Смяната на сезоните води до депресивни състояния

Есенната депресия се среща по-често при дамите
7 сеп 2019 22:05, Нели Христова
20
Смяната на сезоните води до депресивни състояния
Снимка: Pixabay

Промяната на времето от топло към студено може да доведе до депресивни състояния, това обясни пред агенция "Фокус" психотерапевтът Миро Рахнев. Той обясни, че ако не сме успели да осъществим планираното до момента, това може да генерира усещане за нереализираност, разочарование и апатия, които са причина за възникване на депресивно състояние.

"Важно е да разберем какво причинява тези негативни настроения и какъв е механизмът за възникване на сезонните депресивни състояния. Едната причина може да се крие в хормоналния дисбаланс – т.нар. "вътрешен часовник", който урегулира денонощния цикъл и времето за това кога да спим или кога да бодърстваме, кога да се храним, кога да бъдем активни и т.н. През есента, с намаляване интензитета на слънчевото греене, има промяна в естествения ритъм на организма, а това води до спад и депресивно състояние. Втората причина може да бъде наследствеността –генетичният фактор. Възможно е влошаването на емоционалното състояние на човека да се дължи на това, които е взел като дар от своите родители. Примерно, по-нестабилната психика може да се окаже доста по-податлива на сезонните промени. Също така, може да се каже, че на есенна депресия са подложени по-често дамите, но това е свързано с различни фактори, сред които е и месечният цикъл", обясни още психотерапевтът.

Според него, фактор, който не бива да бъде пренебрегван, е недостигът на серотонин – т.нар. "хормон на щастието".

"Смяната на сезоните и промените в организма ни, в съответствие с намаляване на слънчевата светлина, е напълно нормално да намалят хормоналния фон в нашето тяло и ние да се почувстваме по-апатични", допълни Рахнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сезонът на тиквите продължава вече 10 години.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВеднъж кажат пролетна умора а после есенна депресия, а смяната си е разнообразие!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно това. Всеки сезон е интересен,защото едно и също време писва.
11
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Глупости. До депресия водят подобни статии, целящи да внушават че това или онова води до депресия. Дори няма да прочета докрай тези небивалици.
10
1
 
4
 
! Отговори
умен американец преди 4 години
Партията кАза да се забранят сезоните и времето както и въртенето на Земята.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депресията се бори с работа и удоволствието от нея!
8
1
 
10
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
*** тя , топлата вода не е ли вече открита ?!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сержант Тони Нешев Гетов може да ми сринете интернета и телевизията и каквото там знаете но едно нямате морал и чест това никога няма да го имате Ана мен не ми пука на какво съм днес съм на едно утре на друго отивам плащам и отнасям а вие дали правете това далавери цял живот това е живот на далавера сержант Тони Нешев Гетов
6
1
 
21
 
! Отговори
Малък Сечко преди 4 години
За мен смяната на сезоните е едно от най-хубавите качества на сезоните. Разбира се всеки си знае за себе си, но аз например много харесвам настъпването на есента, след това на зимата и т.н. Надявам се един ден пак да имаме ясно изразени 4 сезона.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депресията е жестока болест. Физическа умора, сънливост, липса на концентрация, загуба на удоволствие от каквото и да е, обезсмисляне на целите, , неспособност да се конструира бъдеще, отчаяние, безпътица... Просто имаш чувството, че светът движи напред, а ти си спрял и не знаеш как да продължиш. Води до алкохолизъм, наркомании, други зависимости и самоубийство.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четенето на глупости също води до депресия!
3
24
 
7
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Пълни глупусти, намират си всякакви извинения да лежат и да пият дрогите от аптеката. Депресиран значи безотговорен, зависим от всичко, дори от слънцето и вятъра, защото нищо не иска да прави. Покрай лентяите се появява и фармацефта, той има печалба от това.
2
4
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
*** ДАЙСЬВЕТ АЗ СТРАДАМ ОТ ДЕПРЕСИЯ ВИСЯ ПО ФОРУМИТЕ ДАВАМ МНЕНИЕ КРИТИКУВАМ ДЖЕ БЕ БАНВАТ ПОНЕЖЕ КРИТИКУВАМ НЯКОЙ А НАШЕНЕЦА НАЙ МРАЗИ ИСТИНАТА
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е.