"Своенравни" ли са данните за ваксините?

Починалите от морбили деца били неваксинирани, контрира експерт
Обновена: 20 мар 2017 09:58 | 20 мар 2017 09:38, Мария Захариева
26
"Своенравни" ли са данните за ваксините?
Снимка: архив, Reuters

Какъв е проблемът с ваксините? Можем ли да бъдем сигурни в ефективността им? Темата коментираха Ема Черногорска, председател на сдружение "За децата ни" и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Миндов ваксините са ефективни, а без тях биха се върнали едни от най-опасните болести. Тази година, добави той, отбелязваме 100 години от "Испанския вирус", който взе 25 милиона жертви.

"Ваксината е високо ефективна, 86% от починалите деца в Румъния от морбили са неваксинирани. Само 5-6% са били ваксинирани", каза той и добави, че благодарение на ваксините "Испанския вирус" е спрян и в наше време го няма.

Неговата събеседничка отбеляза, че имунизирането чрез ваксини няма сигурна успеваемост.

"Имам данни за предишната епидемия в България от 2009-2010. В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани няма да се разболеем", сподели Черногорска.

Тя обясни, че един от най-големите проблеми на родителите, които не искат да ваксинират децата си са, че не са сигурни, че е редно. Тя също добави, че статистическите данни са прекалено "своенравни" и свободни за интерпретация.

"Основният проблем си остава - родителите се страхуват, а те искат диалог с лекарите. Дава им се информация само какви са позитивите от ваксините", каза тя.
 


26
Още от
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 4 месеца
И да: I did assume your gender!
25
2
 
2
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 4 месеца
За антиваксерката "овчи глави" - както вече й казах на едно друго място:
Ама наистина ли човек който може да чете и пише сипе подобни безумия!? Илюминати, метилживак, контрол на популацията?
По нормалните страни хора без пълен имунизационен календар нямат достъп до тоалетната в мола, да не говорим за обществени услуги, училище, детски градини...
Вегани знаех че има между нас, ама чак пък антиваксери... ужас! Сега остава и "флат-ъртер" да изпълзи на припек.
24
0
 
4
 
! Отговори
До текущ 20 преди 4 месеца
Много често се пропуска един факт, който сам по себе си не е нещо важно от статистическа гледна точка, но в личен план може да е унищожителен.

Когато се работи с хора, никога няма 100% гаранция за крайния резултат. Независимо от възрастта, пола и произхода или кой какво говори. Човек не обича да си дава сметка и да мисли негативно, но винаги има някакъв макар и малък % от обхваните случаи, при които настъпват усложнения и те могат да стигнат до крайност. Затова и има 1, 2 или няколко на хиляда.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Овчи глави

Ти си била голям химик! Живака не е опасен за човешкия организъм, опасни са живачните пари или така наречените живачни аерозоли и то ако умишлено ги вдишваш години наред. Алуминия е толкова разпространен в природата, че не е възможно дори без да се ваксинираш, да не го поемеш с водата и храната си. Алуминия е опасен само, ако се поема целенасочено години наред в големи дози! Не е възможно количествата живак и алуминия в определени ваксини да са опасни за човешкото здраве.
22
1
 
1
 
! Отговори
@21 преди 4 месеца
Абе то това е ясно, ама нали се сещаш, че ваксините не трябва да имат различно действие при различните етноси. Разболелите се и починали ваксинирани деца са повод за сериозно разследване. Защото ако ваксината е била фалшива или некачествена или неефективна, вероятно и тук се слага същата. И трябва да се знае коя партида е, коя година и т.н. за да може децата от тази група поне да се наблюдават ако не да се преваксинират. За да не се случи и тук същото.
21
2
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 4 месеца
До: номер 20

Когато синът ми беше малък още (сега е ученик 3-ти за 4-ти клас) в детската градина, се разболя от някакъв неизвестен вирус или бактерия, така и не се разбра и се наложи да лежи няколко дена в инфекциозно отделение.
Е няма да ви описвам с какво беше пълно отделението! Болни деца от морбили... познай с какъв генотип бяха децата! Мисля че позна още преди да си прочел коментара ми.
Не бяха бели всеки случай. И сети се дали някоя майка на такова цветно-кожо дете го ваксинира?
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хора, прочетете пак статията - 86% от починалите деца в Румъния са неваксинирани, което значи че останалите 14% са ваксинирани и въпреки това са починали. Вярно е, че можеш да се разболееш с ваксина, но идеята е че дори тогава ще изкараш болестта много по-леко. 14% смъртност не е леко преминаване на болестта. Или ваксините не са били качествени, или не са действали изобщо. Което е страшно. И това няма общо с антиваксърите. Това значи, че има сериозен проблем с ефективността на ваксината.
19
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 4 месеца
Тиомерсал отдавна не се използва във ваксините и е забранен като невротоксичен.
Някои овчи глави обаче явно не правят разлика между неврологично заболяване и аутизъм.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак плъзнаха антиваксър БеГе Мамите...
Марш в пети век, туземци! Тъкмо изчистихме паралича, рубеолата, коклюша и други гадости, и се появихте вие да ги връщате!
17
5
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 4 месеца
По безумните драскотевици които четем тук, човек може да остане с погрешното убеждение, че преди ваксините като че ли изобщо не е имало аутизъм...
16
9
 
10
 
! Отговори
Овчи глави преди 4 месеца
Овчите глави да обяснят защо във ваксините срещаме живак, алуминий и други влементи разрушаващи нервната и сърдечносъдовата система! Интравенозно инжектиране на токсични за живия организъм метали. Искам да хвана една такава овча глава и да й ударя 5-10 ваксини. Ако й няма нищо - признавам, че живакът и алуминият са безвредни.

Набирам хора за експеримента!
15
8
 
11
 
! Отговори
perekly преди 4 месеца
До Азазело
Говорите глупости! Има задължителни има и препоръчителни ваксини. Освен това, липсват каквито и да е данни за връзка на ваксините с аутизъм. Факт е , че и ваксинирани могат да се разболеят от това срещу което е имунизацията. Разликата е в това, че не развиват усложнения и заболяването преминава леко. В момента всеки пети човек с когото разговаряте е жив , защото съществуват ваксини. Факт е , че и много от противниците на имунизацията на деца, се ваксинират срещу грип . Шизофрения?!
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз мога да напиша в интернет, че да дишаш кислород е токсично и води до аутизъм, веднага ще се прикачат десетина ненормалници и ще започнат да разпространяват тази нелепица, ще се появят разни НПО-та които да искат забрана на кислорода и колкото й да им обясняваш, че това е глупост сектантите ще продължават да настояват, че са прави. Въпроса е да дадем ли трибуна, следователно легитимация на ненормалниците или да им затворим деградантските усти?
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дебатът за ваксините се води само от някакви лелчета тип бг мама, чието IQ явно е толкова ниско, че е чудо как дори са успели да намерят човек, който да ги забремени.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Азазело

Как ваксините причиняват аутизъм би ли обяснил? Всички ваксини ли го причиняват и ако не кои точно? Аутизъм преди ваксините имало ли е? Само ще вметна за хората с мозъчна дейност, че аутизма е генетично заболяване според световнта научна общност.
11
7
 
11
 
! Отговори
ваксър преди 4 месеца
Майка ми е 4то дете, 3те са починали преди нея, защото медицината не е била развита.
Кухите лейки да им се забрани на се размножавата, а не да ги дават по телевизора и да ми дрънкат неграмотни глупотевини!
10
16
 
13
 
! Отговори
Азазело преди 4 месеца
Много са хубави ваксините. Е ... понякога има и по някой друг случай на аутизъм, ама карай!
Абе в някои развити държави не били задължителни, а само препоръчителни, ама хич да не ви пука!
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ема Черногорска вземи да прочетеш какво е това ваксина! Никой не твърди, че ваксината гарантира, че няма да се разболеете, тя дава шанс на организма да се справи по-лесно с болестта, чрез неговия собствен вече изграден имунитет. Да вадиш статистики колко от имунизираните се били разболели е знак, че въпросния човек е много далече от темата. И какъв диалог можеш да водиш с куха лейка? Ти й обясняваш като на човек, то те гледа с овчи поглед.
8
5
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Питайте бабите и дядовците си какво е било положението в България преди масовата употреба на ваксини. Това че разни болести ги няма от 30-40 г. по нашите земи не значи че са изчезнали.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я да ги питам тези които са против ваксините лишават ли децата си от ваксината за детски паралич / полиомелит или всичко е едно лаене по форуми ? Знаете ли , че 100 % от бежанците които идват , не са ваксинирани за тази болест.

Съвети за успешно боядисване на косата вкъщи
Съвети за успешно боядисване на косата вкъщи

Съвети за успешно боядисване на косата вкъщи

5 лека при акне на дупето и бедрата
5 лека при акне на дупето и бедрата

5 лека при акне на дупето и бедрата