На 14 декември наблюдаваме метеорния поток Геминиди

Сибирски астрономи ще заснемат сблъсъка им с Луната
Обновена: 14 дек 2010 10:19 | 12 дек 2010 10:06,
20
На 14 декември наблюдаваме метеорния поток Геминиди
Снимка:Jimmy Westlake

В нощта на 14 декември новосибирски астрофизици ще проведат оптични наблюдения на Луната в периода на максимума на метеорния поток Геминиди и ще направят цифрови видеозаснемания на неосветената част на спътника на Земята.

Ако им провърви, учените ще успеят да фиксират избухванията, предизвикани от падането на метеорите, съобщи за РИА Новости представител на Новосибирския държавен университет.

"Колкото и да е странно, Луната е слабоизучен обект, а изследванията на избухванията, включително на тези, които възникват от падане на повърхността й на метеори, се явява част от подготовката за усвояване на най-близката ни съседка.

Разчитаме, че това наблюдение ще стане начало на реализацията на голям съвместен проект на няколко обсерватории", казва Алфия Нестеренко, завеждаща учебния автоматизиран астрономически комплекс.

Според нея избухванията може да се наблюдават само на неосветената повърхност на Луната. Учените очакват наблюденията да са успешни.

"Избухванията, ако ни провърви и ни стигне търпението за наблюдения в продължение на няколко часа, може да се видят не само с телескоп. Разбира се, това явление не е толкова интересно, както пълното слънчево затъмнение от 1 август 2008 г., но желаещите ще могат да наблюдават вечерта на 13 декември Луната с бинокъл. Самият метеорен поток може да се наблюдава и с просто око", казва Нестеренко.

Геминидите са един от най-красивите метеорни дъждове през годината. Активността им е над 100 метеора на час около 14 декември, с точка на произход (радиант) близо до Кастор в съзвездие Близнаци.

Метеорите се движат със скорост около 35 km/s, поради което се забелязват лесно. Този метеорен поток е причинен от изгасналата комета 3200 Фаетон.

За наблюдение на метеорите от потока Геминиди за нас най-подходяща е нощта на 13 срещу 14 декември след полунощ. Тогава Луната ще бъде във фаза първа четвърт и ще залязва в 0,30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Pandizchiq преди 13 години
Abe mili hora, kvi sa tiq Sibirski astronomi, da ne sa politicheski ot nqkoi Gulag
17
1
 
2
 
! Отговори
богнострокулум преди 13 години
човече, не бъркай "неосветената" с " обратната" страна на Луната ! Това че Луната винаги е завъртяна с едната си страна Земята, съвсем не означава , че тази страна е винаги осветена, както и че на обратната страна е винаги мрак ! Идеята на статията е, че когато метеорит удари тази част на Луната,на която в мометна не пада слънчева светлина, поради липсата на светлинен фон, може да се отличи експлозията вследствие на удара от метеорит
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами записвай де ! Нямаш ли си камера:-)
15
3
 
6
 
! Отговори
Жоро Павето преди 13 години
Аз пък съм насочил телескопчето си към джама на съседката. Нямате си и представа какви метеори хвърчат като си вкара гадже.
14
4
 
6
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Мдааа!Не знаех,че има метеоритен поток ***!Опс-***.Опа!Геминиди!Бе що не напишите БЛИЗНАЦИ??
13
1
 
25
 
! Отговори
лудия преди 13 години
да руснаци ще снимат щото рожен е оставена на произвола на съдбата и прави разпродажби за да се спаси ,а генералисимус дава 100 милиона от нашите данъци за подслушане да не би някой да се осмели да оспори тоталитарната му власт.
12
1
 
4
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 13 години
не,възможно е,просто бъркаш думичката " ***" с "безкрайно интелигентен"
11
1
 
9
 
! Отговори
вор преди 13 години
Всичко добре.Само не разбрах какво е това чудо'сибирски астрономи'.Да не е някакъв нов вид HOMO SAPIENS?
10
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Абе физически е невъзможно да си толкова ***, на колкото се правиш.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно е сигурно - когато някой ден нещо ни трасне та ни попилее, ние ще сме гледали в съвсем друга посока. Защото да говориш за световно неизвестен метеорен поток и да проспиш пълно лунно затъмнение на 21 декември показва точно това.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами Луната е в първа четвърт, така че половината е осветена, а другата - не :)
7
2
 
11
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
Имам желанието да наблюдавам с един далекоглед 20х,но как да стане ако е откъм тъмната страна на Луната? Ако не видя нищо ще се успокоявям с Pink Floyd за тая страна дето се не вижда оттук.
6
13
 
5
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 13 години
ще си взема бележка от обветреният ти коментар звездоброецо
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във форума има доста голям брой хора които се интересуват от астрономия ... имат телескопи, оборудване и четат статии ... така че твоя коментар тука е подобен на това което прави кучето на нивата ти на село.
4
15
 
7
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 13 години
Личната ми обща култура се изразява сама по себе си в огромен излишък.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко обща култура няма да ти навреди!
2
2
 
31
 
! Отговори
:) преди 13 години
Еми като не ти харесва не я чети бе.
1
25
 
9
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 13 години
ето точно ей тази новина осмисли цялата ми седмица

Спонсорирани публикации