Синдромът на неспокойните крака пречи на съня

Каква е причината за появата му?
7 яну 2017 21:57, Eкип на Puls.bg
3
Синдромът на неспокойните крака пречи на съня
Източник: Reuters, архив

Синдромът на неспокойните крака е по същество неврологично заболяване, характеризиращо се с възникването на неприятно усещане – за пулсиране, дърпане, пълзене или друго несвойствено чувство в долните крайници, което е съпроводено със силно, често непреодолимо желание за движение.

Симптомите се изявяват през нощта, засилвайки се по интензитет или по време на почивка. Движението от своя страна води до облекчаване на симптомите, но е свързано със сериозно нарушение в качеството и продължителността на съня и в зависимост от тежестта на симптомите може да доведе и до нарушение в ежедневната функционална активност на засегнатия.

Каква е причината за възникване на заболяването?

С оглед проявите, с които е свързано заболяването, синдромът на неспокойните крака е причислен към двигателните нарушения по време на сън. Конкретна причина все още не установена. Предполага се връзка с допаминовата рецепция, което се потвърждава от облекчаването на симптомите след прилагането на допаминови агонисти, както и от наличието на синдрома на неспокойните крака при болни от Паркинсонова болест, при които също е налице допаминов дефицит.

Друга възможна причина е проблем в транспорта и складирането на желязо в базалните ганглии, което е косвено свързано с допаминовата медиация.

Роля на генетичния фактор също се предполага, заради открити случаи на фамилност на заболяването при наличие на симптоми преди 40-годишна възраст.

Повече за синдрома на неспокойните крака може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
БТК преди 7 години
Оффф мани мани ... мойта *** рита постоянно