"Своенравни" ли са данните за ваксините?

Починалите от морбили деца били неваксинирани, контрира експерт
Обновена: 20 мар 2017 09:58 | 20 мар 2017 09:38,
26
"Своенравни" ли са данните за ваксините?
Снимка: архив, Reuters

Какъв е проблемът с ваксините? Можем ли да бъдем сигурни в ефективността им? Темата коментираха Ема Черногорска, председател на сдружение "За децата ни" и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Миндов ваксините са ефективни, а без тях биха се върнали едни от най-опасните болести. Тази година, добави той, отбелязваме 100 години от "Испанския вирус", който взе 25 милиона жертви.

"Ваксината е високо ефективна, 86% от починалите деца в Румъния от морбили са неваксинирани. Само 5-6% са били ваксинирани", каза той и добави, че благодарение на ваксините "Испанския вирус" е спрян и в наше време го няма.

Неговата събеседничка отбеляза, че имунизирането чрез ваксини няма сигурна успеваемост.

"Имам данни за предишната епидемия в България от 2009-2010. В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани няма да се разболеем", сподели Черногорска.

Тя обясни, че един от най-големите проблеми на родителите, които не искат да ваксинират децата си са, че не са сигурни, че е редно. Тя също добави, че статистическите данни са прекалено "своенравни" и свободни за интерпретация.

"Основният проблем си остава - родителите се страхуват, а те искат диалог с лекарите. Дава им се информация само какви са позитивите от ваксините", каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
До текущ 20 преди 7 години
Много често се пропуска един факт, който сам по себе си не е нещо важно от статистическа гледна точка, но в личен план може да е унищожителен.Когато се работи с хора, никога няма 100% гаранция за крайния резултат. Независимо от възрастта, пола и произхода или кой какво говори. Човек не обича да си дава сметка и да мисли негативно, но винаги има някакъв макар и малък % от обхваните случаи, при които настъпват усложнения и те могат да стигнат до крайност. Затова и има 1, 2 или няколко на хиляда.
15
1
 
1
 
! Отговори
@21 преди 7 години
Абе то това е ясно, ама нали се сещаш, че ваксините не трябва да имат различно действие при различните етноси. Разболелите се и починали ваксинирани деца са повод за сериозно разследване. Защото ако ваксината е била фалшива или некачествена или неефективна, вероятно и тук се слага същата. И трябва да се знае коя партида е, коя година и т.н. за да може децата от тази група поне да се наблюдават ако не да се преваксинират. За да не се случи и тук същото.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, прочетете пак статията - 86% от починалите деца в Румъния са неваксинирани, което значи че останалите 14% са ваксинирани и въпреки това са починали. Вярно е, че можеш да се разболееш с ваксина, но идеята е че дори тогава ще изкараш болестта много по-леко. 14% смъртност не е леко преминаване на болестта. Или ваксините не са били качествени, или не са действали изобщо. Което е страшно. И това няма общо с антиваксърите. Това значи, че има сериозен проблем с ефективността на ваксината.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак плъзнаха антиваксър БеГе Мамите...Марш в пети век, ***! Тъкмо изчистихме паралича, рубеолата, коклюша и други гадости, и се появихте вие да ги връщате!
12
9
 
11
 
! Отговори
Овчи глави преди 7 години
Овчите глави да обяснят защо във ваксините срещаме живак, алуминий и други влементи разрушаващи нервната и сърдечносъдовата система! Интравенозно инжектиране на токсични за живия организъм метали. Искам да хвана една такава овча глава и да й ударя 5-10 ваксини. Ако й няма нищо - признавам, че живакът и алуминият са безвредни.Набирам хора за експеримента!
11
8
 
11
 
! Отговори
perekly преди 7 години
До АзазелоГоворите глупости! Има задължителни има и препоръчителни ваксини. Освен това, липсват каквито и да е данни за връзка на ваксините с аутизъм. Факт е , че и ваксинирани могат да се разболеят от това срещу което е имунизацията. Разликата е в това, че не развиват усложнения и заболяването преминава леко. В момента всеки пети човек с когото разговаряте е жив , защото съществуват ваксини. Факт е , че и много от противниците на имунизацията на деца, се ваксинират срещу грип . Шизофрения?!
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дебатът за ваксините се води само от някакви лелчета тип бг мама, чието IQ явно е толкова ниско, че е чудо как дори са успели да намерят човек, който да ги забремени.
9
7
 
11
 
! Отговори
ваксър преди 7 години
Майка ми е 4то дете, 3те са починали преди нея, защото медицината не е била развита.*** *** да им се забрани на се размножавата, а не да ги дават по телевизора и да ми дрънкат неграмотни глупотевини!
8
17
 
13
 
! Отговори
Азазело преди 7 години
Много са хубави ваксините. Е ... понякога има и по някой друг случай на аутизъм, ама карай! Абе в някои развити държави не били задължителни, а само препоръчителни, ама хич да не ви пука!
7
5
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Питайте бабите и дядовците си какво е било положението в България преди масовата употреба на ваксини. Това че разни болести ги няма от 30-40 г. по нашите земи не значи че са изчезнали.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да ги питам тези които са против ваксините лишават ли децата си от ваксината за детски паралич / полиомелит или всичко е едно лаене по форуми ? Знаете ли , че 100 % от бежанците които идват , не са ваксинирани за тази болест.
5
5
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 7 години
Дарвин, ваксината пази цялата популация не само отделния индивид, и друго си мисля, готов ли са да плащаш цялото лечение на детето си, без да разчиташ на здравната каса след като си отказал ваксина
4
16
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Смешно е как хора, дето се праскат че са атеисти и се пенят по форумите да защитават еволюцията, всячески се опитват да пречат на същата тая еволюция с напъните си да налагат насила ваксините. Оставете който както си прецени, финалния съдник, ествествения подбор, ще прецени кой е прав, про или анти ваксърите.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нелепо е в 21 век да умират хора от болести срещу които има превенция.
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антиваксърите искат да си затворим очите и да се престорим, че няма трупани с десетилетия научни данни, които доказват безспорната полза от ваксините.Антиваксърите искат да забравим колко хиляди са измирали от болести едно време или са оставали осакатени до живот.И най-вече антиваксърите искат да престанем да мислим критично и да се съгласяваме с всяко анонимно клипче от интернет, което проповядва тяхната гледна точка.
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антиваксърите не искат диалог, те искат да си наложат тяхното и толкова. А това с ваксинацията е просто упражнение, ако няма висок процент ваксинирани винаги болен ще срещне друг, който да зарази. При нисък процент ваксинирани става епидемия. Дали има странични ефекти, има, но за това трябва да не се ваксинират само тия за които наистина има риск.