Близо месец губи бизнеса ни от бюрокрацията

ИПИ сочи, че 175 часа отнемат покриването на изискванията
30 сеп 2017 14:56, Петя Славова
13
Близо месец губи бизнеса ни от бюрокрацията
Снимка: архив, Булфото

Цели 175 часа, или приблизително 22 работни дни отнема на предприемачите в България да се справят с бюрократичната тежест в рамките на една година. Това показва Индексът на бюрокрацията за България на Института за пазарна икономика (ИПИ). Средно 22 са работните дни в един календарен месец.

За това време една фирма трябва да направи поне 56 административни стъпки. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27.5 часа (3.5 работни дни), посветени на бюрокрацията. С публикуването на индекса бе отбелязан вчерашният международен ден на бюрокрацията. Подобен индекс са разработили и в Словакия и Чехия.

Индексът на ИПИ е пресметнат на базата на виртуална компания модел, по примера на Словения и Чехия. Тя е еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции и има четирима работници. Оборотът й за годината е 110 хил. лв. и е регистрирана по ДДС. Компанията разполага със собствена сграда и има едно превозно средство, пише в."Сега".

175 часа, които отнема покриването на бюрократичните изисквания, са равни на около 960 лв. разходи за заплати. В тази сметка не влизат платените такси и другите плащания по договори, които са директен резултат от един или друг регламент.

Изчисленията за въображаемата компания покриват само базови бюрократични сфери - стартиране на бизнес, трудови норми, безопасност на труда, данъчни правила, управление на отпадъците и изисквания, обвързани с производствения процес.

Всякакъв тип проверки от страна на службите или специфични събития в рамките на трудово-правните отношения (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят много сериозна тежест, не са включени в индекса. При това е заложено, че се използват максимално електронни услуги - нещо, което за българската администрация може да стане реалност в необозримо бъдеще. Така че според ИПИ 56-те стъпки и 175 часа са по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас.

В Чехия, една от другите две страни, където се провежда изследването, положението изглежда по-тежко - там бизнесът отделя 200 часа, за да се справи с бюрокрацията. Малко по-напред е Словакия - със 164 часа на година. От трите изследвани страни най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България. За това са нужни 27.5 часа и 15 процедури.

Датата 29 септември, на която се представя индекса, съвпада с рождения ден на Лудвиг фон Мизес, който през 1944 г. написва книгата "Бюрокрацията". В нея авторът описва негативните последици от бюрократичното мислене и намесата на държавата, които водят до "неефективно производство и корупция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е важна или на пазара в кафе на мои приятели питам докога ще вярват в това ами утре слизам да пия на пазара и да неме интересува нищо но тъи като мразя пияници от дъното на душата си млади хора системно напиващи се им казвам наздраве и дано пиенето им помогне в живота осмисляики нраственото си положение наздраве другари вие не сте господа срам мее
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да е само това *** кои ти гарантира работа като сме сложили някои дето броят колко имат другите за тия години затова в събота гледам как се приветат на парад един след друг пита се задачата дали слугата сменил шефа отдал се на другия шев нее бил в играта но по странното е докога щее това бре кого накара да скочи какво ли става собствено мислене дали има то ако е имал първото което ще може да мисли за всички тъи като навремето сме мислили и продължаваме да мислим но понеже напитката на вилата
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повярваите ако заявим дата и клиента ми мрънка затова че го бавя гарантирам ви пращам го в демакс на момента да си дири правата а ако не получи отговор има кзп и може да ги съди за ощетяване това са автоцентрове плащаики данъци на държавата и не са нужни глупости а работа това е
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е само простотии мислят като ония в системата понеже само акъл дават след като правят акъл за практическите изпити нее ли добре да е свободно да се заявяват а не по автоцентрове защо ясно мие пет автоцентъра купуват дати мними и големи а останалите малки някои да мисли че ги храним и данъци плащаме а не и веднага си заявили те целта е друга умници трябва тия системи да са свободни и достъпни без ограничения по всяко време така корупция няма да има дали с дати дали без дати това какво е
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът решил хитро да събори паметник и да построи мол, а бюрокрацията му пречи. Багерът втора ръка вече е с пълен резервоар и нови вериги, ръмжи и размахва стрела, а бюрокрацията пречи и иска разни листчета. Вместо административни листчета дават банкови листчета и готово.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен5 - Чакай 20 дена за разрешително за строеж. Уж в общината ти казват, отговорът ще се получи докрая на месеца, а вече е почти изтекъл вторият. Инвеститорите са бесни и искат да си отеглят парите, работниците не са започнали работа, а бизнесплановете са с месец назад, коеот може да е пагубно.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости! Нищо не губи бизнесЪТ. Докато уреждат административните дела, през това време фирмата(служителите-работниците) си работят на работните места. Работният процес не прекъсва. Аман вече от хленченето на тоя бизнес! Все някой и нещо им пречи. Почивните дни, празничните дни, 8 часовият работен ден, клас прослужено време, МРЗ, липсата на кадри(измислица!), "лентяите", администрацията, данъците... Айде вече да спрат да реват!Като не им се работи, да закриват и да стават работници!
3
2
 
4
 
! Отговори
СтроителенПредприема преди 6 години
Глупости, през половината време се занимавам занимавам с общинската и държавна администрация....
2
0
 
13
 
! Отговори
Доброжелател преди 6 години
И защо ми изтрихте коментара? Комплексари жалки! Поне оправете заглавието, бе ей, *** неграмотници. С какво ви обидих ли ви в първия ми коментар? Че се обръщам с учтива форма, че наричам Петя "мила", че ви показвам тъпата грешка ли, че ви пожелавам приятен ден ли? "Близо месец губи бизнесЪТ ни от бюрокрацията" е вярното. Жалки сте! Уважавайте поне учтиво направените ви забележки относно неграмотното ви списване на публикациите. Бъдете коректни!
1
0
 
2
 
! Отговори
Аnonimen преди 6 години
Ми съмна

Спонсорирани публикации