НЕК още води преговори за цената за съхранение на оборудването за АЕЦ "Белене"

След осъдителното решение на Арбитражния съд страната изплати оборудването изцяло
7 юни 2017 20:55,
11
НЕК още води преговори за цената за съхранение на оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: Reuters

Все още няма яснота колко ще струва съхранението на оборудването за АЕЦ "Белене" на площадката в България. Националната електрическа компания (НЕК) води преговори по казуса с руската страна, коментира пред журналисти изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов, който участва във форума за развитие на ядрената енергетика "Булатом".

Още по темата

Той обясни, че оборудването се съхранява при условия, каквито изисква производителят. Охраната се извършва от служители, наети от НЕК, а на този етап няма и съществени допълнителни разходи за тази дейност.

Иванов отказа да даде подробности относно исканата от "Росатом" цена за консервирането на оборудването. Срокът, за който се преговаря, на този етап е "година - две", допълни още той. Преговорити се водят именно по отношение на цената. "След като сме в преговорен процес, очевидно няма срещане на позициите", обясни той.

Вадим Титов, директор за Централна Европа на "Росатом", коментира, че експертите на НЕК и "Атомстойекспорт" (част от структурата на "Росатом") ежедневно са в контакт по този казус. Той също отказа да даде подробности за цената и условията за консервацията на оборудването, докато преговорите не приключат.

Трудно е да се каже някаква средна цена за такава дейност, защото тя зависи от конкретни условия, обясни Титов.

До тази пролет оборудването за АЕЦ "Белене" се съхраняваше в Русия. След осъдителното за България решение на Арбитражния съд страната ни го изплати изцяло и поетапно получава съоръженията. Очакванията са до есента всичкото произведено за централата оборудване да пристигне в Белене.

Решение дали да бъде строена нова централа все още не е взето, което означава, че то трябва да бъде съхранено.

Ангажиментът на руската страна за консервирането на реакторите е въпрос на преговори. Според Титов е трудно да се даде и краен срок за преговорите. "Колегите се стараят да уточнят всички възникващи въпроси", каза той и допълни, че се търси най-приемливо решение на проблема.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: НЕКАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един реактор на Белене, консервиран. Продадоха го за скрап на руснаците, за да вземат най-модерното. Реакторът отдавна работи край Москва. После не искаха да платят най-модерното. Сега ще има 2 реактора на Белене и пак се опитват да ги продадат. Креттени.
9
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от Крадци преди 6 години
След два месеца НАГЛЕЦИТЕ ще поискат още по два милиарда / 2 000 000 000 за капаците на индииските реакторчета.. АМАН от крадци на власт.
8
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
НЕК да иска арести за наглите терористи ограбващи БЪлгария с милиарди начело в Борисов и ТИминужка петкова.ПЛатиха без наличие на открито финансиране и проект милиарди ограбени от народа живи евра.
7
0
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
И всичко това заради тъпотата на един пожарникар...
6
0
 
0
 
! Отговори
Комисионер преди 6 години
Какви руснаци,какви пет лева?Бого Манчев сън не го лови,че му "дръпнаха" тлъстата комисионна за двата "казана"!Не само започва консервиране,но и "осветяване",подгряване,изправянеплащанията да продължават,гушките да се пълнят.Някой си атом на Манчев да си помълчи да не се изтупат от праха едни папки!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре ще е в Тиквен двор. Да си го гледа.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оборудването за АЕЦ "Белене" трябва да се съхранява в Централата на Позитано 20 или пред паметника на съвеЦката армия в София !
3
4
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Всички преговори между БГ и Русия винаги са били в полза на Русия. Руската агеентура тука прави всико възможно ние да плащаме , Русия да печели. Последен пример в това отношение--отказът на БГ да си поиска над 1 милиард евро надплатени суми от Газпром , с.като необявеният аргумент е че евентуално руснаците ще се благосклонни за хъба край Варна. Вместо хъб ще имаме нов ръб, това е престъпление и надявам някога да бъде наказано. За 20-30 милиона за пенсионерите ореваха орталъка , а за 1 милиард?
2
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Закарайте го в Банкя в двора на тиквата той да му мисли какво ще го прави!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащайте ба руснаците бе! Плащайте им всеки ден по много! Нали ни освободиха от фашистко робство (т.е. от българския цар)! Сега трябва да им плащаме вечно!