Град във Франция променя името си от мъжки в женски род

Така подчертава равенството между половете
4 яну 2023 09:00, Елка Василева
60
Град във Франция променя името си от мъжки в женски род
Снимка: архив, БГНЕС

Френски град сменя името си за една година от мъжки на женски род, за да покаже, че между жените и мъжете има равенство, предаде Франс прес.

Решението е на Бертран Керн, социалистическият кмет на град Пантен (Pantin на френски). Градчето е едно от предградията на френската столица Париж.

"Добавяме едно "е" накрая на името на града, защото така искаме да накараме хората да осъзнаят равенството между жените и мъжете", заяви Керн.

"Жените все още получават по-ниско възнаграждение за труда си от мъжете, някои професии са забранени за тях, а тяхното място в общественото пространство невинаги е добре прието от мъжете", каза Керн.

Кметът освен това иска чрез промяната на името да разкритикува не само съществуващото неравенство между мъжете и жените, но и насилието над жените.

Промененото име на град Пантен с добавено "е" накрая вече ще звучи на френски Пантин (Pantine). То обаче няма да бъде изписано на табелите на входа на града, нито ще има официална промяна на пощенския адрес, тъй като това би изисквало да се премине през много административни процедури. Промяната е само символична.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
просълзих се от радост
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените и мъжете не са равни и никога няма да бъдат! Ако трябваше да са равни природата нямаше да ги създаде. Щеше да има само еднополови същества. Аман от жени дето все искат да доказват колко са мъже, че последно време и много мъже се навъдиха дето искат да се правят на жени...Професийте също са различни за двата пола, някакси не си представям жена да копае в мина или мъж да гледа деца в детската градина и да бъдат добри в това.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сте били скоро във Франция - нищо общо- вече е пълна ***!
44
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Европа загива!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
професии - водопроводчици, заварчици, кофражисти, фаянсаджии, зидари, миньори имат малоум.ни.ци.те
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такива баба ми казваше: слободясали.Демек,нямат си друга работа.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не са го сменили в среден род,за да покажат,че няма мъжки и женски род?Нали това са им новите ценности?
40
0
 
11
 
! Отговори
Българщина преди 1 година
Най-добре да минат на среден род и да го пишат СЕЛО
39
0
 
9
 
! Отговори
американеца преди 1 година
вий гледайте да не ви сменят името на държавата накрая
38
2
 
7
 
! Отговори
По Оруел преди 1 година
"Всички хора са равни, но жените са по-равни от другите" - ей това мнение изчезна? Защо? Какво нецензурно, неприлично, обидно има в него?
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дойдат в България, тук разлика в заплащането между половете няма.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природата е създала два пола точно защото не са равни, защото всеки от половете има различна социална функция. Но днес разни болни розови мозъци, ни обясняват как всички сме равни и са готови да подравняват силово. Днес имаме някаква извратена версия на сталиниски комунизъм, голямото заравняване, мозъчни промивки, новия розов многополов еко човек и разбира се светлото розово бъдеще - утопия след утопия, простотия да се лее, а разума трябва на всяка цена да заличи, защото логиката ще убие режима.
35
2
 
7
 
! Отговори
Шопендар преди 1 година
Мъжете и жените не са равни,и никога не са били равни,природата така е решила.социално жените са с много предимства,мъжете винаги са анатемосвани,и по презумция са виновни за всичко.и престанете да ни вменявате вина,приемете че света е такъв и такъв ще си остане.в добрите семейства и колективи всеки си знае местото,и така е докато някой не размъти мозъка на жената
34
0
 
6
 
! Отговори
някой неща преди 1 година
като дойдат в повече имат обратен ефект ама от де да знаят нео либералите тез прости истини
33
3
 
19
 
! Отговори
3M преди 1 година
Най-добре се разбира равенството между половете когато женска бригада разтовари на ръце камион с двайсетина тона цимент!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми жени, добре дошли сте в нашите професии - водопроводчици, заварчици, кофражисти, фаянсаджии, зидари, миньори. Ще ви се плаща според труда обаче, а не според пола. Оууу ама дано не излезе че пак "получавате по-ниско възнаграждение за труда", понеже за това естествено ще е виновна патриархията, а не реалността.
31
2
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Ама прав ти път :)
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите пак от хора които си нямат идея как работи френския език и грамтика :)))
29
6
 
25
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Тази ли Европа толкова силно желаем?Мерси,по-добре мизерната Русия
28
4
 
22
 
! Отговори
Така така преди 1 година
Съгласен съм с написаното. В някои професии няма равенство. Твърде малко са жените в строителството например - шпакловки, замазки, зид, боя, няма достатъчно шофьор(к)и на камиони, в товаро-разтоварната (хамали) сфера също са малко, жени миньори също почти няма. Трябва да се наблегне на тези професии за повече равенство...