По-полезна ли е наистина органичната храна?

Какви са разликите в добиването на суровините
30 окт 2016 12:27,
10
По-полезна ли е наистина органичната храна?
Източник: Puls.bg
По начало терминът „органичен“ означава, че в отглеждането на плодовете и зеленчуците не са използвани синтетични торове или пестициди. Тук обаче има известна заблуда. 
 
Истината е, че фермерите, произвеждащи органична храна, също могат да използват пестициди, но те не могат да бъдат синтетични. 20 химични вещества са одобрени за употреба в отглеждането на органична храна в САЩ, които се произведени от естествени източници като растения. 
 
По време на проучвания обаче се установява, че някои естествени пестициди могат да донесат дори по-голям риск за здравето и околната среда, в сравнение с произведените от човека такива. 
 
Не става дума, че всички те са вредни, но трябва да се има предвид, че само думичките „естествен“ или „натурален“ невинаги означават безопасност за нас или за околната среда. 
 
От друга страна, не всички органични храни са напълно органични. Ако на етикета е посочено „органична“, 95% от съдържанието на продукта може да се състои от органични съставки. Когато е отбелязано, че продуктът е произведен с органични продукти или просто съдържа такива, тогава процентът им е по-малък – респективно 70 и 50%. 
 
След анализирането на 237 различни проучвания в областта на органичните храни изследователи заключават, че органичните плодове и зеленчуци не са хранителни в по-голяма степен, в сравнение с обикновените. 
 
Дългосрочните проучвания върху хранителен режим, изграден от чиста органична храна, са трудни, тъй като повечето хора консумират комбинация и от храни, които не съдържат органични съставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
преди 7 години
Доста произволна употреба на думата "органичен", както би отбелязал всеки настоящ или бивш четвъртокласник, минал през Човек и природа, Природознание, или както там се нарича съответният предмед в наши дни.Изврати се тоя наш език, под влиянието на езика на една доминираща култура и безразборните преводи от него, правени от самозвани "преводачи".
5
0
 
3
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
таратанци,такава храна няма на пазара. ако искате био храна хващайте мотиките и си създавайте такава а не по цял ден в мола и офиса ,и претенции за био храна!
4
2
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Между био и небио храните има една единствена разлика и това е цената.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И най полезни са пестицидите на Монсанто! Под СЕТА още нее изсъхнало мастилото, а вече подехте кампанията и ни подготвяте за "полезността" на пестицидите и всички отрови!
2
1
 
11
 
! Отговори
агроном преди 7 години
Да оргнаичните храни не са по-хранителни, но са в пъти по-безопастни от към остататъчни пестициди. Из нашите сайтове скоро ще вземат да обясняват колко химически третираната или ГМО храна е от прекрсана по-прекрасна. Аман от платени драскачи.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписаха за СЕТА и започнаха манипулациите, че естествената храна е вредна. За разлика от ГМО мутантите, която е незаменима във всекидневното меню. А как света е оцелял над 5000 години без ГМО?