БАЗ и СЗБ: Сметките за ток са 4 пъти по-високи, компенсации няма

Въпросът вече бил за оцеляването на бранша
48
БАЗ и СЗБ: Сметките за ток са 4 пъти по-високи, компенсации няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие - липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна, са посочва в позиция на БАЗ и СЗБ.

„Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение. Заведения, които са плащали по 7-8000 лв. сега получават сметки от 33-34 000 лв. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит“, допълват от бранша.
 
„Слушаме за някакви 1,5 млрд. лв., които били отделени за компенсации за бизнеса. Като оставим на страна факта, че те няма да стигнат доникъде, към момента дори ги няма. Доколкото разбираме все още не е измислен механизмът, по който да бъдат разпределени. И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план е невъзможна“, посочват от БАЗ и СЗБ .  

Според ресторантьорите всичко това се случва в момент, в който поредната вълна на коронавируса набира все по-големи мащаби.

„А в парламента се карат дали да въведат "зелен сертификат" и за тях. Кога ще станем свидетели на здрава, силна, категорична, всеобхващаща заповед и най-после - ефективни мерки за ограничаване на пандемията? Работата на парче, безсмислени локдауни, "зелен сертификат" само за определени сектори са само печелене на време на гърба на бизнеса. Говорим за оцеляване, но в условия, които не зависят от нас. Борим се с вятърни мелници, за да съхраним инвестициите си и сме готови на всичко, за да го направим. А на какво сте способни вие?!“, посочнат от двете организации.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в тази изключително тежка ситуация с огромна инфлация и повишени цени на абсолютно всичко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: токзаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме чували досега бизнесмен да се оплаква, че яхтите са му скъпи, колите му са скъпи. Чували сме да се хвалят, че яхтите им са скъпи, че колите им са скъпи, че са богати. Сега да се хвалят, че токът им е скъп.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще продадем имуществото и ще секвестираме парите на всички оплаквачки бизнесмени Андрешковци, които искат държавни помощи.........................Първо трябва те да дадат пари за плащане на тока на колегите си, да помогнат един на друг, после държавата ще помага на бедните бизнесмени. Но мултимилионери и милиардери да искат държавни помощи - не може. Милиардерите да помогнат на по-бедните си колеги бизнесмени Андрешковци. Като искат ниски и никакви данъци, те само да си помагат един на друг.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Домушчиев да помогне на бедните си братя бизнесмени. Той е милиардер. Да пращат молби до него да им помага. Държавата първо трябва да им вдигне данъците на 70 процента, пък тогава да искат пари. Коли, вили в чужбина, офшорни сметки са все от изпрани пари и спестени данъци. Оттам сега да вадят пари за черни дни.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарна икономика. Който не може да си плаща сметките да фалира, а не да плаче като вдовица за х...
31
1
 
4
 
! Отговори
Добрини-благинки преди 2 години
Радев му е все едно.Кирчо се кокори и говори глупотевини пред микрофоните. Май Жан Виденовото време преди 2 5г. ще се върне...А да видим...
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тия цени и порции в заведенията и хората със сертификати ще ви подминават.
29
1
 
10
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Аз не гласувах за Радев, беше избран с мнозинство, извънземните не са идвали да гласуват, остава да сте били вие. Сега защо ревете? Свиквайте, това е само началото, ръкопляскайте му.
28
7
 
9
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Ние произвеждаме и изнасяме ток, няма нормална причина да е по-скъп.При Борисов - 80 лв.При тези руски поддлоги - 800 лв.
27
1
 
7
 
! Отговори
имам преди 2 години
чувството, че с фалитите на многото бизнеси, се цели някои наши хора да се намърдат в тези ниши! Но за хората няма нищо реално, само приказки, обещания и най-вече рестрикции
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ГЕРБ беше евтино, защо сами са прецакахте с Фигуранта и *** Киро ;)
25
12
 
5
 
! Отговори
Промяна ли ? преди 2 години
Нали Бойко беше лош,а сега е скъпо и фалират фирми всеки ден. Ще ревете за Бойко!
24
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Въпреки това продължавайте да проверявайте за зелени сертификати - нищо че ще фалирате. Държавата ви така казва. Изпълнявайте
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е промяната
22
2
 
10
 
! Отговори
Ако преди 2 години
продължавате да искате зелен сертификат и "ваксини", за персонала и клиентите, никой няма да Ви обърне внимание...и да Ви прави оборот..
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aбе те офисите плащат по над 500 лв ток,че работят 3 компютъра,та заведенията ли?Тока ще скача,газта също.Ако на Европа и е скъпа газта,Русия я изнася за Китай и те си правят ток от нея.Търсене има и цените няма да паднат,даже ще се вдигнат.Предстои хипер инфлация и стоките от сегашните цени ще отидат поне по 3 унножени.Ще има глад и студ 2 в 1!
20
0
 
5
 
! Отговори
Влезе в Затвора... преди 2 години
там попадне на хора, излезе-на всяка цена става ресторантьор! На заплата разчитат наивните (много са), бай Тарикат е все с пълен джоб.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да фалират всички които са искали зелен сертификат и са принуждавали персонала си да се ваксинира. За другите, дано да оцелеят в кризата.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да благодарят на Урсула и сие .Зелени зделки и др. европростотии.Хубаво ,че еврокочината не и остава още много.
17
4
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До опала Те до сега бяха ня власт *** от ГЕРБ .Ти къде беше или проспа.В момента в цял свят нока скача с на 40 %. но нали сте свикнали да мрънкате и все някой да ви е виновен.
16
2
 
4
 
! Отговори
Да са спестявали! преди 2 години
Не, че са останали без парички! Айде нЕма нужда!

Спонсорирани публикации