Грандиозният парад в Пекин: 70 г. Китайска народна република

Той е най-големият в цялата история на Китай
Обновена: 1 окт 2019 10:02 | 1 окт 2019 09:10, Елка Василева
112

Тържествата в чест на 70-годишнината на Китайската народна република започнаха в 10 часа местно време (05:00 българско) на централния площад Тянанмън в Пекин, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Президентът на Китай Си Дзинпин, министър-председателят на Държавния съвет Ли Къцян, други членове на ръководството на страната и бившият държавен глава Дзян Дзъмин се качиха на трибуната.

Ли Къцян обяви началото на тържествата. Бяха изстреляни 70 залпа с парадни оръдия, знаменитата група на почетния караул на Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) изнесе знамето на Китай на площада и го издигна, след което военен оркестър изпълни националния химн.

След това президентът на Китай даде заповед за начало на военния парад за отбелязване на 70-годишнината от основаването на народната република.

Още по темата

„Здравейте, другари! Добре се потрудихте, другари“, поздрави Си Дзинпин военнослужещите , облечен в тъмно сива униформа, наричана още „маодзедуновки“.

По своя мащаб военният парад ще надмине всички подобни паради в историята на Китай: в него участват 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. След преминаването на войските в града ще започне празнична демонстрация, в която ще вземат участие около 100 хиляди души. В чест на държавния празник се планира да бъдат пуснати 70 хиляди „гълъба на мира“, както и толкова цветни балона.

Армията показа някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската народна република, част от които досега не бяха виждани от широката общественост.

Парадът показа нагледно бързото развитие на китайските оръжейни технологии. Според чуждестранни анализатори Пекин е близо до паритет със САЩ, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области.

Китайската народноосвободителна армия е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и жени в униформа. Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново поколение подводници с ядрени двигатели.

За пръв път бяха показани системите "Дунфън 17", ракетата-носител на свръхзвуков летателен апарат, който според чуждестранни анализатори може да извършва високоскоростни маневри с цел избягване на противоракетна отбрана.

Показана беше и ракетата Дунфън 41 с обхват до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят отделни цели.

Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета "Дунфън 100" може да се използва за унищожаване на укрепени цели и бункери, според китайски медии, цитирани от ТАСС.

Показана беше и нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на съветския Ту-16), разработен с цел да може да носи стратегическа крилата ракета "Дунфън 10А".

Акцентът върху ракети и други оръжия с голям обхват отразява стремежа на Пекин да измести Вашингтон като водеща силва в региона и да наложи своите претенции към Тайван, Южнокитайско море и други спорни територии, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Китайският военен бюджет е втори по големина в света, достигайки 250 милиарда долара миналата година, в сравнение с 650 милиарда долара, похарчени от САЩ, по данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ). Китай има около 280 бойни глави срещу 6450 за САЩ и 6850 за Русия. Пекин иска да има достатъчни сили за ядрено възпиране, но заявява, че няма да използва първи ядрено оръжие при евентуален конфликт.
 

Снимка: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Китайпарад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Нинджа преди 4 години
*** ти е още жълто-кафяв, погрижи се за него! Когато стигнеш нивото на китайците, тогава се опитвай да коментираш! Затова сме на това жалко положение, защото *** се правят на отворковци!
81
3
 
2
 
! Отговори
Нинджа преди 4 години
Въздухът е жълто-кафяв, небето не е синьо, скоро ще си я бутат тази техника не знам къде .....
80
0
 
3
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Да Живее Китай, трябва да работиме ЭСССР да стане Китай в Европа! репресия и лагери за всеки извън партийната линия!!
79
10
 
7
 
! Отговори
засрамете се преди 4 години
Абе, не ви ли е срам бе - днес комунистите застреляха 17-годишно момче на протестите в Хонконг - в момента в критично състояние в болницата. Кога 2.3 милиона излязат на улицата и искат свобода, ако не им я даваш си нищо повече от жалък Диктатор, но той Си Дзинпин е точно това. Според българските *** ЦРУ подклаждал протестите - как се подклаждат 2.3 милиона души?! Когато бройките са такива, дори ЦРУ да е дал искрата, това е огъня който гори в сърцата на хората, а не че са манипулирани!!
78
7
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 4 години
Китай, никога няма да върне дълга си - това е точно по-комунистически и поредната измама, тази година броят на дефолтите по кредити и най-вече на строителните предприемачи е рекорден. Гарантирам ти, че като балона съвсем се доспука, брюксел ще са първи да им направят спасителна програма като на Гърция, щото Европа трябва съвсем да обеднее. Освен това нали всичките са комунисти, а Барозо, не само беше прецедател на Португалската Комунистическа Партия,но и Маоист- Мао само 100 милиана души е убил.
77
6
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 4 години
балона е пълен, на 20 километра от центъра на Шанхай, с размерите на затворническа килия е 6 500 000 юана, което е около 1 000 000 долара. инвестирай, скоро на балона му идва края, щото дълга на Китай е близо 350% брутният им вътрешен продукт. САЩ ги мислят за фалирали, ама техният дъгл е малко под брутният им вътрешен продукт. Така, че ако САЩ са фалирали, но Китай 3 пъти и половина по-фалирал, но инвестирай!
76
4
 
1
 
! Отговори
Инвеститор преди 4 години
Някой знае ли как вървят цените на имотите в Китай? По специално Шанхай, Пекин, Гуанджоу?
75
8
 
3
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
Китай винаги пада откъм Хонконг, преди флотата на Британската Империя влезе там, сега сме съвсем скоро Американската флота да акостира в Хонконг. Китай е хартиен Драгон, винаги е бил, винаги ще бъде!!
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези шега не бива.
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
китайския валяк върви бавно и сигурнода отмъсти за бомбине над хирошима , ирак либия , сирияза да отмъсти за 80-те милиона индианци изчезноли в най великата "демокрация"дето плаща за междуусобни войни във държавите за да може да ги командва и издоии да им гарантира банани - и полски домати и ябълки и чушки от гърция и турцияи да са гладни и голи и даслушкат защото са им смазали промишленоста и чакат намилоста на краваршингтон
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе шушумиго с измито канчеолоо 79щатите толкова много дадоха че германците още си го прибирата де гол си замина защото си поиска златото срещу доларитетая дйржава затова е на този хал пълно с близачи на краварски задницито и русофилите на са говорили такива глупости и измишльотини
71
1
 
4
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До до 77А колко злато си взе и не го връща? Например златните запаси на Германия?
70
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За разлека от пропадналата на дъното Русия, Китай има с какво да се гордее.
69
10
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 4 години
какво крадене, ти наясно ли колко милиарди в Злато, САЩ даде на Западна Европа по Плана Маршал за да ги спаси от мизерията след ВСВ?!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако усвоят и краденето като американцитепланетата може да се прекръсти на китай
67
9
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
малка подробност си пропуснал - комунистите от Пекин, не само крадат от цял свят, ами най-вече от собственият си поробен народ. Наясно ли си, че курса на Юана, не се определя на борсите, а се определя от Пекин, освен това напечатените от тях Юани са 3 пъти повече от всички Щатски долари в обръщение в Целият Свят - пълна пирамида, защото първо Китай не е 3 пъти по-голяма икономика от САЩ, второ никой не ползва Юани за международни разплащания. Така, че номер 1 валутен манипулатор на Планетата!!!
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само у нас ли е пълно с и.д.иотиникой никъде не е казал че китай живее в комунизъмпълни неграмотницида комунистите управляват но самите те не са казвали никога че са построили комунизъм- казват социалистическо обществоно на противниците им е по-лесно да ги наричат комунизъм и балами пълноособено в българияи акто почнат да плещят - ами че те правят капитализъм и т.н.ами разберете се най -после в критиките си капитализъм или комунизам - или както ви е удобнопросто яко производство
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
китай направи това което никой друг не е правил през човешката историябез войни без заграбване на чужди териториибез адското крадене чрез световната банка и межд валутен фондкоито са си частни банки дето смучат от цял святбез дя обявява санкции на независими държави или да финансира НПО-та или бандитски формирования за нежни революциина краварите им е ясно че си отиват и немогат да пуснат бомба както при хорошима а ние сме за никъде с нашите продажници
64
1
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 4 години
забарвил си, това което беше определено като най-голямата кражба на интелектуална собственост в човешката история - в началото на тази година, китайски шпиони откраднаха най-модерните фото-литографски процеси (това е как се правят чипове и процесори) от лидера при тези технологии - Холандска компания. Брюксел, които са в джоба на Комунистите от Пекин и са по-червени и от тях, не поиска и малкият пръст да си мръдне. В новините се мълчи, населението на Европа не му е ясно как го крадат!!
63
5
 
2
 
! Отговори
истината боли 2 от 2 преди 4 години
Клинтън 2001 вкара Китай в Световната Търговска Организация (СВО). По-рано тази година Китайски Шпиони откраднаха всичко на Майкрон, най-големият производител и лидер при чиповете памети. Съответно патентоваха откраднатото в Китай, сега по правилата на Майкрон им е забранено да продават в Китай, щото нарушават патенти. Само дето, как може да нарушаваш патенти на твоя технология открадната от тебе. Изобщо, цялата работа е нелепа, вчера в Калифорния заловиха нов Китайски шпионин. Ще има война!

Спонсорирани публикации