Свитата длан е болест

При контрактурата на Дюпюитрен няма болезненост
12 окт 2016 16:07, Eкип на Puls.bg
0
 Свитата длан е болест
Източник: Reuters
При контрактурата на Дюпюитрен пръстите не могат да се изпънат и остават принудително свити. Причината е засегнатата съединително-тъканна мрежа в областта на дланта. Тя задебелява, скъсява се и по този начин свива пръста. Колагенът, изграждащ тази мрежа, наречена палмарна апоневроза, се видоизменя, поради разрастване на клетки, които го произвеждат.
 
Сухожилията и останалият двигателен апарат на пръста са незасегнати в началото, а след това се увреждат вторично поради обездвижването. Заболяването е познато и като Дюпюитренова болест, Дюпюитренова контрактура, палмарна фиброматоза и "Викингска болест".
 
Уплътняването може да засегне и други области където са налице структури с подобен тип-ходилата, пениса, рамото, пръстите от горната им страна, дори в областта на външната ушна мида. Най-често засяга 4-ти и 5-и пети пръст на ръцете.
 
Причините за болестта
 
Заболяването е генетично и има наследствен характер. По-често се среща при представители на бялата раса. В България също е разпространено. Контрактурата на Дюпюитрен засяга мъжете в зряла и по-напреднала възраст. Няма туморен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари