Украйна внася в съда още осем дела за военни престъпления

Украинските власти са започнали повече от 16 000 разследвания
Обновена: 8 юни 2022 16:15 | 8 юни 2022 16:11, Йоана Цонева
23
Украйна внася в съда още осем дела за военни престъпления
Снимка: БГНЕС

Украйна е внесла в съда още осем дела за военни престъпления в допълнение към три присъди, които вече са издадени на руски войници, заяви в сряда главният прокурор Ирина Венедиктова, цитирана от "Ройтерс".

Украинските власти са започнали повече от 16 000 разследвания за възможни военни престъпления по време на руската инвазия, започнала на 24 февруари, каза тя по телевизията.

Москва отрича твърденията, че нейните войски са извършили военни престъпления в рамките на това, което тя описва като "специална операция" за демилитаризиране на Украйна.

Още по темата
Венедиктова заяви, че има 104 заподозрени, девет от които са свързани с престъпленията в мазето на училището в село Яхидне в североизточната Черниговска област, където руските войски държаха стотици хора по време на окупацията си от 3 до 30 март.

Тя заяви, че 10 души са починали от мъките, които са преживели при затварянето им в мазето, и че сред задържаните там са били малко бебе и 93-годишен човек.

Венедиктова каза, че още 16 души са били изведени от мазето и застреляни. Тя не каза какви са доказателствата и изрази разочарование, че деветимата заподозрени не са в Украйна.

"За съжаление, тези хора не се намират физически тук и ние ще проведем задочен процес, но за нас, за украинското правосъдие, за жертвите и техните роднини е много важно да има този съдебен процес", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
А в Донецк какъв съд ще им спретнат и защото не са много европейци има и смъртно наказание. Както каза един руски милионер в Русия разбирай сега и Донецк 90% от присъдите се издават след самопризнание явно добре ги "убеждават"
15
0
 
0
 
! Отговори
Половинчато преди 1 година
Те почват - а Русия трябва после да довършва!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека първо разследва своите военни престъпления. Какво става с убийствата в Одеса през 2014 година? Делото върви ли?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Повтарям, лъжите, които разпространяваш са отдавна опровергани. Господарите ти ги чакат наказателни процеси за всяко военно престъпление, което извършат под предлога, че раздават "правосъдие". Бъди сигурен.
12
2
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Значи да! не съм го казвал, но пак ше повторя! Явно с амеби няма как да се спори! Не за друго ами сега ти ми казваш, че за нахлувнаето на путин в украйна е виновна украйна запада папата далай лама! Та всички други но не и путин! Дааа! Еми не знам толкоз милиарди години еволюция и закакво!!!???? Инак това което пишеш освен едно, но ти не си го разбрал и това та другото са си поредните лъжи!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Лъжите на русНАЦИте , които разпорстраняваш, отдавна са опровергани. Не се притеснявай. И "съдебните процеси" ще минат към останалите военни престъпления на режима на Кремъл, включително и всяко смъртно наказание, независимо дали е изпълнено в Русия или в окупираните от Русия украински територии. Всеки екзекутор ще бъде търсен, намерен, съден и наказан.
10
4
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи тъпотата на путинофилията е повсеместна! Явно такъв им е дамъзлъка и това няма как да се промени! Та глейте ся! Първо пътин нападна украйна! На обратното! Путин окупира крим не обратното путин окупира и Донбас не украйна путин окупира и други територии! И сега вие ми казвате, че хората от украйна защитавайки се от питинофилията и от гл.паци като вас та те всъщност са виновни! Еми пичове и пички! Няма как да споря с амеби! то просто е не възможно това! И не само акъл нямате!
9
2
 
1
 
! Отговори
АлексСпб преди 1 година
Доколкото разбрах, за Азов ще има трибунал - това е много по-бавно нещо ( трябва да се определя статут, състав, итн). Иначе руски и донецки Следствен комитет събира материали още от 2014 г.)
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украина не беше ли границата между Русия и Полша?
7
1
 
9
 
! Отговори
А преди 1 година
Да започне и делата по докладите на амнести интернешънъл за престъпленията на паравоенните организации в Украйна като Торнадо, Азов, Айдар, Днипро-1 и т.н.За убийство давност няма. Без значение как са се ребрандирали тези организации.Обвиненията са същите - тормоз, издевателства, убийства, изнасилвания, грабежи, мародерства. Щом са почнали с делата, да ги карат до край.
6
0
 
5
 
! Отговори
защо преди 1 година
"Украинските власти са започнали повече от 16 000 разследвания" Та, не се чудете защо в Домбас ВСУ изпитва остра нужда от личен състав. Явно има по-важни неща.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
съвсем скоро това няма да има никакво значение, след като Русия спечели...
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесна работа 8 дела. Трубунала в ДНР го чакат поне 2500 дела за военни престъпления...
3
2
 
15
 
! Отговори
... преди 1 година
А колко дела са заведени в ДНР срещу Азовците, защо не пишете. А знаете ли , че там има и смъртно наказание?
2
2
 
17
 
! Отговори
Срещу Зеленски преди 1 година
и срещу върхушката на Азов кога ще внесат? Или те са с нацистки имунитет и срещу тях не може?
1
2
 
13
 
! Отговори
Шейтаня преди 1 година
Колкото и дела да заведат съпругите на азовците ще раздават скоро за Бог да прости!)