Спилбърг навърши 70 и не ще и да чува за пенсиониране

Твърди, че щял да режисира филми до смъртта си
Обновена: 18 дек 2016 15:01 | 18 дек 2016 14:39,
10
Спилбърг навърши 70 и не ще и да чува за пенсиониране
Снимка: Reuters, архив

Режисьорът, продуцент и сценарист Стивън Спилбърг днес навърши 70 години, но няма никакви планове да се пенсионира, съобщи ДПА.

Двукратният носител на награда "Оскар" за най-добър режисьор каза през май на кинофестивала в Кан, че иска да снима филми до смъртта си. В Кан той представи 29-ия си филм "Добрият великан" - фентъзи за необичайното приятелство между момиченце и добродушен гигант.

"Не си спомням да е бил някога по-продуктивен" - каза Джефри Каценбърг, с когото Спилбърг основа студиата "Дрийм уъркс" през 1994 г.

Каценбърг нарече Спилбърг "майстора-разказвач на нашето време" през юни в интервю за "Холивуд рипортър".
"Ако човек обърне внимание на доходността и майсторството на филмите му, той няма равен - каза Каценбърг. - Вземете Джеймс Камерън, Крис Нолан или Мартин Скорсезе - всички те са блестящи и в много аспекти негови равни. Погледнете ли обаче качеството и последователността, никой не може да се сравни с него".

Освен новия филм за Индиана Джунс, Спилбърг подготвя още няколко проекта. В края на следващата година по екраните ще излезе "Отвличането на Едгардо Мортара". През 2018 г. се очаква да завърши научна фантастика "Ready Player One" за виртуалния свят в мрежата.

С филмите си - от "пробива му с "Челюсти" на 28 години през 1975 г. до тазгодишния "Добрият Великан", Спилбърг се утвърждава като един от най-успешните режисьори в историята на киното. С "Челюсти" в Холивуд започва ерата на болкбъстърите. Следват "Близки срещи от третия вид" (1977), "Похитителите на изчезналия кивот" (1981), "Извънземното" (1982), "Списъкът на Шиндлер" (1993), "Спасяването на редник Райън" (1998), "Линкълн" (2012), "Мостът на шпионите" (2015).

Спилбърг е признат за един от пионерите на новата ера в Холивуд. Ранните му научно-фантастични и приключенски филми са образци за бягството от действителността. В края на 80-те години той се насочва към хуманитарни проблеми - Холокоста, търговията с роби, гражданските права, войната и тероризма. Филмите му носят милиарди, но сериозно започват да го приемат чак след лентата "Пурпурен цвят" за съдбата на чернокожите жени в американския Юг, която получава 11 номинации за награда "Оскар". Престижната статуетка Спилбърг обаче печели чак със "Списъкът на Шиндлер", който получава още шест награди "Оскар", включително и за най-добър филм.

Този филм, по думите на Спилбърг, променя живота му. Той започва да търси роднините си, убити в Холокоста. Основава и фондацията "Шоа", която прави аудио и видеозаписи на разкази на оцелели или свидетели на Холокоста. Тогава Спилбърг се чуди дали това няма да е последният му филм. Четири години по-късно обаче заснема "Джурасик парк".

Втория си "Оскар" за най-добър режисьор Стивън Спилбърг печели със "Спасяването на редник Райън". Има още пет номинации за наградата на американската киноакадемия.

Спилбърг каза пред "Холивуд рипортър" през юни, че е "свръх развълнуван" за "Индиана Джоунс 5". Подробности за филма той не издава, освен че не би убил героя на Харисън Форд. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на талантите пенсия не им е необходима,техния живот е в тяхното творчество,за всеки от тях да спре да твори значи да спре да живее,да се надяваме,че има още какво да ни покаже или разкаже
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4 "С това какво иска да каже сайта че ще трябва да работим до 80 - 100 години ли?"Сайта като рупор на растите иска да се премахнат пенсиите, а парите да отидат у църрните от ЮГ.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спилбърг навърши 70 и не ще и да чува за пенсиониране ама ще чуе тоя с патрахила и камбанен звън ПОПУЛИСТА гаден.
7
1
 
2
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Велик е!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой за каквото учил кой за каквото си подал документите миниора ще копа въглища до 60 а човека ще си ачка докато може
5
1
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
Ако беше наш ***, щеше да иска две пенсии и да пази в две банки.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това какво иска да каже сайта че ще трябва да работим до 80 - 100 години ли?А те зи от сайта въобще могат ли да направят разлика с работата на този *** и работата на българите?
3
13
 
1
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Никога не съм харесвал филмите му - или прекалено пресилени, или прекалено идеологизирани! За мен Спилбърг е най-надцененият режисьор в историята на седмото изкуство.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако наливаше бетон друго щеше да говори.
1
0
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Индиана Джунс :))))

Спонсорирани публикации