10 храни, които са полезни за мозъка

Хапвайте горски плодове
15 ное 2017 09:23, Михаела Лазарова
3
10 храни, които са полезни за мозъка
Снимка: unsplash

От какви храни е изградено дневното ви меню? Всички знаем, че трябва да се храним здравословно, за да бъдем в добра форма. Въпреки това, сякаш се опитваме да избягаме от това правило, хапвайки любимите ни нездравословни храни.

Днес споделяме с вас 10 полезни и вкусни храни. Това, което ги прави специални е, че те се грижат за здравето и функцията на мозъка. Осигуряват ни важни хранителни елементи, които подобряват паметта, концентрацията и забавят стареенето на мозъка.

Яйца

Яйцата са богат източник на лутеин. Той помага за предотвратяване или забавяне на когнитивния спад. Освен това яйцата съдържат и аминокиселини, които подпомагат ученето и паметта, както и синтеза на допамин (участва като невротрансмитер в регулацията на множество процеси в централната и периферна нервна система).

Авокадо

За да подобрите функцията на мозъка, добавете към менюто си авокадо. Екзотичният плод е наситени със здравословни мазнини, витамин Е, каротин, ликопен и други важни минерали. Витамин Е участва като антиоксидант, но и участва в синтеза на ацетилхолин – невротрансмитер, който ни помага по-лесно да учим и да запомняме. 

Повече по темата може да прочетете  в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
Ути преди 6 години
1. Яйца2. Авокадо3. Горски плодове4. Спанак5. Рибено масло6. Млечни продукти7. Орехи8. Морски дарове9. Банани10. Кафе и чай