Ще поставим ли корупцията у нас на колене?

Плюсовете и минусите на законовите промени
3 авг 2017 12:00, Екип на Bloomberg
22
Ще поставим ли корупцията у нас на колене?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият антикорупционен закон има много предимства, но и поставя доста проблеми. Точно за това е и подложен на публично обсъждане. Надявам се да бъде подобрен. Това каза проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Отсъствието на т.нар. от юристите "обратна доказателствена тежест" ще снижи ефективността на закона, категоричен бе гостът.

"Предимството на закона е, че интегрирането на толкова функции и институции в една означава преодоляване на разнобоя и проблема за комуникацията между различните звена. В България това винаги е много сложен проблем. Когато имаш няколко институции, комуникацията между тях и координацията е почти непостижима задача".

Тук възникват и доста въпроси за ефективността на този орган - Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, каза гостът. "Най-важното е, че тази комисия е наследник на настоящата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество".

Парламентарният контрол е най-доброто решение, но за жалост върху подобни комисии той е доста формален, каза още Димитров.

Какво е значението и тежестта на т.нар. "обратна доказателствена тежест" и защо това е много силно оръжие срещу корупцията?  

Повече можете да прочетете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да наричаме лицата и деянията им с истинските имена!Ясно и точно се знае- и не е подсъдно,но е справедливо-кой беше комунист и стана капиталист,кой и защо продаде държавата,какво друго освен геноцид и тероризъм е от 9 млн да сме под 5 млн българи?И защо агент Панорама и алкохолик Ага - активни прокомунистически лаладжии и борци за свободата на словото и демокрацията не разкажат ясно и точно кой и защо е виновен майките да изоставят децата си,а завършващите да не могат да четат,пишат и смятат?
19
0
 
0
 
! Отговори
Locusts преди 6 години
Че има ли корупция в България? До там ли сме я докарали? Да не би да става дума за бюрокрация? :-)))
18
0
 
7
 
! Отговори
Празни приказки преди 6 години
До сега колко комисии са минали /Кушлев, мушлев/ и какво, корупцията процъфтява. Найзначимото махнаха от закона - за анонимност на сигнали. Кой будала ще си навре таралеж в гащите, да издаде корупционна схема. Ха гъгнал, ха му са светили маслото. Така, че пореден кьор фишек. ..Дий воле дий.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е па как.Одма сме я поставили на колене.А там какво се случвааааа....не е за разправяне.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Валери не го ли изритаха заради това, че прикриваше далаверите на Герберастки фирми? Беше си определил заплата 8 000 кинта и взимал допълнителни много. И той ли ще бори корупцията? Докато Бай *** е във властта, корупцията е основен елемент от антибългрската му политика. Кой ще му търси сметка? Опита ли се и умира при странни обстоятелства. А той се изнася регулярно това което получава от всички които искат да им работи бизнеса. Над 10 милиарда е изнесъл вече. Не спира, малко му се виждат.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой виждал ли е суджук на колене?
14
0
 
13
 
! Отговори
ПРЕМИЕР НА КОЛЕНЕ? преди 6 години
КАК ЩЕ ПОСТАВИТЕ КОРУПЦИЯТА НА КОЛЕНЕ, БЕ, ВИЕ СРАМА НЯМАТЕ ЛИ?ДА ПОСТАВЯТ БОКО НА КОЛЕНЕ, МОЖЕ ЛИ ТАКА.
13
0
 
6
 
! Отговори
Стига,бе!+ преди 6 години
За какво са САМО закони после - той пораснал до18 разпасан хрантутник с мечти за всички екстри, пък после *** го превъзпитавай и наказвай!
12
0
 
7
 
! Отговори
Срам! преди 6 години
Единственият път за промяна е качественото образование.Да се обърнем към нашите творци,исторически примери.Имаме велика класика.Преди се четеше поне в училище ,пък кой научил ,научил.Но поне го е чул като пример.Когато нещо го няма в езика на човек, отсъства в представата му.Токова произведение като Изворът на Белоногата се потулва,за да се учим на други ценности в кавички.Децата нямат никаква представа за добро и зло.Парите и имането са в култ.Простачетата са много и тормозят чистите деца !
11
0
 
8
 
! Отговори
Бай Миле преди 6 години
То закони си има бая за антикорупция, че и спецпрокуратура и т.н., но няма кой да ги прилага! Пример: какво прави вътрешна сигурност на МВР - нищо?! В годината 2-3 изкупителни жертви да отчетат някаква дейност от ВС и това е! А реално обществена тайна е корупцията в МВР...Я тази дирекция да се стегне, да се назначат външни кадърни хора и разни други службички да се активизират и да видим дали ще се справим с корумпетата..........
10
0
 
11
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До НИВО НА СЪЗНАНИЕ : ТАТЕ ОБЕЩА ДА МИ КУПИ СУДЖУК , АМА ДРУГ ПЪТ
9
0
 
11
 
! Отговори
extremist преди 6 години
КАКВИ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ ??? НЯКОИ ДА Е ОСЪДЕН ? ЦАЦАРКО КОЛКО КРАДЛИВИ ДЕПУТАТА ВКАРА В ЗАТВОРА ......КАТО ГЛЕДАМ КАЗУСА "НАГЛИТЕ" ПО-СКОРО МАЙ ГИ ВАДЯТ ОТ ЗАТВОРА
8
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 6Глупости.Лекува се но изисква дълго лечение15+години
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли е борбата с корупцията - да преименуваш една Комисия?Смешници.
6
0
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Няма да стане, защото управляващите от шайката СУДЖУЦИТЕ 3 са пристрастени към корупцията и чрез нея плащат на своите избиратели ( ромите и общинските служители) за да гласуват за тях......Всички са обвързани със СУДЖУКА и само ОСТАВКАТА 3 е спасението за България!!!!
5
3
 
6
 
! Отговори
НИВО НА СЪЗНАНИЕ преди 6 години
Корупцията е състояние на съзнанието и не се регулира със забрани или закони !
4
1
 
7
 
! Отговори
Ниво на съзнание преди 6 години
Корупцията е състояние на съзнанието и не се регулира със забрани или закони !
3
0
 
16
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Това ГЕРБ да бори корупцията е все едно сами да си скрият суджука.
2
2
 
4
 
! Отговори
Истинска Корупция преди 6 години
Корупцията е състояние на духа и не се регулира със забрани или закони !
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано, ама надали...

Спонсорирани публикации