Най-честата причина за болки в коленете

Разпознайте навреме остеоартрозата
Обновена: 16 фев 2018 14:38 | 16 фев 2018 14:37,
1
Най-честата причина за болки в коленете
Източник: Reuters

С възрастта настъпват някои ететствени промени в човешкото тяло. Едни от тях са „изхабяването“ и увредата на големите и носещи стави най-вече на долните крайници. Заболяването се нарича остеоартроза и се дължи на дегенеративни изменения във всички структури на дадената става.Това би настъпило разбира се по-рано и по-тежко при онези хора с недобро костно здраве. Кои други фактори благоприятстват болестта? А има ли лечение? Ето малко разяснения за това често срещано страдание. 

Какво се случва със ставите при остеоартроза?
 
Това е костно-ставно заболяване, засягащо най-често колена (гонартроза), тазобедрени стави (коксартроза), гръбнак и рядко рамена и лакти. Характеризира се т.нар. механична болка при натоварване, която намалява след почивка. Често съответните стави са засегнати симетрично, като при движение „хрущят“ и периодично се възпаляват. Болестият процес настъпва постепенно и може да прогресира с индивидуален темп. 
 
Обикновено страдат всички ставни структури. Ставният хрущял се издува, нацепва, а в последствие изтънява и разкъсва. Ставната цепка се стеснява. Подлежащата кост склерозира и се видоизменя с дегенеративни разраствания и „ошипявания“. Ставата става нестабилна, халтава и лесно поддава на механичен натиск. Околните мускули са с увеличен тонус и постянно съкращение, а сухожилията - в известна степен възпалени. Ставите може да се деформират и лесно настъпват счупвания. Докато при някои хора това води до хронични болки,то при други настъпва инвалидизиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари