Плач при бебето - кои са най-честите причини?

Коликите често мъчат новородените
18 окт 2017 21:02, Eкип на Puls.bg
0
Плач при бебето - кои са най-честите причини?
Reuters

След раждането бебето е изправено пред редица предизвикателства – то трябва да се адаптира към новата среда на живот, заобиколено е от редица стимули и дразнители, получава огромно количество информация всеки ден. Един от начините да изразява своята емоция и да комуникира с околните е чрез плач. Причините за него могат да бъдат много и разнообразни, като с течение на времето родителите се научават да разпознават различните видове плач – кога бебето е гладно, кога плаче от болка, кога иска да бъде гушнато и т.н. Ето някои от случаите, при които детето реагира негативно, с неспокойствие и плач:

1. Глад
 
Това е едно от първите неща, за които се мисли, когато детето се разплаче. Постепенно с времето родителите започват да разпознават признаците на глад още преди детето да е станало неспокойно и реагират своевременно още преди да се е стигнало до рев. Това са: раздразнение, поставяне на ръцете и пръстите в устата, издаване на засмукващи звуци с устни, обръщане на главата настрани.
 
2. Колики
 
Болки в коремчето, дължащи се най-често на колики, могат да станат причина за много безсънни нощи за детето и родителите. Коликите представляват често срещано състояние при кърмачета до 3 месечна възраст, което все още няма задоволително научно обяснение. Дефинира се като неутешим плач поне за три часа дневно, поне три дни в седмицата, в продължение на поне три поредни седмици.
 
Ако бебето стане раздразнително и започне да плаче скоро след като бъде нахранено, може би се касае за коремна болка в резултат от колики. Според едни ефективни срещу колики са медикаментите, съдържащи симетикон. При други кърмачета са ефективни някои билкови или хомеопатични препарати. Така или иначе ефектът на нито едно от тези средства не е доказан.
 
Съществуват и някои други методи, които биха могли да имат ефект за облекчаване на коликите – масажи на коремчето по посока на часовниковата стрелка, поставяне на сух, затоплен компрес; привеждане на крачетата към коремчето; поставяне по корем; возене в автомобил; бял шум и т.н.
 
3. Оригване
 
Ако бебето плаче и е неспокойно непосредствено след нахранване, може да има нужда да се оригне. Кърмачетата поглъщат въздух, докато се хранят и това може да доведе до стомашен дискомфорт.

4. Мръсен памперс
 
Мръсният памперс може да предизвика плач и неспокойствие у детето. Някои кърмачета трудно понасят изцапан памперс, докато за други той не е такъв проблем и те могат да останат с него дълго време, преди да станат неспокойни. Мръсният памперс обаче може да стане причина за развитие на дерматит от пелени. Това е състояние, при което кожата под памперса се зачервява, подува, става болезнена. Затова е особено важно смяната на пелената да става след всяко изхождане или на всеки два часа. Така кожата е по-малко време в контакт с урината и изпражненията, които имат кисело рН и довеждат до раздразнение.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари