Абсурдно! 112 праща хора с инсулт при джипито

А трябва да се реагира до 10 мин., иначе може да е фатално
17 окт 2016 10:37,
37
Абсурдно! 112 праща хора с инсулт при джипито
Снимка: Булфото, архив

Над 13 000 инсулта са регистрирани у нас от началото на годината досега. Ако се реагира в рамките на 4 часа, пациентите могат да се възстановят. Оказва се обаче, че диспечерите на телефон 112 отклоняват пациентите към личните лекари и така те отиват в болница твърде късно.

Това стана ясно по време на Първата национална среща за успешното въвеждане у нас на международния проект "Ангелите", организирана от Българското дружество по неврология, съобщи "Телеграф".

У нас тромболитичната терапия се прилага при много малко пациенти по ред причини. Една от тях е твърде голямото забавяне.

"Когато човек се почувства зле, той обикновено звъни на телефон 112. Там обаче често преценяват, че състоянието не е спешно, а това е фатално", категоричен беше акад. Иван Миланов, шеф на МБАЛНП "Свети Наум". Според него трябва сериозно да се работи на няколко нива, ако държавата не иска да генерира инвалиди – по-добра информираност на обществото, обучение на диспечерите на телефон 112 на спешните лекари, създаване на специализирани центрове за лечение на инсулт и т.н.

Около 78% от хората с инсулт се приемат с мозъчни поражения. "Едва 20% от тях се прибират у дома, където продължават с лечението си", отчете проф. Параскева Стаменова, зам.-шеф на болница "Свери Наум".

По думите й на всеки 30 минути по един пациент с инсулт умира или става инвалид, само защото не е попаднал на правилния лекар в правилната болница. А при тази диагноза от особена важност е бързината, с която се реагира.

"Лечението на инсулта може да е ефективно при следния план за действие. До 10 мин. Трябва да се направи адекватна оценка на състоянието на пациента, до 25 мин. – да се направи компютърна томография, до 45 мин. – да се разчетат резултатите, а до 60 мин. – да се приложи медикамента", подчерта акад. Миланов.

По думите му в момента се изграждат високотехнологични центрове за лечение на инсулт в София, Пловдив и Варна, но най-вероятно страната ни ще има нужда от още клиники.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Бай Нико преди 7 години
Абе, защо 112 ще дава ,,най компетентно" мнение за всичко - за инсулти, инфаркти,побоища, че котенце се качило високо на дървото!Срамота! Това го има само в България!
34
0
 
4
 
! Отговори
МВР преди 7 години
Най зле е център 112 в Монтана, просто са уникални. За опит за палеж на автомобил, неуспешен бяха насочили сигналиста към районното управление.А палежа е едно от тежките престъпления. Правят конферентни връзки за всякакви глупости. Събирам им всички глупави сигнали и като се пенсионирам от МВР ще ги пусна в "Господари на ефира". Нямате представа какви глупости пращат.
33
0
 
3
 
! Отговори
кака преди 7 години
До един лекарВ провинцията е много, мнооого зле! С един екип се обслужват цели общини.И когато най-близкото болнично заведение е на 70-80км- познайте кой ще оцелее...и още по- страшно- кой ще е късметлията да побзма линейка
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колегата с мнението за Окръжна и Пирогов е изключително точен.Не е ясно за какво са болниците и за колко пациента са, но определено не са за лечение.Но за още по - голямо съжаление е, че Пирогов е една от последните надежди в БГ за правилно лечение/до преди години бяха железни/.ДАЛ БОГ живот и здраве защото надеждата умира с пациента...
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам думи
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали са работили по-кадърни хора по времето, когато БП се набираше на 150? Определено по-кадърни бяха, но главното -ПО-СЪВЕСТНИ, по-хуманни! Когато се разболеех от грип с температура 38, наште се обаждаха.през нощта на Бърза помощ, линейката пристигаше секунди след като телефонната слушалка се затваряше! Даже все мърморех: Олеле, толкова бързо?!, понеже не. успявах да се подготвя. И все идваха едни усмихнати лекари, които поне половин час ме преглеждаха, разпитваха, мереха t говореха си с мен, пишеха рецепти.....сега както виждам, нахлуват ядосани като мечки които някой е посмял да
29
1
 
13
 
! Отговори
един лекар преди 7 години
До ceci_Ами да,обречен е,защото системата е толкова объркана,че няма накъде.Как мога аз с една линейка да обслужа район със 17 000 души,да не говорим,че най-близкия град е на почти 100 км от нас.Няма как до 30-40 или 60 мин да сме там,почти счупената ни линейка не е самолет.Жалко е,че накрая за всичко ние сме виновни,а всъщност нищо не зависи от нас,щом правилата не са добре измислени
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има директна връзка със спещна помощ. А не разговорът да минава през 112. Не го ли разбраха управляващите?--------------------------А вие не проумяхте ли, че управляващите УМИШЛЕНО направиха връзката със СПомощ да минава през 112, уж за да приложат стандартите на ЕС, а всъщност да затормозят директната връзка с клиниките и да редуцират (съкратят ) максимално населението на БГ, според "препоръките" на същия този Европейски съюз? И го правят успешно, трябва да им се признае! Нали?!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо помислете за профилактиката на инсулта,дойде ли време да се лекуваме,свети Петър е насреща.
26
2
 
5
 
! Отговори
само в Бг 26г. преди 7 години
Много ''правилно'' , от там се получава направление , за св. Петър .
25
0
 
21
 
! Отговори
ехо от миналото преди 7 години
НА ТЕЛЕФОН 112 РАБОТЯТ АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА.ЯВНО СА САМО ВРЪЗКАРКИ,А КАКВО Е ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ И ГОСПОД НЕ ЗНАЕ.
24
0
 
20
 
! Отговори
g преди 7 години
Не знам как са работили предишните телефони 150, 160 и 166, сигурно и тогава е имало оплаквания от тях, но хората определено са недоволни от 112. Уж вървим напред, развиваме се, постоянно някакви европейски стандарти гоним, непрекъснато инвестираме в съвременна техника и софтуер, а излиза, че преди 20г. спешната помощ е работила по-добре от сега. Защо? Тогава по-кадърни хора ли са работили? И все пак, сега има ГПС системи, мобилни телефони и т.н., което би трябвало да ограничи човешкия фактор.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До (-_-)Ами със създаването на това звено се отвориха работни места за наши хора, нищо, че понятие си нямат от спешност, нищо че са невъзпитани и се държат арогантно с хората, важното е че вземат добри заплати...
22
0
 
20
 
! Отговори
ceci_ преди 7 години
Сега си представяме реформираната здравна система и селски жител пострадал от инсулт на разстояние от 50км от областен град :-) Обречен, това е.
21
1
 
33
 
! Отговори
Хеликоптер преди 7 години
"До 10 мин. Трябва да се направи адекватна оценка на състоянието на пациента, до 25 мин. да се направи компютърна томография, до 45 мин. да се разчетат резултатите, а до 60 мин. да се приложи медикамента", подчерта акад. Миланов." За да се случи това, пациентита трябва да получи инсулта в коридора на болницата и пак не е сигурно, че ще бъдат спазени посочените стандарти! А ако си е у дома е просто невъзможно!
20
0
 
32
 
! Отговори
ААААа, преди 7 години
Не се оплаквай народееее..! Сам си избираш тази съдба.Хак ти е! Няма да разказвам,как попаднах в деветия кръг на ада в болница "Св.Ана"-бивша окръжна в София и Пирогов.Подигравка и гавра с болните.Гледайте да не попаднете на Д-рСлавчо Тошев Тошев в хирургичен кабинет в "Св.Ана" и Д-р Веселин Колев Мазгалов в гнойно-септичен кабинет-Пирогов,ако искате да останете живи...Ще има да чакаме с часове "спешна помощ",ако я дочакаме.Целта на управляващите е да не я дочакаме.Бъдете здрави!!!!
19
0
 
37
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
Какво 112 бе??? Аз съм карал два пъти баща ми с личен автомобил в бърза помощ,за по бързо,но ако ви кажа че са ме връщали от там при кабинета на неотложната помощ,а човека в момента получава инсулт......няма какво да коментирам,те че заплатите са малки -малки са,но и докторите ни не са като доктори.....не е само до пари и ресурси ,ами и до това как си вършиш работата....
18
0
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Кой измисли тая простотия 112? Ако имаш нужда от полицай - обаждаш се в полицията, от лекар - в болницата.. Що за кретения все що реши, че има спешен случай да звъни на едно място?? По какъв начин това ускорява реакцията на съответната служба?
17
6
 
7
 
! Отговори
ФЕБ преди 7 години
Поредната глупост казана от лекар, за да се оправдае, че пациентите му умират ако не си плащат. Телефон 112 не праща никого в личен лекар. Системата препраща към диспечерите на Спешна помощ или ако те са заети записва адреса и общите симтоми на оплакването, след което бива изпратено на Спешна помощ по електронен път. Това е работата на 112 и нищо повече, нарочно не се вземат хора с медицинско образование за да не изкушат да дават съвети, съветите се дават от диспечерите на Спешна помощ.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
112 нали вече взимат решенията според някакво упътване и не са лекари. Нелепо е просто. Най-тъжното е, че даже да го закараш човека в болница, докато ти обърнат внимание и подпише всички документи си е отишъл... Понякога наистина се чудя защо седя в България. Мога да издържа доста неща, но е страшен хазарт да си болен тук.