Гасят пожари в Одеса след обстрел от руски ракети

Рано във вторник в няколко региона на Украйна са звучали сирени за въздушно нападение
10 май 2022 16:35, Йоана Цонева
77
Гасят пожари в Одеса след обстрел от руски ракети
Снимка: БГНЕС

До ранните часове на вторник пожарникарите са се борили с пожарите в Одеса, след като руски ракети обстреляха украинското пристанище в деня, в който президентът Владимир Путин ръководи тържествата в Москва по случай победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война.

В предизвикателна реч по случай Деня на победата в понеделник Путин призова руснаците да се борят за родината си, но не спомена за планове за ескалация. В Украйна сраженията не стихват, като руските удари унищожават източната и южната част на страната, а силите на Кремъл подновяват настъплението си, за да разгромят последните украински войски, които се задържат в стоманодобивния завод в разрушения Мариупол.

Най-малко 100 цивилни остават в капан в завода, който продължава да е под руска атака, заяви помощник на кмета на Мариупол, пише "Ройтерс".

Рано във вторник в няколко региона на Украйна, включително Луганск, Харков и Днепър, са звучали сирени за въздушно нападение.

Още по темата
Серхий Гайдай, губернатор на Луганск, заяви, че регионът е бил атакуван 22 пъти през последните 24 часа.

"През деня на 9 май руснаците обстрелваха масирано всички възможни маршрути за излизане от региона".

В Москва по време на ежегодния парад в понеделник - с обичайните балистични ракети и танкове, които се движат по калдъръма - Путин каза на руснаците, че отново се борят срещу "нацисти".

"Вие се биете за Родината, за нейното бъдеще, за да не забрави никой уроците от Втората световна война. За да няма място в света за палачи, кастилци и нацисти", каза Путин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в собствената си реч в понеделник обеща, че украинците ще победят. "В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но ние не се съмняваме, че ще победим", каза Зеленски.

В Одеса, главното черноморско пристанище за износ на селскостопански продукти, един човек е загинал, а петима са били ранени при удара на седем ракети по търговски център и склад, съобщиха въоръжените сили на Украйна във Facebook.

Видеоматериал от мястото на инцидента показва как пожарникари и спасители претърсват купчини отломки и обливат все още димящите отломки. Украинските служби за спешна помощ съобщиха, че всички пожари, предизвикани от ударите, са потушени рано във вторник.

Украйна и нейните съюзници се опитват да намерят начин да деблокират пристанищата или да осигурят алтернативни маршрути за износ на значителната си реколта от зърно, пшеница и царевица.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети Одеса в понеделник и срещата му с украинския министър-председател Денис Шмихал беше прекъсната от ракетната атака.

Разговорите им са продължили в бомбоубежище, според официалния акаунт на Шмихал в Twitter.

В град Богодухов, северозападно от Харков, четирима души са били убити, а няколко къщи са били разрушени при руски атаки в понеделник, съобщават местни медии, цитирайки официални лица от Харков.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че руските сили, подкрепени от танкове и артилерия, провеждат "щурмови операции" в завода "Азовстал" в Мариупол, където стотици украински защитници са се задържали в продължение на месеци на обсада.

Превземането на Мариупол, намиращ се на Кримския полуостров, завзет от Русия през 2014 г., и части от Източна Украйна, които са под контрола на подкрепяните от Москва сепаратисти, ще позволи на Русия да свърже двата района.

Броят на украинците, които са избягали от страната си след нахлуването на Русия на 24 февруари, наближава 6 милиона, според ООН, която нарича кризата с бежанците най-бързо разрастваща се след Втората световна война.

Завоеванията на Москва от инвазията обаче са в най-добрия случай бавни и тя няма какво да покаже освен една ивица територия на юг и незначителни успехи на изток.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е притеснен, че Путин "няма изход в момента и се опитвам да разбера какво да направим по този въпрос".

Източници твърдят, че американските законодатели от Демократическата партия са постигнали съгласие по предложение за помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара, включително нов огромен пакет оръжия.

По-рано Белият дом определи думите на Путин по време на речта му по случай Деня на победата като "ревизионистична история, която е под формата на дезинформация".

Съветската победа във Втората световна война придоби почти митичен статут в Русия при управлението на Путин, който се позовава на спомена за "Великата отечествена война" по време на това, което нарича "специална военна операция" в Украйна.

Западните страни смятат, че това е фалшива аналогия, която оправдава непровокираната агресия.

"В Украйна не може да има ден на победата, а само позор и със сигурност поражение", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

В Полша руският посланик беше обграден от протестиращи на възпоменателна церемония и залят с червена боя. Посланик Сергей Андреев, с окапало лице и изцапана риза, заяви, че се "гордее с моята страна и моя президент".

Приютена в метростанция в Харков - втория град на Украйна, в който живеят предимно руснаци и който е бомбардиран безмилостно от първите дни на войната - 79-годишната Катерина Григориевна яде сладолед, който е отишла да купи за Деня на победата.

"Мразим Путин", каза тя, оглеждайки площадката, където около 200 души се бяха събрали в палатки и на тънки дюшеци.

"Ако можех, щях да го убия сама", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
йоана преди 2 години
от теб журналистка не става.потърси си друго амплоа!Мариупол.харковска област,донецка,луганска,кримски полуостров са под руско командване!Разбирам,че това не ви харесва на теб и на американските ти господари,но съжалявам,такъв е живота
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо руските военни са пристрастени към перални машини?
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Донбас бавно но сигурно пада. Но за Одеса няма да е никак лесно. Украинците ще имат много повече западно оръжие от сега.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро и одеса ще бъде руска земя
51
0
 
1
 
! Отговори
Още ли преди 2 години
Когато този човек пращаше ракети едвам преживях две тежки катастрофи. Не можех да приема че ме смятат толкова лош. Винаги за него.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският хаганат иска откуп перални и печки за спиране на войната.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма ракети нали свършиха тези вече са украински
48
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
обаче сега хвърлих едно око ..всъщност,"половин" око на статията..Много ми хареса това:-"В Москва по време на ежегодния парад в понеделник - с обичайните балистични ракети и танкове, които се движат по калдъръма.."..."ПО КАЛДЪРЪМА"..?!?!?!?!...Автора на тоя бисер има ли понятие какво е "калдаръм" ?...А вие?
47
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен /54/ :-НИЩО НЕ ТВЪРДЯ!!!!!...Просто попитах кой и как е установил,че ракетата е руска и най-вече,че е изстреляна от руснаците?...Това е !...Никого не обвинявам,никого не защитавам!...Кашата там е голяма и всеки може да твърди каквото му скимне...За това вече много рядко хвърлям по едно око на "събитията" там..
46
3
 
4
 
! Отговори
Защо преди 2 години
триете бе руски т,р,о,л,е,и??? Не искате да чуете истината ли?Променяте мненията на българите, съобразно вашите бълвочи?
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПроСоТо знаем, че повтаряте, че Украйна се самобомбандира, сами са си изравнили Мариупол със земята и т.н. Ти наистина ли вярваш в такива "твърдения"? и да не е смешно.
44
1
 
2
 
! Отговори
ма мола ви се... преди 2 години
До Анонименнапълно ви разбирам...Като чета Шогун...книга за нравите на самураите най-просто казаво...те,когато ги задължават да правят нещо против честта им казват на задължаващия ги....съжалявам...не мога да живея с този срам...и се самоубиват пред него. Тъй като ти толкова съжаляваш, би ли постъпил като истински самурай? Или са просто нещо като нищо?
43
5
 
5
 
! Отговори
Путин Владимиров преди 2 години
Ние сме хуманисти,разрушенията,жертвите на невинни хора само част от моя план за по добро бъдеще на Украйна.Ние не сме фашисти ние убиваме тези хора в полза на човечеството.
42
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ейииии!...Ама то дори не е и смешно вече!...Ракета се взривила,добре...всъщност ЛОШО,много лошо,но КАК "разбраха" че е руска бре?!...Некой от шматароците има ли представа какво остава от взривила се ракета,достатъчно СПЕЦИАЛИСТИТЕ да я определят ?
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никой не се подписва под такива статии?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимните пак написаха статия! Е тия надминаха далече, далече,пропагандата по бай Тошово време! Свобода на словото в една посока!
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завоеванията на Москва били бавни и тя нямало какво да покаже освен една ивица територия на юг и незначителни успехи на изток. Това е лъжа. Тази ивица територии на юг представлява цялата Херсонска област и 90% от територията на Запорожска област, а незначителни успехи на изток са 2/3 от територията на Донецка област, половината от Харковска област и най-важното - днес МО на РФ съобщи, че цялата територия на Луганска област е под контрола на ЛНР и ВС на РФ.
38
3
 
0
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
не е руснак, али акспрес копие е
37
6
 
6
 
! Отговори
Одеса преди 2 години
*** обстрелва Одесса, както Хитлер не я е обстрелвал.
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много високоточни оръжия тия руските, думкат само военни цели, къщите на хорицата, молове, театри с деца, училища, болници, блокове. Че видиш ли би могло да има азовец вътре и така профилактично, за всеки случай.