Забравете пълноценния сън при недостиг на калций

Дефицитът на калций пречи на всички фази на съня
Обновена: 14 яну 2018 13:11 | 14 яну 2018 13:10,
1
Забравете пълноценния сън при недостиг на калций
Източник: Reuters

Калцият е изключително важен макроелемент, чиято роля далеч не се изчерпва само с поддържането здравето на костите. Той има ключово значение за мозъчните функции и нервната система. При дефицит на калций в кръвта се налага той да се компенсира с извличането му от костната тъкан именно, за да се гарантират нормалните неврологични процеси, в това число и нормалният сън. 

Балансът на калция в организма е ключов за оптималната секреция на невротрансмитерите серотонин и допамин, известни със своето успокояващо, релаксиращо мускулатурата и улесняващо съня действие. Калцият помага на мозъка да усвои незаменимата аминокиселина триптофан и да синтезира хормона на съня мелатонин.
 
Това обяснява защо храни, богати едновременно на калций и триптофан, са сред най-препоръчваните за прием при безсъние и други проблеми със съня.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е чувствително по - грамотна статия от тази на Калкулаторката. Приема се. Днеса показва прогрес в избора на журналисти, които да списват по дадени теми. Поне днес има прогрес. За утре ще видим дали лейди Калкул няма пак да изпраска някоя каша ;)