Язвена болест: Кои са най-честите усложнения?

Кървенето може да бъде два типа
21 апр 2017 07:52, Eкип на Puls.bg
2
Язвена болест: Кои са най-честите усложнения?
Reuters

Язвената болест е често срещано заболяване. То може да засегне, както стомаха, така и дванадесетопръстника. Най-повърхностният слой на стената на тези два органа е покрита с лигавица. Тя произвежда секрет - мукус, който я овлажнява и защитава от действието на храносмилателния сок. 

Когато има несъответствие между агресивните фактори (стомашен сок) и защитните механизми на лигавицата, се получава язва. Язвата е вид рана, която засяга по-дълбоките слоеве на стената на храносмилателния тракт. Когато тази рана се намира само в рамките на лигавицата, се нарича ерозия.
 
Язвата може да не дава постоянни симптоми, а по-скоро те да възникват в определени моменти. Ако тя не бъде диагностицирана навреме, би могла да доведе до сериозни усложнения. Едно от тях е кървенето. Кървенето може да бъде и първият симптом за язва на стомаха или дванадесетопръстника (дуоденум), но понякога може и да е в резултат на резидивираща язва при хронична язвена болест.
 
Рискови фактори, които спомагат за евентуално кървене са приемът на определени обезболяващи, кортикостероиди, мъжки пол и възраст над 60 години, както и предишни усложнения и диаметър на язвата над 2 см.
 
Кървенето може да бъде два типа - остро или хронично. При остро кървене изходът може да бъде фатален, тъй като понякога не може да се реагира толкова бързо, колкото състоянието изисква.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната неграмотна драсканица преписана с грешки от някъде. Кой ви дава право да коментирате медицински теми без да сте лекари или специалисти по темата? И защо никой не застава с името си зад написаното? Защото ви е срам, нали? Защото образованието сте си го получили на околовръстното и то се ограничава до устен френски. За друг университет освен Синсити не сте чували. Само предмета чалга сте учили там. Е личи ви.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз имам татуси, застрашен ли съм? О, леле мале