето - една крина жито, за един мех мляко, а сега даваш-получаваш "образи", т.е. едно нищо!
2
0
 
6
 
! Отговори
Лилит преди 6 години
Що за идиотщина? Така поставени нещата приличат на изказване на алкохолик, който вини черният си дроб, а не собственото си поведение и отношение, за своя проблем.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какви слаби банки? Като падна КТБ, в Европа не останаха слаби банки.