Към всеки четвърти българин: Дай пари и няма проблем!

Родни чиновници искали рушвети от 18% от фирмите
26
Към всеки четвърти българин: Дай пари и няма проблем!
Снимка: Булфото, архив

22.2% от българите са давали подкуп през тази година, а 24.4% са изпитали корупционен натиск, по данни на Центъра за изследване на демокрацията, който прави ежегодно мониторинг на корупцията.

За сравнение през миналата година 18.6% са участвали в корупционен процес, а 27.7% са изпитвали корупционен натиск.

Нивата на административната корупция остават критично високи до степен, че това се е превърнало в "новото нормално". Върхът е през 2014 година, която се отличава с политическа нестабилност. Нивото на корупция през настоящата година е съизмеримо с това през 2000 година.

Според Центъра за изследване на демокрацията корупционните сделки са толкова често срещани, че се извършват със знанието и мълчаливото съгласие на много участници.

Около 18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на чиновници през миналата година.

Липсата на санкции е основна причина за устойчивостта на това явление, отбеляза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той посочи, че предприетите мерки в КАТ са намалили случаите на корупция там според близо две трети от българите.

В доклада се отбелязва, че липсата на устойчиво антикорупционно решение за последните 18 години е показателна за наличието на далеч по-съществен проблем – многобройните корупционни отношения и зависимости, в които са въвлечени висши държавни служители и политици на управленско ниво, придобили общественост като завладяване на държавата. Това води до формиране на области със системни проблеми като: злоупотреби с обществени поръчки, механизми на скритата икономика, ДДС и други данъчни измами, блокиране на правоприлагащите институции и на различни институции от контролната система, завладяване на медиите.

Докладът на Центъра препоръчва две спешни реформи - рестарт на контролната система и създаване на антикорупционна прократура.

Благодарение на това, че страната е член на ЕС, възможностите пред българските граждани да избегнат корупцията, са много повече, смятат от Центъра. Липсвало обаче желание у парламента за справяне с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако докладвам за някой корумпиран какво , да може да го уволнят и да го преместят на друга служба по висока длъжност при подбраните корумпирани.
22
0
 
3
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"Липсвало обаче желание у парламента за справяне с проблема." -- да си дойдем на думата! А иначе всеки държавен служител хванат в корупция трябва да се уволнява дисциплинарно и държавният трудовият му стаж да се анулира.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само тва цялата жалка държавичка е прогнила от всякъде въпроса е българина дава ли си сметка за падението и гибелта си
20
0
 
8
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Изход 23:8 "Подаръци не вземай, защото подаръците правят слепи гледащите, и извръщат делото на правите."
19
0
 
5
 
! Отговори
До Чиновник преди 7 години
Аз пък като данъкоплатец тоя стол дето го заемаш съм го платил и в един момент мога да реша да ти го въведа откъм изхода на храносмилателната ти система като започна от облегалката.
18
3
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
Аз за тоя стол дето го заемам пари съм давал и сега трябва да си избия инвестицията, а вие сте седнали да ме хулите. Искали сте пазарна икономика - сега като я имате, зор ви е да си плащате. Няма угодия.
17
0
 
10
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Чиновника винаги е бил с властта и е "блажил" от нея. Така е било по турско, после по царско, след това по комунистическо и сега по ... не знам какво да го наречем. Чиновника не се е променил през вековете, той винаги е крал и ще продължава да краде. В по-цивилизования свят нещата са почти същите, но има някаква мярка в краденето, докато у нас е ... безмерно.
16
0
 
8
 
! Отговори
Потърпевш преди 7 години
Абе, ДНЕШ-ните ***, вие май живеете в паралелна вселена, а не в България. Какви 18% ви се въртят из празните черепни пространства. Някой път влизали ли сте в община или някаква друга институцийка за справка, документ, удостоверение и т.н., че да ви светне лампата за какво иде реч. Корупцията е 99.99% ако искаш да ти се свърши и най-елементарната услуга - например издаване на удостоверение за данъчна оценка на имот, скица от кадастър или удостоверение за семейно положение.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е официалната политика на псевдодържавата България. Всеки който се е докопъл до политическа или държавна служба да си краде на воля без да бъде наказан и съден. Така стана с Белене, Цанков камък, КТБ, банките през 98г., ВЕИ, кражба от еврофондовете, кражби от болниците и т.н. Няма виновни няма наказани!!!!! И ние ги търпим!! За това сме най бедни, най болни, най нещастни.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KOITO LUJHE I KRADE STAVA SA Be Se Pe,DePe Se. TOVA E MODELA NA RUSIYA. VINAGI SAVISIMI OT DURJHAVATA, I SA DURJHAVATA. NARODA DA E UPLASHEN, GUSEN, SMASAN. POLIZIYATA LUSNATA,OHRANENA, I VINAGI PRAVA..
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всеки 16 българин е чиновник. държавната администрация се ползва от герберастите за коропоративния вот по време на избори затова е толкова раздута и не се съкращава. в холандия която е 16 милиона население администрацията е 40 000 а в българия която вече няма и 7 милиона души е над 400 000.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами на тях това им е бизнеса бе. Все я намаляват тази администрация, пък тя все се увеличава. Да се буди човек как става. Не че се чуди де. Началници в пенсионна възраст затлачват всичко, защото освен за власт и пари, за друго не мислят. Те, разбира се, поддържат здраво този застой във всичко. Особено в образованието, дето все е приоритет и все затъва. Непенсионирани директори и пом.директори се натискат на креслата и не си тръгват, защото няма кой да ги прати там, където им е мястото. Блато!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
абре не е баш така у наше село викаме дай кило ракия и ке видимв сметката на тоя дека се прережда за водата
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна лъжа!!!Корупция на 98%, гарантирано от гроп!!!Нека някой ме обори. Да каже сфера където няма, и веднага ми давам пример.То иначе не може да работи системата, толкова са сеобвързали, като свински черва.Хората го приеха, че това е нещо нормално, и спасение няма. Първо че трудно се намират доказателства, а дори и да ина, полиция и съд са толкова корумпирани, че файдата е никаква.
9
1
 
22
 
! Отговори
Вижда се преди 7 години
Имам познати в Община Варна и са ми споделяли ,че и при предишните се е крадяло ,но такова крадене както при ББ и герб не е било,правете си изводите!!!95 % от чиновниците са членове или симпатизанти на герб.......
8
1
 
8
 
! Отговори
Карпатов преди 7 години
Чалгата е опасна за нациналната сигурност. Познавам много свестни хора които се изнесоха само защото чалгата гърми отвсякъде и в буквален и пресносен смисъл. След около едно две десителития държавата официално ще се прекръсти на Чалгария по взаимно съгласие на остатъчните племена от местното население.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсвало желание на парламента да се справи с корупцията? Ми то всичко от там тръгва... Винаги ще има хора които да дават и чиновници които да искат рушвет! Въпроса е, че и институциите които евентуално могат да помогнат (полиция, прокуратура, съд и т.н.) и да наказват това престъпление, са най-корумпирани от всички...
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора бъркат БКП с БСП, ДС, неуспели по времето комунисти нарекли се СДС и прочие. Всъщност разработката на БКП - ДС унищожава България вече 30г., но не с такава цел е била създадена. Просто се е изродила. Разлика между русофили и американофили няма. Но както и да е, няма да защитавам никой. Основното, което искам да кажа - цитираните проценти в статията са нищожни, корупцията е в пъти по-голяма.
5
0
 
8
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 7 години
Давайте и за това после че ручате ТЕБЕШИРЕНО СИРЕНЕ!
4
4
 
10
 
! Отговори
Суека преди 7 години
БКП унищожи що е България а сега се чудят хората как всяка партия следваща е същата или още по брутална еми елементарно УОТСЪН всичките са отрочета на БКП и ДС !Като обикалям София и от време на време на някоя стара къща забележа каменна плоча с надпис еди кой си българин живя тук и загинал за свободата на народа и като гледам годините точно в периода когато вашите любимци от БКП еничарите *** на РУСИЯ бяха активни терористи на наша територия ! И русофили и американофили в БГ = лош мат'риал