Гордост, а не страх от бежанците! Те не искат в Русия и дори в САЩ

Юнкер иска да се гордеем, че милиони искат да живеят в Европа
Обновена: 9 сеп 2015 21:42 | 9 сеп 2015 19:00,
306
Гордост, а не страх от бежанците! Те не искат в Русия и дори в САЩ
Снимка: Reuters

„Ние трябва да се гордеем с това, че даваме подслон на хора, които искат да живеят сред нас. Милиони искат да дойдат на европейския континент“, заяви Юнкер на пресконференция в Страсбург, след като произнесе годишната си реч пред Европейския парламент.

Те не отиват в Русия, Китай или дори в САЩ, а при нас и ние трябва да се гордеем, а не да се страхуваме, каза председателят на Еврокомисията. Според него в момента Европа се нуждае най-много от солидарност. Тъкмо тя е качеството, което ни дефинира като европейци, изтъкна председателят на Европейската комисия. Той даде пример с детството си в Люксембург, в което живеел сред емигранти от Унгария, Чехия и Словакия.

Трите държави изразиха несъгласие с плана му за задължително разселване на бежанците, а Словакия добави и че би приела само християни. Юнкер разкритикува поведението на Унгария, заявявайки, че „ние трябва да защитаваме границите си, но че не се нуждаем от железни завеси, а от желязна воля, за да се справим“.
Европейският съюз се нуждае от система за законна емиграция, подобна на американската. За това настояха водещи членове на Европейския парламент, които коментираха предложенията на Жан-Клод Юнкер за справяне с миграционната криза.

Според лидера на либералите Ги Верхофщат ЕС трябва да въведе програма по подобие на американската зелена карта, чрез която да подбира кандидати според нуждите си. Синята карта, която беше приета от ЕС, работи само в Германия, заяви той от парламентарната трибуна в Страсбург.

За ясно разграничение настояха и консерваторите и крайната десница. Те призоваха Брюксел да води различна политика спрямо хората, които бягат от войни и тези, които търсят по-добър живот в Европа.

Още по темата

Крайната десница твърди, че 60-70% от идващите в момента в ЕС не са бежанци, а икономически имигранти, които нямат право на защита по Женевската конвенция и трябва да се третират съответно.  Австриецът Харалд Вилимски настоя ЕС да отвори работни места в Африка, за да намали притока на хора към своята територия.

Найджъл Фараж, британският евроскептик заяви, че единственият начин ЕС да спре лодките не е да разпределя квоти, а да затвори границите си като Австралия и едва тогава да решава какво ще прави с вече дошлите. Той артикулира и опасенията, че „Ислямска държава“ използва бежанската вълна, за да инфилтрира джихадистки бойци в Европа, за което получи подкрепа и от групата на националистите, водена от Мари Льо Пен. От там дойдоха и призиви „петролните монархии“ в Близкия изток да поемат своя дял от тежестта от бежанците.

Консерваторите настояха да се даде възможност на страните, които не желаят да приемат имигранти, да допринасят финансово към издръжката на бежанските лагери в съседните на Сирия държави, където се намират 90% от бежанците. Великобритания, Белгия и Холандия вече обещаха пари за Турция, Ливан, Йордания и Египет. Според лидера на консерваторите Саид Камал ЕС трябва да се включи и в строителството на приемни центрове за бежанци извън границите си, за да обезсили трафикантите.

Големите парламентарни групи обаче подкрепиха плана на Жан-Клод Юнкер за справяне с положението. Председателят на Европейската комисия предложи създаване на постоянен механизъм за разпределение на мигранти при кризи, разселване на 160 000 сирийци, еритрейци и иракчани от Гърция, Унгария и Италия, списък от безопасни държави, чийто граждани няма да получават бежански статут, създаване на европейска бежанска охрана, както и 1,8 млрд. фонд за подпомагане на Африка, който да бъде набран от страните членки.

"Трябва да приветстваме бежанците, иначе Европа не съществува като концепция и съюз, основан на солидарността“, заяви водачът на социалистите Джани Питела. Според него „ако не действаме сега, кризата ще стане необратима и ще бъдем свидетели на залеза и разпада на ЕС“.

Водачът на  християн-демократите (ЕНП) заклейми държавите, които искат само християнски имигранти. „Ние защитаваме човешки права, не тези на християните“, заяви лидерът им Манфред Вебер. „Истинският проблем не е Европа, не е Брюксел, а националният егоизъм“, каза той.

Зелените допринесоха към темата с предложение Европейския парламент да отстъпи сградата си в Страсбург за бежански лагер, давайки личен пример за поведение на правителствата и на гражданите. Един от техните лидери, Филип Ламбертс, заяви, че „трябва да се застъпим за бежанците, да сме отворени за промени и към бъдещето“.

Либералите настояха върховният представител Федерика Могерини да убеди европейските държави, членове на Съвета за сигурност на ООН, да подемат нова инициатива в световната организация, която да сложи бърз край на войната в Сирия.

Жан-Клод Юнкер обеща в началото на 2016 г. Европейската комисия да предложи нова стратегия за привличане на легални имигранти, които да допринесат за облекчаване на демографските проблеми на Европа и недостига от специалисти.

В понеделник вътрешните министри от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят плана за справяне с миграционната криза, представен от Жан-Клод Юнкер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя *** ще събори ЕС. Не искали били в САЩ и Русия бежанците... те и да искат кой ще ги пусне там бе, ***? За тези две държави се изискват ВИЗИ!!! Нито Русия нито САЩ ще си напълнят чистите държави с потенциални терористи. То ние българите ще трябва да се надяваме на спасение в Русия като славянска и християнска държава след като цяла Европа се напълни с мюсюлмани. Къде другаде ще ни остане да се спасяваме, ако не там? Никъде в ЕС не ни искат, но виж за бежанците може... всичко.
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, де ... те Русия и САЩ и без тва не ги пускат. Щото поне малко им пука за хората в страната.
187
2
 
7
 
! Отговори
Joar преди 8 години
ЮНКЕР грозен ТРАВЕСТИТ!!! ЮНКЕР о ти мръсен ХОМОСЕКСУАЛИСТ!!! Вземи си ги всичките и си ги гледай у вас! България и без това е в окаяно състояние, та косура ни и тези скакълци!България ВЪН от ГЕЙСКИА EU!!!
186
0
 
2
 
! Отговори
seira преди 8 години
КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":"ТАШАКЛАРЪ!!!"
185
0
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 8 години
До duhku4eХАХАХАХААХАХААААААААААА............
184
0
 
6
 
! Отговори
valenty преди 8 години
"Ние трябва да се гордеем с това, че даваме подслон на хора, които искат да живеят сред нас."Л И Ц Е М Е Р! Не мисли това, което казва.А те не искат да са там, защото веднага ще трябва да хванат лопатата и на работа. Никой няма да ги храни, подслонява ей така.
183
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато се гордее с хуманитарната си лудост,милите бежанци ще му обявят джихад.
182
0
 
10
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
До БългаринБългария,брат е независима,защото от нея нищо не зависи!
181
1
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
То и да искат в Русия или САЩ кой ще ги пусне там тия "талибани", а изказването на Юнкер само затвърждава убежденията какви изкукали старци са начело на ЕС.......
180
1
 
11
 
! Отговори
God преди 8 години
Ние се гордеем, че много хора искат да живеят в Европа, но това не означава, че искаме те наистина да живеят в Европа.
179
3
 
3
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
къде ми е коментара?Или писах за Хитлер и не ви е Удобно,сравнено с нашия ***?!
178
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има си хас да искат в Русия, те бягат от руската *** Асад.
177
0
 
13
 
! Отговори
Тъпи роби преди 8 години
Бежанците са бреме за бедните и средната класа и същевременно двигател за висшата класа, съвременни роби.
176
1
 
24
 
! Отговори
SyS преди 8 години
Явно не само управляващите България, но и тези начело на Европа са дебилни демагози. Не щат в Китай, Русия и САЩ, защото тях не ги приемат там, а не поради *** съждения на европедалите.
175
1
 
18
 
! Отговори
изводи преди 8 години
То е ясно ,че тези меркантили дето предават своите си сънародници ,за да потърсят изгода в икономиката ще бъдат главните виновници за провала на Европа.
174
1
 
14
 
! Отговори
Вижте преди 8 години
Вижте,много мнения ,но е ясно ,че меркантилността на Европа скрива с морална маска на загриженост.Няма да прокопса Европа,когато им се натресат тия емигранти,защото не са от нашата културна общност дето е направил тоя свят.Де ще се денем ,когато гостите останат и си построят техния дом .А техния дом няма общо с нашия.Разбира се те около 10 г ще го прикриват и после ще почнат атентатите.Тогава обаче трябва да се търси отговорност и от тия дето ги приеха.Всеки помни 11 септ .
173
0
 
5
 
! Отговори
Do 238 ot Swe преди 8 години
До Историята се повтаряTi razbra li vob6te moqta ironiq 4e citira6 cifrite 4 000 000 000 :) Az sam protiv emigraciqta na siriycite za6toto te ne sa istinski bejanci..
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е.Всеки вижда чуждите кусури.То нашите си ги носим на гърба.Ние българите сме едни чистофайници,ум да ти зайде.
171
1
 
22
 
! Отговори
Историята се повтаря преди 8 години
Имало било 4 милиарда по света дето искали да живеят в Германия .Ххахахаха Ама то и вие ако си направите дома хубав ще има много ,ама много кандидати да дойдат на гости .Но нима е нужно да оставяте тия гости завинаги.Ясно е ,че вие ни лъжете ........Икономиката на Германия няма да успее ,а ще рухне и то скоро ,защото тия гости не са германци и не са направили този хубав дом .
170
0
 
3
 
! Отговори
Do 132 ot Swe преди 8 години
Ami togava ne razdelyayte horata a pomagayte na vsi4ki... ima okolo 4 000 000 000 hora po sveta koito biha iskali da jiveq v Germaniq ili Hollandiq... No nqmat parite da se doberat do tam..Uspeh ti jelq.. daje moje6 da pokani6 u vas nqkolko ot bejancite, da im dava6 hrana voda pari.. Da jiveete zaedno, hem da gi u4i6 ezika...A ne zad ekrana da prizovava6 za pomo6t koqto ti nqma da var6i6...