Ваксините за грип се бавят, срокът за имунизация се скъсява

Недостигат ваксини и в България, и в целия ЕС
Обновена: 22 окт 2019 07:40 | 22 окт 2019 07:30,
15

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65-годишна възраст все още не са доставени.

Недостигът на ваксини както в България, така и в целия ЕС е заради забавяне на Световната здравна организация, която тази година представи по-късно позицията си за грипните щамове и съответно за състава на противогрипните ваксини.

Тази година 10% от хората над 65-годишна възраст ще могат да се ваксинират напълно безплатно, съобщава Bulgaria ON AIR.

Общопрактикуващите лекари обаче се обявиха срещу това условие, тъй като нямат ясни и точни критерии как да отсеят кои хора да бъдат ваксинирани безплатно.

В същото време те са недоволни и от твърде краткия срок за имунизация на хората.

Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова обаче отпуснатите ваксини са достатъчни, тъй като интересът към тях в страната все още е твърде нисък.

Именно заради ниския интерес в България традиционно се поръчват около 150 000 ваксини за сезон, а сега са добавени още 145 хиляди безплатни.

Все още няма епидемична обстановка нито у нас, нито в останалите страни от Европейския съюз.

Експертите съветват, че сега е най-подходящият момент за имунизация, тъй като на организма са нужни 21 дни, след като бъде сложена ваксината, за да може да си изгради имунитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай ами сега какво ще правим - ще мрем ли?
10
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 4 години
До Живял-видялЗначи ваксината нищо не предпазва, щом се изкарва нещо пък било то и по-леко. Е мерси за протекцията!
9
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 4 години
През септември 2002 си сложих противогрипна ваксина и цяла зима се скъсах да боледувам. "Тази година е 17 по ред поред откакто не си слагам ваксина. Никога не съм съжалявала за това.При грип съм изкарвала по-леко болестно състояние."Липсата на ваксини е някаква надежда в тунела, че все пак фармацевтичната мафия не е тъй вездесъща, както и се ще.
8
7
 
2
 
! Отговори
Живял-видял преди 4 години
На 23 септември се имунизирах. Тогава имаше ваксина, от швейцарската.Днес е 22 октомври. Вече трябва да действа с пълна сила.Тази година е 13 по ред откакто си слагам ваксина. Никога не съм съжалявал за това.При грип съм изкарвал по-леко болестното състояние. Към нови щамове ваксината не предпазва, но те се появяват по-рядко, както бе със свинския грип преди 10 г. Липсата на ваксини е поредното доказателство,че има нещо гнило, не в Дания , а в България!
7
0
 
7
 
! Отговори
Пенчо трола преди 4 години
Безплатно е само сиренцето в капана на мишката.
6
0
 
8
 
! Отговори
asd преди 4 години
До БуденСъбуди се, в България и пенсионерите работят. Не достига работна ръка. Учители, лекари, охрана, транспорт - голяма част са над 65 г. Една част не са регистрирани но помагат да гледат деца, свои, чужди, отменят родителите, които са на работа - гледат детето като е болно. Водят го на извънкласните занимания. Гледат градини и животни, произвеждат храна и т.н. Само то мурджо няма полза, ама и тях никой не закача.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато върлува грип не може да се имунизираш, грипа вече е тук.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а бе ***..грипът идва с температура 39 градуса цели 6 дни.и пневмония. всяка година пускат все по-тежки щамове грип.само си представям колко ще измрат само на чай от тревички. праз и червено вино от 3 лв..
3
9
 
3
 
! Отговори
Спокоен преди 4 години
Тази година ще се ваксинирам ако ще и със самолет да си поръчам ваксина! Миналата Коледа, точно за 24 часа стигнах до инфекциозно отделение с красива, двустранна пневмония следствие на грип. Тази година това няма да си го причиня!
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само онези ваксини създаващи траен имунитет. Останалите са просто бизнес за много пари.
1
6
 
16
 
! Отговори
Буден преди 4 години
бийте си ваксинките бъкани с благинки ,пълнете гушката на фармацевтичните картелиФактът че ще има безплатни ваксини за хора над 65 е доста показателен,когато вече си стар и системата няма нужда от теб като роб те затриват с вкасинка после ,като умреш от нея ,ами стар си бил естествена смърт ,събудете се овце!