Нова финансова мярка ще подкрепя бизнеса

Държавата е предвидила 2.5 млрд. лева по програма "Възстановяване"
22 юни 2021 20:21, Петя Славова
22

Държавата с нова финансова мярка в подкрепа на бизнеса. По програмата ''Възстановяване'' са предвидени 2,5 милиарда лева. Така малките и средни предприятия ще могат да изтеглят кредити, с които да преодолеят последиците от COVID кризата.

Пламен е собственик на заведение за хранене. За да поддържа бизнеса си жив, няколко пъти се налага да тегли кредити.  

"Започна забавяне на самото изплащане и така започнахме с едни кредити", обясни пред Bulgaria ON AIR Пламен Йосифов.

Поредния удар върху фирмата му нанася пандемията от COVID-19. Готов е да изтегли нов кредит, за да покрие предишните си задължения.

"Искам да си изплатя стария кредит, но зависи от условията, които ще предложат", допълни още Пламен.

В трудната ситуация на Пламен са редица малки и средни предприятия. Затова, за да може бизнесът да се изправи на крака, държавата заделя от Фонда на фондовете средства в размер на 2,5 млрд. лева. Така кредитите, които компаниите ще получат, ще бъдат обезпечени на 80% от държавата, а останалите 20% са за сметка на частната банка.

"Няма безплатен обяд. Всеки трябва да носи риск и затова казвам, че е истинско партньорство, защото държавата поема големия риск и поема останалата част от риска", подчерта финансовият министър Асен Василев.

"За да сте част от програмата, бизнесът ви трябва да е малък или среден. Да е оперирал поне 3 години. Ще има възможност без обезпечения да се вземе кредит. Кредитът е до 7 години", посочи министър Кирил Петков.


Максималният размер на кредита е до 3 милиона или до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 година. Кредитите ще бъдат отпуснати по пазарни лихвени проценти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
До До 17 преди 2 години
"Какво те интересуват хората , могъл купил .... " ________________________________Не съм 17 но да попитам, не те ли интересува за какво ти отиват парите от данъци: за мерцедес и втори ресторант на някой бизнесмен или за нещо обществено като училище, детска градина или инфраструктура. Риторично. Понеже тези пари се гарантират от всички данъкоплатци.
18
4
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Какво те интересуват хората , могъл купил .... *** никога няма да спре да гледа какво има съседа....ама изобщо не му идва на акъла ... какво е жертвал за да го постигне !!!!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам каква криза, но собственика на ресторант за кебапчета до нас, след като им намалиха ДДС-то си купи Мерцедес и отвори още едно заведение в съседен квартал. Преди караше Тойота на 15 години.
16
3
 
3
 
! Отговори
Нищо не искам преди 2 години
Изобщо не искам да ме подкрепят , искам просто да не ме закачат ....да си работя и да се развивам !!!! ГЕРБ ни смачкаха малкият и среден бизнес.....от денонощни проверки ....а надигнеш глава или ти тръгне малко работата.....гърч веднага ...!!!!
15
3
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
как от къде, от Милиардите Евро Външен Дългове, с които Борисов пороби и децата на нашите деца!
14
1
 
2
 
! Отговори
ше ми подкрепите… преди 2 години
е от къде тия милиарди бе другари , от Венецуела ли ?! нали Борисов бил ограбил хазната .
13
4
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Така, както ГЕРБ ни източиха за 3 мандата, никой не може, дори и най-големият Комунист е неспособен на кражби в такива Мащаби!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Изнервен Без какви "факти и доказателства" другарю? 2.5 милиарда. Факт. 7 годишни "кредити" факт. 1 година гратисен период. Факт. Без обезпечение. Факт. Я отиди да ти дадат на теб едно тлъсто заемче в някоя търговска банка, без да покажеш нещо в замяна, да видиш дали ще ти мине номера. Червените сатрапи започнаха да ви източват, още преди дори официално да са се докопали до властта. Ето на ТОВА му се казва предизборни подкупи.
11
1
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
е да де, точно така се Става Кредитен Милионер в Комунистическа Държава! Само Комунисти гарантират с Народните пари Милиони за Частни Лица!! То тогава защо ли има работническа класа - ама щото на нея не дават!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гледна точкаБанките са частни да, но понеже заемите на 80% се гарантират от данъкоплатеца - това е стимул за банката, че ще си върне парите с лихвите по един или друг начин, даже ако бизнесмена обяви фалит!
9
0
 
7
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
Борихме се срещу Комунизъмът, ама той не си Отива, продължава да има едни, които нямат конкурентно способни стоки и услуги, но са Милионери чрез Държавни Субсидии - това си е Дефиницията по Учебник на Комунизъмът, в същото време Способните с реално полезни бизнеси фалират - рецептата защо Комунистическите Общества Винаги Потъват!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
за Близките до Властта пак ще има значи да се НаГушкат и да се Оядат като Клинично Затлъстели Гли гани!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо все държавата трябва да е длъжна на всеки който си пожелае , заради неговите си причини . Ковид бил виновен , това било ами търси алтернативи не реви .
6
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Ама това не е нова мярка, още преди две седмици я обявиха. Само дето не е ясно дали бизнесът ще иска кредити, след като преди беше безвъзмездна помощ. А и банките са частни и изобщо не са длъжни да се съобразяват с мераците на Киро Язовиро.
5
5
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До 1. И ти си поредният ***, който говори без факти и доказателства. Всъщност Ти кой си и какъв си да ги ръсиш тези цифри? Касиер на Боко ли си?
4
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Това са бъдещите партийни касички. Куфарчетата на Луканов се връщат
3
8
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
А Бойко Българоyбиец на всеки 3 месеца източваше по десетина милиарда!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България най-съкровеното желание на хотелиерите е да напълнят до пръсване огромните си сгради от бетон и стъкло с неизброимо много стаи. В същото време даже и преди коронавируса редица топ дестинации залагат на уединени къщи, бунгала и малки китни хотелчета, където никой не ти навлиза в аурата.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2.5 милиарда без обезпечения, с гратисна готина и 7 години за връщане. Знаете ли какво е това, уважаеми българи? Началото на грабежа. Само началото. Тези пари ще потънат в партийните касички на военната хунта и приближените им. Ще финансират преврата си с вашите пари. Хахахахахахааааа. Умницииииииии.

Спонсорирани публикации