Ще успее ли ЕС да измисли алтернатива на руския газ?

Планът е да се построи подводен тръбопровод Турция - Израел
29 мар 2022 22:45, Йоана Цонева
105
Ще успее ли ЕС да измисли алтернатива на руския газ?
Снимка: БГНЕС

ЕС обмисля алтернатива на руските енергийни доставки и планира изграждането на газопровод Турция - Израел. Според правителствени и представители на индустрията на двете страни ще бъде сложно да се постигне каквато и да е сделка, съобщава Ройтерс.

Още преди пет години имаше идея да се построи подводен тръбопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел – "Левиатан". Газът ще тече към Турция и към южноевропейските съседи, които искат да диверсифицират доставките си на синьо гориво далеч от Русия, предаде БНР. 
Още по темата
 
Собствениците на газовото находище -  Chevron и израелските фирми NewMed Energy и Ratio Oil, планират да увеличат производството от 12 на 21 милиарда кубически метра годишно, като до момента снабдяват с газ Израел, Египет и Йордания.
 
Според компанията NewMed Energy голяма част от допълнителния добив на газ ще бъде втечнен и изнесен чрез кораби за Европа или за Далечния изток. Главният изпълнителен директор на NewMed заяви миналия месец, че Турция също може да се превърне в дестинация, но трябва да си "заложи кожата" и да се ангажира с изграждането на газопровода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
msm преди 2 години
И водород, от електролиза на водата, чрез електричество получено от соларни панели. Всичко е ток и жица и е в обозримото бъдеще, въпрос на воля.
75
0
 
1
 
! Отговори
msm преди 2 години
Биогаз и биометанол - вечните ресурси, поне докато има слънце и вали дъжд :-)
74
5
 
3
 
! Отговори
До 88 преди 2 години
Рублата се понижава изкуствено заради коментара на Путин,че ще продава газ в рубли. Изчакай до 04.04.22г., когато Русия трябва да плати 2.2 милиарда долара външен дълг. Обаче още на 01.04 Путин трябва да реши ша си изпълни ли договорите продавайки в долари и евро или отива в батака. Ша я видим рублата на къде върви тогава.
73
0
 
3
 
! Отговори
Мери преди 2 години
В Италия,Гърция и Турция стават често земетресения и всякакви подводни връзки за газ са рискови.За това Гърците искат съвместно газово хранилище в България.Без руските енергийни ресурси няма да сме конкурентни .
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85 ХопКъде е тоя метан за 500 години ?
71
4
 
13
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Ще успее ли ЕС да измисли алтернатива на руския газ?ДА! АКО УСПЕЕ ДА КОНСОЛИДИРА ВСИЧКАТА пръъъъдня НА ЕС ОТ ХОРАТА И ПРЕЖИВНИТЕ ЖИВОТНИ !!!!
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ервроинтегратори и евроатлантици да почват дружно да ядат боб и да изпускат повече газове отзад. Така ще имаме сигурна алтернатива на руския газ
69
0
 
10
 
! Отговори
Колио преди 2 години
До Гордите токаджии,дето имат едно леко самочувствие че са на върха на отоплението с ток,и леко гледат злобо тия на дърва.Сигурно и за интелигенция се мислите.Верно ли разчиташ на източник със силна зависимост???Явно да,и сигурно не си забелязал Аец е за Ремонт,Тецовете и те,И сега оше едно ВЕИ,та нали не си мислиш че няма да има режим на тока.
68
0
 
15
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 2 години
От петък в рубли, кака Урси дали набави достатъчно?
67
1
 
7
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Оооо да, пръцкаш в гърненце и бързо затваряш да не отлети гълъбчето!
66
2
 
6
 
! Отговори
Хоп преди 2 години
А някой да се сеща,че имаме метан за 500 години напред?Не,разбира се.Ако сега не е момента да направят нещо за страната ни,не знам кога ще е.И технология има и пари ще се намерят,но желание трябва.
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема страшно, руснаците ще продават газ на Турция, а после Турция ще го продават на ЕС като турски газ, със съответната надценка разбира се. Така ще се диверсифицираме с турски газ.
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще успее .. Ама друг път .. Да готви рублите ..
63
20
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 2 години
Потин такъв бой яде, че няма да нападне друга държава докато е жив! Даде фира със 150 самолета, 500 танка и 16000 военни
62
5
 
1
 
! Отговори
До 80 преди 2 години
Аз съм на ток от 8 г, но ти като се кефиш на дърва и чуда вземай 2-3
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако ставаше само с мислене.Природният ресурс,или го имаш или не! От пръдня газ не става или боя!-:))) Ще плащаме и това е!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един нов Горби ще е къде по-евтин.....
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да успее.Ще страдат най малките като нас.Нали сме *** заради 100- 200 политици и журналисти.Да бе мирно седяло....Всичките дето крякат по медиите имат имоти другаде .Тук остаеат за залог само старците и 80 процента от народа.Зимата ще е трудна ...Ковида ще е песен пред задаващият се икономически апокалипсис.
58
2
 
12
 
! Отговори
Kolio преди 2 години
Събираите пари, не за моренце, а за дърва кои има банско чудо да го изшкури и пробоядиса,идва време на сплотеност един пуфеж с 3-4 човека ще го делиш,Банското чудо не е да те топли а да се стоплиш за малко, след 31 Март да ще разберем.какво е ПОСТ И МОЛИТВА, да ви доиде акъла на интелигенцията.Алтернатива Банско Чудо и Дърва ама Дизела ще е 10 лв така че няма кои да ни докра дърва.
57
0
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Абе,имай си рубли,че,ще стоиш на студено.