Гигантски мехури над и под центъра на Млечния път

Откри ги гама-телескопът Fermi, произходът им е неясен
11 ное 2010 07:41,
79
Гигантски мехури над и под центъра на Млечния път
Снимка: NASA's Goddard Space Flight Center

Космическият гама-телескоп Fermi откри гигантски „мехури“, разположени точно над и под центъра на Млечния път. Произходът им е неясен, но учените смятат, че те може да са „изхвърлени“ от свръхмасивна черна дупка, съобщава пресслужбата на НАСА, цитирана от РИА Новости.

„Видяхме два излъчващи в гама-диапазона мехура, които се простират на 25 000 светлинни години на юг и на север от центъра на галактиката. Не знаем природата и произхода им“, казва Дъг Финкбейнер от Харвард-Смитсонския център по астрофизика, чието откритие са образуванията.

Мехурите се простират нагоре и надолу почти на половината видимо небе – от съзвездието Дева до съзвездието Жерав, на 50 градуса на север и на юг, имат ширина около 40 градуса и възраст милиони години.

В статия на учените, дадена за публикация в Astrophysical Journal, гама-излъчването на тези мехури има по-голяма енергия от излъчването на други области на галактиката и общия гама-фон. Краищата им също са очертани доста ясно. Кратко видео от НАСА можете да видите тук.

Други астрономи, провеждащи наблюдения в гама-диапазона, не са видели тези гигантски структури заради „дима“ – гама-излъчване на частици, движещи се със скорост, близка до скоростта на светлината и взаимодействащи с междузвездния газ.

Финкбейнер и колегите му анализирали данните от единия от инструментите на Fermi – телескопа LAT (Large Area Telescope). С помощта на математически модел те успели да „изчистят“ картината на нашата галактика от „шума“ и да открият тези гигантски структури, наречени от тях „мехурите на Ферми“.

„Предполагаме, че тези галактически гама-мехури най-вероятно са възникнали в резултат на „инжектиране“ на енергия в центъра на галактиката, например в резултат на акреция на вещество в централната черна дупка“, се казва в статията.

В много други галактики астрономите виждат гигантски струи – джети – насочени нагоре и надолу от центъра на звездната система. Тези изхвърляния са свързани с взривни процеси във веществото, протичащи в централната черна дупка.

Мехурите са могли да възникнат и в резултат на интензивен процес по звездообразуване в централната част на галактиката, пораждащо многобройни звездни купове.

Някои намеци за съществуването на тези гигантски мехури са присъствали в данните на други апарати, например германския спътник „Рентген“ и апарата WMAP на НАСА.

Fermi Gamma-ray Space Telescope е изведен в орбита на 11 юни 2008 г. под името GLAST и през август е преименуван в чест на физика Енрико Ферми (1901–1954), един от участниците в Манхатънския проект и основоположник на физиката на високите енергии.

Апаратът притежава два главни инструмента – телескопа LAT (Large Area Telescope), предназначен за обзор на небето в гама-диапазона, и детектора на гама-изригвания GBM (GLAST Burst Monitor).

Телескопът вече е предал на учените много нова информация, отнасяща се до еволюцията на Вселената, особено за природата на тъмната материя и гравитацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
1
 
! Отговори
бизонът на Хикс преди 13 години
Хората изпратиха човек на луната, тия в колайдера още преследват бизони.
72
0
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 13 години
Тъмната материя не е анти-материя и няма анти-гравитационни свойства.Набеденият виновник за разширяването на Вселената и за отдалечаването на галактиките една от друга е т.нар. "тъмна енергия" - dark energy - която е нещо съвсем различно от тъмната материя.
71
1
 
3
 
! Отговори
AINCHTAIN преди 13 години
Котктата може ли да разбере как е устроен хладиника,а ние хората толкова знаем и за вселената...
70
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 13 години
До: бг физикКакто някои по-образовани хора вече подчертаха, умалителното на "статии" е "статиЙки". Препоръчвам ти да не коментираш повече, защото е очевидно, че не само не можеш да пишеш, ами не можеш и да четеш."гама-излъчване на частици, движещи се със скорост, близка до скоростта на светлината..."С други думи, излъчване на гама-лъчи от частици, които се движат със скорост близка до тази на светлината. Ти за синхротронна радиация не си ли чувал, псевдофизиче?
69
2
 
0
 
! Отговори
sas преди 13 години
Че къде е лошото да имаш сетива за знанието и в същото време да се радваш на секса? А и знанията ми изобщо не ми помогнаха да разгадая предположенията на учените относно мехурите. В случая достатъчно знания да разгадаят тези мехури нямат и най-големите учени на планетата.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ейй хамериканците и там надуват балони..
67
1
 
19
 
! Отговори
Анджелина преди 13 години
Простотията винаги е била на мода. Защото е лесно смилаема и не изисква усилия на мозъчните клетки.
66
0
 
11
 
! Отговори
Алън Ван преди 13 години
Не се кахъри, драги ми Пенко, знанието е било, е и ще бъде винаги само за тези, които имат сетива за него. А за останалите - ядене, пиене, чалга и за другото се сещаш.
65
2
 
22
 
! Отговори
Penko преди 13 години
Много странно.... Статията е от сутринта и е събрала 70 коментара. В предишни статий за Преслава,Алисия,Глория,Божинов и много други "VIP" личности се събираха по 500 за час и половина... На къде отива нашата нация братя!!!
64
0
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
58 - благодаря за хубавата псувня която си ми отправил без да те съм засегнал с нищо. Просто си изказах едно мое весело мнение, по въпроса който озадачава учените. Не бъди сухар а се огледай и погледни живота не само като научен факт, но и от човешката му страна - жив и здрав да си ми анонимко
63
6
 
9
 
! Отговори
уеве преди 13 години
Това са та...шаците на Бойко Борисов
62
6
 
14
 
! Отговори
ВСЕМОГЪЩИЯ ГОСПОД преди 13 години
Иде коледа бре баламурници такив, украсявам си вселенката малко... ейййй аман от пишмани...
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"статиЙки" е вярното, редакторе :)))
60
1
 
8
 
! Отговори
физик преди 13 години
Хахахаа бай Петко, разсмя ме от сърце. Жив и здрав да си и благодарности за настроението което ми създаде
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Накрая се появи Господ и им рече:"Да се махате с тия телескопи, да не натисна копчето!"
58
4
 
1
 
! Отговори
бг физик преди 13 години
"С това "статиИки" трудно можеш да спечелиш уважение, ако ще и професор по физика да си."Ти си в грешка. Множественото число на статия е статии, а като е в умалителна форма - статиики.
57
0
 
7
 
! Отговори
Хигс бозон преди 13 години
До 57 - АнонименТук в този сайт, от край време има шепа потребителчета, които пишат без да мислят. В крайна сметка, ако всички МИСЛЕХА, щяхме да бъдем на светлинни години напред в развитието си.Нали знаеш какво е казал Айнщайн!?... "Само две неща са безкрайни...". Нататък се сещаш, нали!?
56
0
 
6
 
! Отговори
Томов преди 13 години
до Анонимен 52, бъркате тъмната материя с тъмната енергия. Тъмната материя има гравитационен ефект но не излъчва и не отразява светлина. Има за кандидати за тъмна материя определен тип частици, но още е рано да се каже.
55
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Amenhotep, не отричам ролята на черната дупка. Тя отговорна за там колко - 1/6 или 1/7 от гравитационния ефект упражняван върху звездите.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
47добавен от: Анонимен преди 46 минутидо: H8C0REИ като си има ос на въртене, как се определя кое е север и кое е юг? Сигурно с компас? :)--------------Определя го същото което определя и земния север и юг - човек. Както човек е определил кое е ляво и дясно. Това нещо се нарича конвенция. Галактиката, както и повечето овални космически обекти си имат полюси, екватор и т.н. Ама предпочитаме да пишем преди да помислим май!?

Спонсорирани публикации