Срещата в Брюксел на 25 минути от рекорда по продължителност

20 години по-късно и бюфетът вече се плаща
Обновена: 21 юли 2020 12:05 | 21 юли 2020 12:05, Елка Василева
9
Срещата в Брюксел на 25 минути от рекорда по продължителност
Снимка: БГНЕС

Срещата на върха на европейските лидери беше планирана да продължи два дни, но се проточи над четири дни. Договорка беше постигната в началото на петия ден след изтощителни преговори. Въпреки това маратонският форум не успя да подобри рекорда на най-дългата европейска среща на върха, отбелязва в. "Фигаро".

Този рекорд беше поставен през 2000 г. в Ница. Тогава все още нямаше председател на Европейския съвет и срещата на върха беше домакинствана от ротационния председател на ЕС - Франция и по-точно от френския президент Жак Ширак.

На приключилата днес среща на върха в Брюксел не й достигнаха само 25 минути, за да счупи рекорда от Ница.

Тогава форумът продължи 85 часа, посветени на разнородни дебати. Срещата в Ница започна в 15 ч. местно време на 7 декември, което се падаше четвъртък през 2000 г. и продължи до 4,26 ч. местно време в понеделник сутринта, на 11 декември 2000 г.

Още по темата

Рекордът е още по-голям, тъй като преди официалното начало на тази среща лидерите присъстваха и на петчасова конференция, започнала на 7 декември в 10 ч. местно време. Това прави общо около 91 часа разговори на върха. Но по онова време страните членки на ЕС все още бяха само 15.

След тази рекордна среща самият Жак Ширак каза, че не е нормално да се приключва работата в 5 ч. сутринта.

Проблемите в Ница дойдоха относно въпроса за правото на глас за всяка страна членка, като Белгия по онова време беше обидена от това, че нейната позиция в тази насока не се зачита. Накрая тя спря със съпротивата, което позволи на срещата да приключи.

От срещата-рекордьор в Ница остава обаче един приятен спомен - бюфетът, осигурен от френското председателство и подготвен от прочут френски майстор на кетъринга, известен с френските сладки, наречени макарони.

Това обаче се е променило и днес ястията, съпътстващи срещата на върха на европейските лидери, са сервирани в стола на сградата на Европейския съвет от специализирана фирма и се заплащат.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
събитията от днес преди 3 години
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата (вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за 10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски сценарий
6
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До тигана преди да/5Ецб от 10 години печата... сега даже много малко - само по 20 милиарда еврос месечно.
5
0
 
0
 
! Отговори
тигана преди да преди 3 години
сме хванали рибата: ЕС и ЕБ дали разполагат с такава сума в трилиони като заделени налични, едва ли и икономиките на ЕС ще успеят да ги осигурят, май като америка фърст ще печатаме хартийки без покритие - да му мисли останалия свят ...
4
1
 
1
 
! Отговори
ЕК и ЕП преди 3 години
Българският народ брагодари само не отпускайте парите преди да изтече мандата на Властелинът на ЧЕКМЕДЖЕТАТА, че нищо пак няма да разбереме от помощта Ви
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак пладнешки обир.
2
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ааа -Торта Морта САХЕР? ъъъъ--имаше ли ?? и Кой я плащаше ?? Конграджулейшънс Торталейшънс!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е толкова болни надписаха и пачки нема от ЕС )

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe