680 000 без дом в Германия. Спят по улици, в приюти...

Проектът "Housing First" може да им помогне
1 дек 2019 07:45, Петя Славова
96
680 000 без дом в Германия. Спят по улици, в приюти...
Снимка: pexels.com


Близо 680 000 души в Германия са без дом - спят по улиците или в приюти. Мнозина мечтаят за свое жилище, а тази мечта може и да се сбъдне - благодарение на проекта "Housing First", съобщава Дойче Веле.

Андре Курковяк се гордее особено много с банята си - душ, радио, мивка със съответната арматура, т.е. обзавеждане, което само преди пет години за него би било непостижимо. Тогава - изпаднал в пълна зависимост от хероина, - той се намира в малка затворническа килия. Общо е прекарал десет години на улицата, в приюти за бездомници и в затвора. Но от три години нарича своя собственост 34-те квадратни метра, на които живее. Решетки на прозорците няма, затова пък има договор за наем и собствен ключ.

Промяната става възможна благодарение на организацията "fiftyfifty" от Дюселдорф. От четири години насам тя подпомага бездомниците в рамките на проект, наречен "Housing First". Основната идея е проста: бездомни хора получават свое жилище, без да се налага да отговарят на определени условия - дори да са наркозависими или психично болни. Защото се смята, че в стабилно обкръжение проблемите, например зависимостите, могат по-лесно да намерят решение. Всичко е на доброволен принцип, включително оказваните впоследствие грижи.

Дали обаче бездомниците свикват с новите си жилища, задържат ли се в тях? Числата доказват, че програмата има успех: между 75 и 90 процента от новонастанените остават да живеят в предложените им жилища. От 62-ата души, които до момента са могли да се възползват от програмата в Дюселдорф, само четирима са се върнали обратно на улицата.

В Дюселдорф екипът, който се грижи за бездомниците - от първия контакт до настаняването в жилището, се състои от шестима души. "Ние се грижим за хората - издирваме бездомните и им помагаме да заменят спалния чувал със собствено жилище. Това изгражда доверие", обяснява отговорничката на проекта "Housing First" Юлия фон Линдерн. Проектът се състои в следното: екипите, включващи социални работници, психиатри и лекари, издирват хората по местата, където те битуват и мизерстват.

Настаняването в свое жилище обаче не решава всички проблеми, посочва Юлия фон Линдерн. Някои си остават наркозависими или зависими от алкохола. Андре Курковяк например ходи всеки ден на лекар, за да взима от него метадон заради своята зависимост от хероина. Пие редовно и алкохол - не смята, че ще успее да се освободи от тези свои наклонности. "Но хората не губят домовете си заради това", посочва фон Линдерн. "Ако признаят, че отново са пили, им казваме: случва се. Дали не бихме могли да се справим с този проблем?".

От първите стъпки до днес

В началото, когато за първи път е изпробван в САЩ, проектът "Housing First" е насочен към ясна целева група: към трайно бездомните с психически заболявания и зависимост. Междувременно във видоизменена форма той се прилага не само в САЩ, а и в много европейски страни. Финландия дори го е обявила за национална стратегия и е единствената държава в Европа, намалила броя на безработните.

Не може обаче еднозначно да се каже, че това се дължи изключително на "Housing First", отбелязва експертката по социалните въпроси Нора Зелнер. "Може обаче да се каже, че Финландия има ясна стратегия, която се прилага в цялата страна. Те са възприели принципа, че всеки човек има право на жилище - нещо, което ние в Германия още не сме постигнали".

Същевременно Финландия намира решения, непредвидени в първоначалната концепция на "Housing First". Скандинавската страна е преустроила например цели приюти за бездомни в блокове с отделни апартаменти.

Организацията "fiftyfifty" от Дюселдорф пък купува - чрез дарения и продажба на произведения на изкуството, сгради, които след това отдава под наем на доскорошните бездомници. Жилищата по правило са в покрайнините на градовете, но поради това са по-евтини - покупката на едно жилище струва на организацията между 70 000 и 90 000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия ако миеш чинии на договор по 8 часа на ден ще имаш пари за квартира---Може и да нямаш, а дори да имаш, да не получиш такава. В Германия за жилище ти не си клиент, а кандидат. Кандидатстваш като за работно място, с папка с документи с трите ти последни фиша от заплатата, кредитната ти история и свидедетелство, че досега си си плащал наема. Условието е заплатата (нето) да надвишава наема най-малко 3 пъти. С минимална имаш към 1100 евро, обаче една боксониера може да е до 900.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, ами тези 680 000 бездомника защо не работят?---Не е казано, че всички не работят. В Мюнхен и други желани градове вече е доста честа практика работещи да спят в приют за бездомни, защото подслон няма. Просто няма. Дори да могат да си позволят собствено жилище. За едно свободно кандидатстват над 1000 души. Търсенето на квартира може да продължи с години, дори за немско семейство с висок доход.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При раздаването на апартаменти за бездомни, с предимство се ползват репресираните в нацистките концлагери. Става въпрос за 6 милиона апартамента---Глупостите в този сайт просто нямат край. От репресераните в нацистките концлагери до сега малцина са живи и са старци. Освобождаването на лагерите е през 1945 година! Да не говорим да са 6 милиона, да живеят в Германия и да са бездомни. В самата статия си пише, че общо всички бездомни в Германия са 600 хиляди.
71
0
 
2
 
! Отговори
до Топ Секрет преди 4 години
Брекзит е германо-френски проект, целта е да се изкара троянският кон на хамериканосите - Англия от Европейският Съюз, за да може съюзът начело с Германия да поеме по независим път.
70
4
 
9
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Социалните помощи са най-голямата спирачка в развитието на една държава и то не защото струват много пари. Парите германците ги имат. Вредни са, защото възпитават търтеи.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкохолът и дрогата не са виновни. Само хората, които ги използват. Дори повече от тези, които им ги продават.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че за тарамбуцци и всички *** има безплатен дом , храна , здравеопазване .... Германия е гетто !!!
67
1
 
2
 
! Отговори
Работещ в Германия преди 4 години
Значи хората даряват пари и някакви лица купуват жилища с тях и искат наем от бездомните? Истински благородници!
66
1
 
9
 
! Отговори
Работещ в Германия преди 4 години
688 хил бездомни германци? Значи аз дойдох и почнах да работя знаейки 5 думи на кръст, а работливите германци са на улицата, защото не работят. Като останах без работа на ден ми пращаха по 10 оферти за работа с минималното заплащане за Германия, ама на тези германци им е под достойнството да работят за 9 Евро на час.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TOP SECRETЩе ни кажеш ли в какво се състои същината на проблема?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИваЗначи онази баба наистина е л.у.да. Защо продължават да я търпят?!
63
1
 
13
 
! Отговори
Ива преди 4 години
До Ако е вярно това, 62Вярно е - тези дето са на улицата са най-често Германци или други Европейци.Арабите и Ч.е.рн. и те получават всичко на готово - с нови маратонки и телефони..Тези бездомници обаче нито нападат, нито ограбват другите... те си пият бирата и/или взимат дрогата.Арабите и черните обаче ограбват, бият, колят, изнасилват въпреки че всичко им е осигурено -храна и покрив и топло.Аналфабета с 2 жени и 7 деца получава две жилища, докато германците се чудят как намерят квартира.
62
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
При раздаването на апартаменти за бездомни, с предимство се ползват репресираните в нацистките концлагери. Става въпрос за 6 милиона апартамента, и Бойко Борисоф е предложил финансова помощ. Комсомолката Меркел обаче я отклонила нацистки, - тези тъмни балкански субекти и в соца бяха най загубените, че сега ли! - От тези с които съм спал, акъл не искам . парирал ББ, той е много умен тарикат. - Пфф, баш с тебе, то Ердоган е по прети. - Ааа, чи$утка! - Чи$*** си ти, льохман, аз съм комсомолка!
61
0
 
13
 
! Отговори
Не е редно преди 4 години
да бъде хранен чрез социални помощи и да държавата да му осигурява жилище, ако човекът е здрав и има свободни работни места.За наркоманите не ми е жал. Нека да ги лекуват, но след това те да си платят лечението! Иначе какво излиза? Той си правил кефа с дрога, знаейки, че това е вредно. После като закъса, данъкоплатците за своя сметка да го лекуват, хранят, че и жилище да му осигурят!И за децата е ясно, че има едни категории хора, при които подареният морков не само че не помага, но и вреди.
60
0
 
6
 
! Отговори
Ако е вярно това, преди 4 години
което казва К6 ( 46), тогава не знам какво да мисля.Наистина, неприемливо е на улицата да живеят 680 000 германци бездомници, а пришълците уж-бежанци да бъдат настанявани в квартири и всичко да им е безплатно през следващите 4 години, предоставени им за интегриране.Само че, с каква цел са допуснати тези мигранти? Аргументът е, че трябва да заемат работните места, за които няма желаещи германци.Добре, ами тези 680 000 бездомника защо не работят? Значи те не щат, затова Меркел доведе "бежанци"
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече са! Да знаят лъйнъристанците, да ни бягат от Лъйнъристан!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия е свършила от всякъде,до 2 години ще е гето
57
0
 
1
 
! Отговори
Васко с кецовете преди 4 години
Под мостовете не шумят реки,когато ти не си не си до мен
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сига-н Германия,Италия,дания,норвег. холан,Англ.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате и вижте в италия.