Как да намалите риска от неврологични заболявания?

Кажете "не" на безсънието
16 май 2020 15:31, Михаела Лазарова
8
Как да намалите риска от неврологични заболявания?
Снимка: Istock

Човешкият мозък и централната нервна система са най-важните системи в тялото. За тях грижата е всекидневна. Така например, честата консумация на алкохол, тютюнопушенето, нездравословното хранене, изолацията, тревожността и стресът, могат да повишат риска от неврологични проблеми.

Хранете се здравословно

Начинът на хранене е от съществено значение за добро неврологично здраве. Тялото ни се нуждае от баланс на хранителните вещества, протеини, достатъчно количество здравословни източници на глюкоза. Ако имате дефицит на важни хранителни елементи, това най-малко би причинило главоболие, трудна концентрация, тъй като мозъкът функционира почти изцяло като използва глюкоза за гориво. Въпреки това, този важен орган се нуждае и от достатъчно цинк, холин, аргинин.

Следването на здравословен режим на хранене може да намали риска от образуването на съсиреци в мозъка, което да доведе до инсулт, до тежки неврологични увреждания.

Поддържайте мозъка си активен

Както всяка друга част на тялото, мозъкът също се нуждае от тренировка. Постоянното му ангажиране ни зарежда с повече умствена енергия, чувстваме се по-бдителни.

Добри навици, които го поддържат активен и намаляват риска от неврологични проблеми, са четене на книги, учене на нов език, настолни игри, решаване на ребуси.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
УЕФА-МАФИЯ преди 3 години
1,99 съм, 61 кг. Ям като вол и не качвам. Защо? Пълен набор изследвания съм минал, напълно здрав съм.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време ни учеха,че рибата е много полезна за мозъка.Може и вярно да е, знам ли.Ама много скумрия се ядеше вкъщи.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 1Понеже навремето нямаше "био" и "еко", баба ми на село садеше само кибернетични краставици, кибернетични домати, марулите също не бяха био, а хардуерни чипове със SMD монтаж, на фирмата TEXAS INSTRUMENTS!Да, така беше! А ако не знаете, едно време нямаше био ябълки, а всичките ги произвеждаха от фирмата Apple, която после започна да прави компютри и лаптопи!!!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като отменим напълно, изцяло и всеобхватно всякакви извънредни, специални, особени положения, ситуации, положения, местоположения, били те епидемиологични и какви ли не!Хората не са кучета да ходят с намордници, не сме видяли едиб човек да е умрял и паднал на улицата от коронавирус, а генерал Дракулийски... пардон, Мутафчийски, да си гледа работата, която му е да реже кореми и да кърпи черва, а не да ни занимава с микроби!!!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важното е да си намираш винаги някаква работа, заетост, за да не мислиш за глупости. Ако имаш градинка е по-лесно:садиш, плевиш, поливаш, изморяваш се. Сядаш, пиеш си с удоволствие кафето, питието - бавно, продължително. Иначе на балкончето или животинка някаква. Колкото повече ангажименти, толкова по-добре! Не може да очакваш винаги някой да ти прави компания.
3
0
 
4
 
! Отговори
Пена Тинева преди 3 години
Написаното е пълен бълвоч. Хал хабер си нямате за какво става дума.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да намалите риска от неврологични заболявания?Като емигрирате завинаги от тиквената територия на възможно най-млада възраст!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да се храним здравословно? Едно време нямаше еко и био, всичко беше с качество. Стреса кой ни го създава? Сами ли си го правим? Статията хич я няма, защото съветите ги знаем. Но за съжаление половината са Мисията невъзможна.