Защо трябва да се изследват биомаркерите при недребноклетъчен рак на белия дроб?

Това е ключово за по-ефективното лечение
17 дек 2021 10:42, Александър Попов
Защо трябва да се изследват биомаркерите при недребноклетъчен рак на белия дроб?
Снимка: Istock

Ежегодно белодробният карцином е причина за около 1,8 милиона смъртни случаи в световен мащаб. Той отнема човешки живот повече от рака на дебелото черво, рака на гърдата и рака на простатата взети заедно.

Има два основни типа рак на белия дроб – дребноклетъчен и недребноклетъчен (НДРБД), като вторият представлява 85% от всички ракови заболявания на белия дроб. Подобно на всички онкологични заболявания, недребноклетъчният рак на белия дроб започва на клетъчно ниво и кара анормалните клетки в белите дробове да се възпроизвеждат бързо и безконтролно. Обхваща белодробните дихателни пътища - бронхите, бронхиолите и алвеолите.

Съществуват три основни вида недребноклетъчен рак на белия дроб в зависимост от типа клетки, които са засегнати:

Аденокарцином, който представлява 40% от всички поставени диагнози на недребноклетъчен рак на белия дроб. Този вид карцином се среща както при пушачи, така и при непушачи. Обичайно се развива по-бавно от останалите видове НДРБД.

Плоскоклетъчен карцином – 25-30% от всички НДРБД. При него има по-голяма вероятност да се разпространи в други части на тялото, което го прави по-труден за лечение. Този вид карцином е най-често свързваният с тютюнопушенето.

Едроклетъчен карцином – по-рядко срещана форма на НДРБД (10-15% от случаите). Може да се появи във всяка една част на белия дроб и обикновено е доста агресивен.

Водещият риск за развитие на недребноклетъчен рак на белия дроб е тютюнопушенето. Други рискови фактори включват: пасивно пушене, излагане на канцерогени на работното място, излагане на радиация, замърсяване на околната среда, фамилна анамнеза за рак на белия дроб и предишна инфекция с HIV.

Симптомите при всички видове белодробен карцином са сходни: продължителна и изостряща се кашлица, храчки с кръв, болка или дискомфорт в гърдите, затруднено дишане, хрипове, дрезгав глас, загуба на апетит, умора, затруднено преглъщане, подуване в зоната на лицето и врата.

Ранното диагностициране на недребноклетъчен рак на белия дроб е ключово за изхода от лечението. Подобно на други белодробни онкологични заболяваня, недребноклетъчният рак на белия дроб е труден за диагностициране, тъй като симптомите са сходни с тези на често срещани заболявания или ефектите от дълги години интензивно тютюнопушене. По тази причина голям процент от хората, диагностицирани с НДРБД, вече са в напреднал стадий, което прави лечението по-трудно. В тази връзка специалистите препоръчват ежегодни образни изследвания за всички дългогодишни пушачи на възраст между 55 и 80 години.

Генетичните промени, включително мутациите и хромозомните аномалии, играят важна роля в развитието на рака. Мутациите са постоянни промени в ДНК последователността на даден ген, които могат да накарат клетката да произвежда или да не произвежда протеини. Това оказва влияние върху растежа и деленето на клетката. Някои мутации могат да накарат клетките да растат безконтролно, което от своя страна може да доведе до рак.

Целият материал прочетете в Puls.bg тук

Материалът е създаден със съдействието на Амджен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание