Цените на горивата у нас ще продължат да вървят надолу

Симо Симов: Пазарът има нужда от повече оператори
8 май 2020 11:58, Анисия Иванова
30
Цените на горивата у нас ще продължат да вървят надолу
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата у нас ще продължат да вървят надолу, тъй като няма индикации цените на петрола на международните пазари да се променят скоро.

В най-лошия случай цените на горивата в България ще се задържат на досегашните си нива. Това каза Симо Симов, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Монопол при горивата няма, ако имаше, цените щяха да изглеждат доста по-различно“, обясни той.

По думите на Симо Симов в България няма и картел. Той каза, че цените на горивата в България са такива, каквито може да си позволи българският пазар.

„Надценките на големите вериги бензиностанции си имат своите обяснения – много персонал, големи разходи за доставки… – и те не могат да си позволят да слязат под тези цени“, каза още заместник-председател на УС на АБТПВПГ.

Симо Симов даде за пример малките бензиностанции, които са по-гъвкави по думите му, защото имат собствен транспорт, поддържат по-малки складови наличности, издържат се със значително по-малко приходи, но имат и по-малки разходи.

"Пазарът на горива има нужда от повече оператори“, смята той.

Още по темата за пазара на горива у нас - във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
Победител преди 4 години
Интересно.Как в Австрия с по висок акциз,ДДС .Заплати,здравни,пенсионни и социални осигуровки МНОГО ПО ВИСОКИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ.ПЕТРОЛНИТЕ КОМПАНИИ ПЕЧЕЛЯТ.А ЛУКОЙЛ САМО ГУБИ.А ДАНЪК ПЕЧАЛБА Е 46%.БАСТА ПЪТЯ И В СИБИР.
29
0
 
4
 
! Отговори
Живко Георгиев преди 4 години
Картел при метан станциите има. При 60% намаление от 1 януари до 1 май природният газ на колонката е по-евтин с 7%. Цената му се изравни с бензина.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува кой какво казва, имало картел, ама нямало, имало монопол, ама нямало, много персонал много разходи. Минавам и гледам на голямата бензиностанция бензина е 1.75лв, подминава отивам на малката на която е 1.40лв и си сипвам. Значи пазар на горивата има, така че...
27
0
 
7
 
! Отговори
51 год преди 4 години
То като бяхме малки казваха, че 2020 вече няма да има горива и ще караме летящи коли.То не бяха електрически, гравитационни, изобщо нищо общо с Опел, Голф, и др. подобни.Явно няма да е в този живот кола без горива, защото сегашните електрички харчат ток, дето пак може да е правен с газ, *** и т.н.
26
1
 
11
 
! Отговори
Росен преди 4 години
По тъпо обяснение за цените на горивата съм чувал само веднъж, когато представител на Лукойл каза че цената им се равнявала по цените на вносителите. Не знам защо някои хора си мислят че никой друг не разбира от елементарна икономика!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че 1 галон е почти 3 литра :D
24
4
 
6
 
! Отговори
Що бе преди 4 години
Цените у нас в левове са колкото цените в САЩ в долари. 1 литър бензин - 1.80 лв, един галон - 1.80 долара.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простите бензиностанции поддържат нереално високи цени и като всичко друго в Бг няма кой да ги регулира и да не им позволява да ни пият кръвчицата. Бензинът в момента трябва да е макс 1.40.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хляб, месо , а скоро и тока се вдигат само у нас.Дъежавата е фалирана, а виновника продължава да се хвали и да дере.
21
1
 
13
 
! Отговори
Професор б.х. преди 4 години
колко пъти ще променят срока за ремонт на тунел Витиня? Сега е до 11.09.2020, беше до края на юни...
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо - има монопол - на ЛукойлВторо - има картел на големите веригиНе може едни бензиностанции да продават горивото за 1.40 в Габрово, а големите вериги в Пловдив да продават на 1.80 ? В Габрово петролни полета няма и рафинерии
19
1
 
42
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Петрола -надолуГаз - надолуПотребление - надолуЦените на базови стоки - НАГОРЕСамо в България
18
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв картел да има?Хората минават и си зареждат.Не са скрили бензина и да има дефицит.Просто е много по-лесно да се зареди за 1,80 за 5 минути, отколкото да ходиш да чакаш на опашка при Марешки.
17
0
 
21
 
! Отговори
Име преди 4 години
До АнонименМарешки, 1,39
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картелът беше разбит от Марешки. Сега същите картелни организации биха продавали "най-евтиния бензин в Европа на 2,19 лева".
15
24
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Скъпо, скъпо, колко да е скъпо? Простолюдието се скъсва да пътува, за да яде и да пие по вили и хотели. Не признавате нито вируси, нито извънредно положение, нито "скъпи горива". Само ядене, пиене и кючеци са ви на първо място. И щом можете да си го позволите, дори сега, в тази пандемия и криза, очевидно имате доста добри доходи.
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро, с отйлабването на мерките, петролът ще започне да се покачва, и то доста бързо. Руснаците и саудитците ще са единствените печеливши, защото устяха да сринат американските шистови производители т.е разправиха се с конкурентите. Освен това се разбраха да намалят добива.Цените по бензиностанциите в момента са най-ниските, които ще видим изобщо някога повече, евентуално още няколко стотинки надолу. После ще настане стръмно покачване до старите нива, че дори и отгоре.
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГерманияТи прочете ли какво пише в статията? Успя ли да го разбереш? Или си толкова мaлoyмeн, че освен да тpoлиш, за друго не ставаш.
12
3
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
До ЛОСТОФПрав си, ама има малка правотисна грешка. За "мрЪсника" става дума.
11
5
 
32
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Тук цената на бензина втора седмица е 1,08 евро.Доколкото разбирам не е голяма разликата сравнено с цената в България.Само не разбирам ЗАЩО не може да се намали цената на бензина при вас?По целия свят Може ,при вас Не-защо?