Колите на "Тесла" с автопилот на крачка от изтегляне

Причината – серия от катастрофи
24
Колите на "Тесла" с автопилот на крачка от изтегляне
Снимка: БГНЕС

Автомобилите "Teсла" с частично автоматизирани системи за шофиране са с една стъпка по-близо до изтеглянето им от пазара, след като САЩ увеличиха разследването на серия от сблъсъци с паркирани автомобили за спешна помощ или камиони с предупредителни знаци, съобщи БТА като цитира Асошиейтед прес.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (НАБДП) заяви вчера, че повишава нивото на проучването на "Тесла" до инженерен анализ, което е още един знак за засилен контрол върху производителя на електромобили и автоматизирани системи, които изпълняват поне някои задачи, свързани с шофирането.

Документите, публикувани в четвъртък от агенцията, повдигат някои сериозни въпроси относно системата автопилот  на "Тесла". Агенцията установи, че тя се използва в области, в които възможностите ѝ са ограничени, и че много водачи не предприемат действия за избягване на катастрофи въпреки предупрежденията от автомобила.

Проверката вече обхваща 830 000 автомобила - почти всички, които производителят от Остин, Тексас, е продал в САЩ от 2014 г. насам.

НАБДП съобщи, че е установила 16 катастрофи в автомобили за спешна помощ и камиони с предупредителни знаци, причинили 15 наранявания и един смъртен случай.

Разследващите ще оценят допълнителни данни, експлоатационните характеристики на автомобила и ще „изследват степента, в която автопилотът и свързаните с него системи на "Тесла" могат да засилят рисковете за безопасността, свързани с човешкия фактор или поведението, като подкопаят ефективността на надзора от страна на водача", заявиха от агенцията.

Инженерният анализ е последният етап от едно разследване и в повечето случаи НАБДП решава в рамките на една година дали трябва да има изтегляне на автомобилите от пазара или проверката да бъде прекратена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: автопилоттесла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Демонстрирам заинтересованост и известна запознатост с темата. А ти с личните квалификации и алогични конспиративни твърдения от типа е, па такова животно нема само показваш, че идея си нямаш какво коментираш. Един съвет не се интересувай задълбочено и от руската космонавтика,извън вечерните туитчета на пийналия рогозин-те са опити за "научна" фантатика. Защото ще изпаднеш в когнитивен дисонанс от бърдака в Роскосмос
18
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До ПроСоТо.....Много мило,много!..Значи "за всяка мисия има данни в нета" ?..Силно и искрено се надявам,че просто демонстрираш пионерски ентусиазъм с това изявление!...Не ми се ще да погледна на теб като на някоя "заблуденаовца",защото явно не си такъв!
17
0
 
0
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Товарите можеш да ги видиш в интернет,за всяка мисия има данни. Основно са частни товари. Включително и сателитите Старлин за спътников интернет(пак на МЪск). За Военните товари в САЩ има конкурси, защото това също е пазар и има няколко конкурента.И всъщност СпХ съвсем не държи основния дял от изведените военни спътници.И ако следеше какво се случва,а не измислиците от клоуна Рогозин щеше да знаеш, че в САЩ СпХ даже леко ги цакат в сранение с Бойнг и другите стари фирми с политически протекцции
16
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До ПроСоТо...Благодаря за реакцията!..Та първо:..-От какъв зор си намесил "руските милиардери",като темата е за Мъск ?..Но както и да е..И второ:..-Тоя може и да "изстрелва всяка седмица товари в космоса",но КАКВИ са тези "товари" ?..Мъсковия е "фронтмена","представителното лице" на ВОЕННО-ПРОМИШЛЕНИЯ комплекс на САЩ !!!!!!!...Тоя рошльо нищо не би могъл да направи без силното "рамо" на въпросния ВПК !!!..НИЩО!!!...Това не е като да произвеждаш тоалетна хартия!
15
0
 
0
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Мъск да не ти е като руските милиардери-бивши партийци и мафиоти, които могат само да дупчат земята и изнасят ресурси. Всяка седмица неговата компания Спейс Х изстрелва товар в космоса. Това никога не е било в историята. А в самата статия пише само за автомобилите ТЕСЛА с АВТОПИЛОТ. Тоест една съвсем малка част от производството. То реално те се продават само в САЩ. Та има да чакате Тесла да фалира. Пък за Мъска съвсем
14
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мда,"Кел сюрприйз!"..Мъск-Корейко поизпра бая милиарди,сега балааамурниците,жадуващи да демонстрират "класа", да му мислят!..
13
0
 
1
 
! Отговори
Краят на песента преди 1 година
Совите не са това което са. Еакулозите натрапили ни със сила Зелената сделка, Евро 7, *** идеологията и либералната политика са по ниски от тревата. Нормалните хора рано или късно ще разберат до какви последствия ни докара всичко това и ще ги свалят от власт навсякъде !
12
1
 
2
 
! Отговори
Kapmoфчo преди 1 година
Не съм му фен на този, но колите му са същите като преди 2 години. Тогава проблем нямаше. Напоследък взе да говори срещу правителството и колко грешки прави! Започва разследване и не е трудно да се досетим, че ако си промени мнението за правителствената политика, разследването няма да открие нищо, но ако продължи да приказва по телевизията за крах в американската икономика, ной-вероятно проблемите на колите му ще се окажат неразрешими и ще трябва да ги изтегли и нареже за скраб!
11
2
 
0
 
! Отговори
А другите? преди 1 година
Колко са теслите по пътищата и колко са катастрофите от другите марки, при които теслите са зад волана. И колко от водачите са или на автопилот или на бело.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината е, че хората са глупави и не разбират, че автопилота не е за това за което си мислят...
9
2
 
12
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Учтиво напомняне на гоя Мъск да не се самозабравя и да помни кой го е направил богат... Щото те , гоите , несвикнали да притежават големи количества пари често решават че са станали недосегаеми и имат "божествен" статут... А в Туитър наистина ще има "свобода" на словото ако му бъде позволено на Мъск да ги купи... Свобода на ПРАВИЛНОТО слово ... и всичко което не се харесва на еврейските господари ще бъде обявявано за манипулации и дезинформация и ще бъде яростно изтривано.... Еех, "свободааа..."
8
0
 
11
 
! Отговори
. преди 1 година
Да ги бяха пущили по пътищата на България - ни една нямаше да се върне здрава!
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москвич кога пускат автомобил с ABS и ел. стъкла? Искам да се запиша! Запис! Цена? Есе!
6
1
 
15
 
! Отговори
Зеленски няма ли преди 1 година
да си изпроси една Тесла и той? Дайте му! Да миряса най-после!
5
0
 
8
 
! Отговори
Теслата кога ще преди 1 година
изкара нов модел каруци? Една конска сила с автопилот!!
4
2
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ще пуснат Москвичето още....вчера!
3
2
 
15
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Ето я разликата между пропаганда, реклама в медиите и реалността.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно американските ушеви не чували за несъобразена скорост,любимата фраза на минку ,старият рушветчийстващ шуробадженакорушветчийски копой.
1
5
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Ами да. Мъск е непослушен, иска да върне свободата на словото в социалните мрежи. И веднага му показаха колко лошо могат да го накажат

Спонсорирани публикации