България печели от евентуални мита за автомобили в САЩ

Интересът към България в този сектор се засилва
20 юли 2018 21:15, Екип на Bloomberg
18
България печели от евентуални мита за автомобили в САЩ
Снимка: Pixabay

България е печеливша от ситуацията с евентуалното въвеждане на мита при вноса на европейски автомобили в САЩ. Много от компаниите започнаха да местят своите производства на различни места - както тези за производство на компоненти, така и на автомобили. Те търсят места, където може да се компенсира това оскъпяване, а България е една от много горещите и интересни дестинации. Това коментира Любомир Станиславов, Аутомотив Клъстер България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Вчера разбрах за българска компания, която е подписала огромен договор с "Ягуар Ленд Роувър" за доставка на алуминиеви компоненти. Обемът е няколко пъти по-голям от досегашното ѝ производство. Това са компоненти за електрически автомобили - завършен цялостен продукт. Това е един от поредицата успехи, които предстоят пред българското автомобилостроене до края на тази година“.

През последните пет години от асоциацията имат постоянни преговори и разговори с доставчици, коментира Станиславов. Интересът към България се засилва драматично през последната година. По думите му такъв има от всеки един производител, който би искал да успее да редуцира по някакъв начин цената на своите продукти. Това са производители от Европа и Азия, като има разбира се и такива от Америка.

Станиславов разкри, че всички 170 компании в сектора, които са в България, изживяват много добър период. Според него автомобилостроенето, особено в Германия, към което е насочена агресията на Тръмп, изживяват най-добрия период в своята история и всяка година е все по-печеливша и добра за тях. По думите му това ще им даде сили, за да се преборят с митата.

Като следваща вълна той отбеляза налагането на автономните автомобили. Според него в България има много специалисти и инженери, които могат да допринесат за развитието на този вид автомобили. „Има всички шансове, ако разговорите се развият в правилната посока, София да се превърне в един от големите центрове в Европа, който създава технологии за автономни автомобили“.

Вчера в Министерство на търговията на САЩ започна изслушването на засегнатите компании от евентуалното въвеждане на мита при внос на европейски автомобили в САЩ.

„Автомобилната индустрия има много по-голям проблем с налагането на мита от Китай, към автомобили внасяни от САЩ, тъй като голяма част от производителите произвеждат своите модели в САЩ и ги изнасят за Китай. Те наложиха 40% мито върху тези автомобили, което автоматично страшно много оскъпява тези модели в Китай“. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
fake news преди 5 години
превод: търсим роби за 100Е на месец, 28 дена, 14 часа смяна да си избием тарифите за де не вдигнемт цените на мазните мериканци.сега, интересно, къде ще намерят роби да им работят на поточната линия? ша строим завод у бг, ша внасяме работници от северна кореа. супер :))))))
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Отговор 12Сглобяването на чужди автомобили или производство на части за тях не е българско автомобилостроене.
13
1
 
4
 
! Отговори
До този под мен преди 5 години
Лицензите за производство на Реното и Фиата бяха прекратени, поради нарушаване на лицензните условия. Според тях, продукцията е трябвало да е изцяло за вътрешния пазар, без право на износ. А ние сме си изнасяли тихомълком. Вината е изцяло наша.
12
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 3 Ти четеш ли какво пишеш? Руснаците не могат да направят кола , та ние ли .Руснаците ни спънаха през 70-те години , когато зглобявахме Рено 8 -10, Фиат 124, москвич.Тогава изпуснахме влака. Сега е невъзможно да направим собствена кола. А и няма нужда.Дано някой от големите производители да се излъже да дойде тук.
11
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Много добре , само че Сената няма да позволи на Тръмп да направи тази глупост.А дали някой ще дойде у нас , ако все пак се случи?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това са го изчислявали доцентите, които са ми преподавали, не им вярвайте!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видя ли "Made in BG" НЕ КУПУВАМ!!!Същото важи за всяка дуга източно-европейска територия, азиатските "тигри" и т.н.ПРАВИЛО!!!Което никога не нарушавам.*** винаги излизат СКЪПО!!*** не може да си върже обувките, тия ми говорят за автомобили.
8
0
 
4
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Разбрах, че патока е таен внедрен агент на бивши *** от БГ, и сега всячески се стреми да подпомогне умрялата наша икономика! Като за начало е добре, но по-добре да им обявим война на хамериканите, че да станем техен щат. Едно време руснакът не ни иска, поне покрай тези да се облажим...
7
9
 
2
 
! Отговори
До 1,2,3,4,5,6 преди 5 години
Вие сте се тотално побъркали
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера видях горивен филтър за автомобил с марка Bosch, на него пишеше made in Bulgaria.Това са добри новини. Лошото е, че много бавно нстигаме ЕС по икономически показатели.
5
2
 
15
 
! Отговори
Разбира се преди 5 години
Е сега вече българското автомобилостроене ще превземе света. Тесла, идваме!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МанипулюАз не съм сигурен дали ги правим или ги внасяме от Китай ...
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземете да направите един единствен български автомобил. Да вземем да го видим и пипнем та после вече мечтайте за водеща сила и центрове. ИмАли сме биле много добри инжилери ама си немаме кола.
2
2
 
22
 
! Отговори
Манипулю преди 5 години
Правим шайби, как да не съм горд, печелим!
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пак с техните бълнувания и мокри сънища.