Армения изпревари мнозина! Вече има безпилотен е-мобил

Моделът дебютира в Ереван, ще струва под 8000 долара
7
Армения изпревари мнозина! Вече има безпилотен е-мобил
Снимка: AutoMedia.bg

На изложението DigiTec в Еренан дебютира първия в историята на Армения автономен електромобил, съобщиха местните медии.

Арменските инженери са разработили спирачната система и батерията на колата, а останалите компоненти са внос от чужбина.

Максималната скорост на арменския електромобил е 90 км/ч, пробегът му с едно зареждане е между 40 и 50 км, а зареждането на батерията отнема около 2 часа. Електромобилът все още няма име, а за донор за шасито и купето е използван китайския модел Shuanghuan Noble от 2004 г. – 4-местно копие на Smart Fortwo, но конструиран върху вече отдавна остарялата платформа на бензиновия Suzuki Alto.

На изложението в Ереван електромобилът е на щанда на компанията National Instruments, която работи съвместно Арменската нациоална инженерна лаборатория (ANEL) и първият им проект е точно автономното возило.

Главният инженер на проекта Давид Геворкян вече съобщи, че ако производството на такива електромобили стартира в Армения, то те ще излязат на световния пазар на цена между 6000 и 8000 долара, дори и по-евтино.

Той напомни, че Армения има сериозни традиции в развитието на електромобилите, като първите прототипи са от 1975 година и са дело на Ереванския политехнически институт.

Още снимки на новото арменско возило вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа, "напреднала" Армения с безпилотен автомобил а "изостанала" Германия нямааа.Леле какви глупости можеш да прочетеш в медиите на Пеевски.
5
2
 
11
 
! Отговори
Петьо Еврея преди 6 години
Казваш се във нея и тя веднага почва да те лъже
4
10
 
3
 
! Отговори
ДО №1 преди 6 години
Понеже виждам че умишлено изопачаваш нещата а други неща мразиш и ненавиждаш , чети заглавието колкото и злоба и омраза да таиш в себе си . Написано е - . . . безпилотен е-мобил . Разбирам злобата ти и омразата ти , ама поне не манипулирай хората ! И недей да правиш реклама на Турция !
3
2
 
1
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Нормално.
2
2
 
17
 
! Отговори
Журнялист преди 6 години
Какво каза радио Ереван по случая?
1
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е третата на Света след САЩ и Израел която произвежда дронове с размер на пеперуда. С камери и всички екстри ама никой не споменава. Арменците направили електромобил. Двигател, четири колела и акумулатор.