Електронните цигари взеха поредната си жертва

55-годишен мъж от Мичиган е починал от мистериозната болест
7 сеп 2019 23:00, Нели Христова
39
Електронните цигари взеха поредната си жертва
Снимка: Reuters

През август бе регистриран първият смъртен случай свързан с електронни цигари в САЩ - 65-годишен мъж от Илинойс. Месец по-късно, те отново взеха жертва. Този път 55-годишен мъж от Мичиган. Според здравното му досие, той е пушил марихуана и електронна цигара.

"Той имаше хронични здравословни проблеми. Най-вероятно употребата на електронни цигари са причинили смъртта му", казва Д-р Мънту Дейвис от Лос Анджелис, цитиран от БНТ.

Американските здравни власти вече разследват над 450 случая в страната на белодробни заболявания. При почти всички пациенти се срещат едни и същи симптоми.

"Пациентите изпитват задух, имат силна кашлица, треска, понякога съпроводени с повръщане. Болестта се развива бързо и се налага спешно приемане в болница", обяснява доктор Дейвис.

Но коя съставка в електронните цигари предизвиква здравословните проблеми - засега учените нямат категоричен отговор.

"Отне ни толкова много години да разберем въздействието на никотина върху здравето на хората. Може би сега сме в същата ситуация. Но нашата препоръка е, ако не трябва да използвате електронни цигари, не го правете. Има толкова много неизвестни", допълва още той.

В сряда Мичиган стана първият американски щат, който забрани ароматизираните електронни цигари. Предвидени са и тежки санкции при подвеждащи реклами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяхте написали статията като хората. Става въпрос за епидемия от липоидна пневмония, която според много учени се дължи на мазно вещество, производно на вит. Е, покрило клеките на белия дроб. А това да не можеш да дишаш е много ама много гадно. На никой не го пожелавам. Та, има епидемия и никой все още не може да каже коя смрад в електронните цигари я причинява. Тъй че по-добре ги избягвайте засега.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Електронната цигара се пуши макс месец с цел отказване. Ако ще пушите редовно, то поне пушете истинските цигари.
26
0
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Пийте и друсайте, но не пушете
25
0
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Исках да напиша Ардата, не дартс, не Средата, ши_ба_на автокорекция
24
0
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Ваканциите прекарвах в Пазарджишко. Дядо ми ставаше посреднощ за да отиде да бере тютюн, като пускаше радио докато се приготви. Тогава намразих до смърт народната музика. Низал съм тютюн до посиняване. Какви ли не опити сме правили, всякакви смески с Вирджиния и Ориенталски. Никога не направихме нещо по-добро от Средата която съседа носеше с чували от Асеновград. А тя беше гадна.
23
1
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Сега разбрахте ли защо американците избиха индианците ? Ама и това не помогна , както и убийството на Пабло Ескобар.
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е пушачите да се третират като наркомани..... Прекалено много станаха, че и децата им си мислят,че това е нещо нормално. Тъжна картинка
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза, че те довършват по-бързо от нормалните цигари.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наркоманът, защитник на марихуаната, пак е тук. Щом води до зависимост, значи е вредна. Точка по въпроса. Уврежда и психикатаДа се води, каквото си иска. На мен ми е кеф.
19
1
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Според СЗО 50% от онкоболните са пушачи.Другите 50% какви са.
18
7
 
6
 
! Отговори
амунилен преди 4 години
Най- лошо е да умреш здрав!
17
22
 
18
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Аз не пуша обаче забелязах едно нещо ,че има умерени пушачи които са по здрави от повечето непушачите, обяснявам си с това че тютюна предиазвиква изхвърляне на допамин който се отразява добре на нервната и имунната система , затова и има хора които са пушачи и живеят дълго, непушачите са под постоянен стрес с постояно високи нива на кортизол който рано или късно поврежда органите и клетките в организма , от там идват тумори и рак
16
1
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Анонимен 444 Какви 3 лв. на кутия ? С 400 гр. тютюн за 25 лв. изкарвам почти месец .
15
12
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Я си пушете обикновени цигари, без да гледате гадните картинки. Те нямат нищо общо с цигарите.
14
6
 
13
 
! Отговори
До пушачите преди 4 години
Не е лесно да си пpocт.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Цигарените компании не губат пари. Най-големият производител на ел цигари е Филип Морис, производителят на Марлборо. Те правят и тютюневите пълнители. Обаче ел цигарите са също вредни.
12
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наркоманът, защитник на марихуаната, пак е тук. Щом води до зависимост, значи е вредна. Точка по въпроса. Уврежда и психиката.
11
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма регистрирани смъртни случаи от марихуана... нито един.
10
2
 
10
 
! Отговори
Виц преди 4 години
Над 450 случая....хахаха, то сигурно толкова умират на ден от обикновените цигари...
9
2
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Имало уж пет случая, само дето и в петте става дума за T.H.C. и така наречените восъци и още една торба с други медикаменти за подтискане и засилване на депресията - по желание.