Русия дори ще спечели от санкции на Запада!

"Няма да допуснем руснаците да са заложници в политически игри"
Обновена: 22 апр 2014 14:09 | 22 апр 2014 13:21, Елка Василева
185
Русия дори ще спечели от санкции на Запада!
Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

Русия е в състояние не само да се справи със санкциите на Запада, но и да спечели от това, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При представянето на годишния отчет на правителството в руския парламент Медведев увери, че кабинетът няма да допусне руснаците да "станат заложници в политически игри заради ситуацията с присъединяването на Крим".

Още по темата
Премиерът определи западните санкции като "примитивен път", който не води доникъде. Той допълни, че Москва ще съумее да сведе до минимум последствията им и че правителството е готово да постави като свой приоритет защитата на икономиката и на гражданите от "неприятелски действия, които може да последват заради изострената външнополитическа ситуация".

Русия за пръв път се оказа обект на "троен натиск", каза Дмитрий Медведев, уточнявайки, че става дума от една страна за нестабилната световна икономика, от друга - за "неприятелската" политика на редица водещи страни и за структурните ограничения на руската икономика.

Русия ще засили позициите си на световния пазар на оръжие и отбранителната й способност няма да отслабне заради действията на Запада, декларира премиерът. Той съобщи, че Русия заема второ място след САЩ по обем на износа на оръжие на световния пазар.

Засилването на тези позиции ще бъде постигнато чрез установяване на по-тесни връзки с традиционните партньори на Москва, най-големи от които са Китай и Индия, каза Дмитрий Медведев.

Предвижда се и държавна помощ за някои сектори на машиностроенето, които са най-зависими от сътрудничеството с Украйна, посочва БТА.

Русия няма да съкращава търговските си отношения с Европейския съюз, но е готова да минимизира загубите чрез сътрудничество с други пазари, заяви още Медведев.

"Географското положение на Русия и историческите й връзки ни дават уникални възможности за сътрудничество както със Запада, така и с Изтока", изтъкна Медведев.

Той допълни, че действително сега ЕС е значителен търговски партньор и „ние няма да съкращаваме икономическите връзки“ . . . "но ако нашите западни партньори все пак допуснат такава грешка, аз съм уверен, че интензивна работа на други пазари ще ни позволи да минимизираме загубите, а може и да разширим допълнително търговията".

Русия ще предостави на чуждестранните компании максимално комфортни условия за водене на бизнес, отбеляза руският премиер. Той съобщи, че през юни ще бъде създаден Федерален гаранционен фонд с уставен капитал 50 милиарда рубли (1,40 милиарда долара).

Русия скоро ще задейства системата за авансово плащане на газовите доставки и това ще бъде трудно, но справедливо решение, ако не бъде решен въпросът с дълга на Украйна, предупреди премиерът Медведев. "Ще доставяме толкова газ, колкото са платили авансово от Украйна. С други думи, допълни премиерът - газ срещу пари".

Русия е по-заинтересована от всякога да диверсифицира дестинациите за износа на природен газ и осъществява проекти в Азия, посочи Медведев, цитиран от Ройтерс. Той заяви освен това, че разговорите за внасяне в Европа на газ от Съединените щати в стремежа на европейските страни да намалят зависимостта си от руските доставки на фона на напрежението заради Украйна са "блъф".

Връщането на Крим и Севастопол в състава на Русия възстановява историческата справедливост, тъй като за хората полуостровът винаги е бил "руска земя", заяви Медведев.

Без всякакво преувеличение събитието има историческо значение, заяви Медведев. "Референдумът и приемането на нови региони в състава на Русия възстановиха историческата справедливост", подчерта премиерът. Според него "в Русия се върнаха територии, които в духовен и културен план винаги са оставали част от нашата страна - независимо от решенията от съветския период и наследените от него граници".

"Те се върнаха на основа на откритото и честно волеизявление на народа на Крим, по силата на резултатите от референдум, проведен в съответствие с общоприетите демократични процедури и нормите на международното право", добави руският премиер. Той припомни, че 96 на сто от участниците в референдума на полуострова са се обявили за присъединяване към Русия. "Това отново потвърждава убедително, че за хората от двете страни на Керченския проток Кримският полуостров винаги е оставал фактически руска земя", заяви Медведев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До xyzВсе още не сме измрели всички, които сме живелели по онова време тъй че хайде стига с тази история за празните магазини!Изобилие нямаше Факт!Но имаше БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ за стоките!Сега за да си купиш нещо качествено трябват маса пари!Само не казвайте че в големите вериги масово има качествени храни!
156
5
 
0
 
! Отговори
xyz преди 9 години
Мдааа... Верваме, верваме. Само, че цялата работа нещо не се връзва. Уж са на кяр от санкциите, пък търсят пътища да ги компенсират. Е, що бе, аджеба, ще компенсираш нещо, което ти е изгодно?! Напротив - задълбочавай го! Пък и ние тая риторика от времето на соца я помним - петилетката за три години, плана преизпълнен, пък магазините празни и даже радиация нямаше... Приспивни песни за наивници.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСредна работна заплата в България за м.12 2013г-846лв; за сектор ел.енергия и топлинна енергие-1522лв.; за сектор финансови и застрахователни дейности-1517лв. Какъв е доходът в евро- изчислете го сами.1 езро се равнявана 1.95 лв
154
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тя русия от всичко "печели", така спечелиха и 90-та година когато разбраха къде *** гладните
153
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Средната заплата за 2011 г.За България е 300 евро , за Русия 721 евро .
152
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
0 0 Не знам какво да мисля за пишещите, които се възторгват от Русия -- страна със средна продължителност на живота 59 години.По този показател, Русия се вписва напълно в Африканските стандарти!
151
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Застояването продължително време на власт води до израждането на всеки политик. А в среда като руската, при техните кървави традиции работата става лоша!Затова демократичния свят е измислил мандатите - два мандата и довиждане!В Кремъл две джуджета са вече 15-та година и започнаха да правят бели и скоро ще гпизнат дръвцето!
150
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е формен ***!
149
5
 
12
 
! Отговори
БАБА преди 9 години
Отговор на коментар номер 29 докога ще се подчинява ЕС на интересите на САЩ ха че то е създаден именно за тяхните интереси и ползи , европеиската икономическа криза ,поставянето и тоталното унищожение на малките държави, поамериканизирането на по голямата индустрия в големите икономически държави ,пример италианския автомобилен гигант /фИАТ/ иоще насаждане на омраза към Русия , мръсните демократични емблеми като ГЕИ ПАРАТ,ЛИБЕЛЕЗИРАНЕТО КАТО НЕОБХОДИМОСТ МАРИХУАНА, още др.
148
0
 
12
 
! Отговори
166 Рики преди 9 години
Точно и аз писах , защо е тази злоба, всеки има право да планира какво държавата му ще произвежда и изнася !Насочете си енергията към собственото си правителство , какво българите ще произвеждат и изнасят ?
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопееее,що пропусна и "тайното оръжие на Путин" - мощната С. Корея !?
146
1
 
7
 
! Отговори
Р И К И преди 9 години
Д О П Ъ Л Н Е Н И Е Нека спрем да се плюем, а да вдигнем недоволството си в реално поведение, което може да промени света към по-хубав живот! С уважение към четящите.
145
2
 
10
 
! Отговори
До 1)2. преди 9 години
Точно прокарват тръби до Китай.В Китай е голяма криза за гориво за отопление . Бях в Шанхай. Блоковете са им без инсталация за парно. Все повече китайци имат коли и там потреблението на гориво се увеличава .
144
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ЯСНО Е 4Е ПОД САНКЦИИ ЗАПАДА РАЗБИРА ДА СЕ НАДУПИ НА РУСИЯ! ЕХ ЧЕ САНКЦИИ И МЕН ДА ИМА НЯКОЙ ТАКА ДА МЕ САНКЦИОНИРА С ГОЛ ГАЗ ПО МУДИ !!! :)
143
1
 
9
 
! Отговори
Р И К И преди 9 години
Д А В Ъ Р Ж Е М Я С Т Р Е Б И Т Е Н А В О Й Н А Т А Ний, четящите и говорящите, които не сме облечени с власт, си чешем езиците и се опитваме взаимно да се обиждаме. По този начин си въобразяваме че сме фактори в законотворчеството на живота. Ако напуснем скритите вечери пред интернета и излезем на улицата за да вържем лудите ястреби на войната, светът ще стане друг. Светът ще стане годен за живеене
142
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шопе"Ще изнасят гориво за Китай и Индия ... "A be te Kitai i India samo tqh chakat za gorivo...
141
2
 
8
 
! Отговори
Шопе преди 9 години
Е защо според теб ще по пускат да се излага . Точно това му е работата , да каже какви са им възможностите за развитие, и какъв износ ще правят !Ще изнасят гориво за Китай и Индия ... ново оръжие , по ИЗНОСТ на оръжие са на второ място в света , след САЩ.Ще си засилят старите търговски връзки с Азия и Латинска Америка !Това вас ако не ви интересува и пожелавате на Русия да се срине са си ви чувства , но те си съществуват и си търгуват ! И ще търгуват занапред , плащаш - получаваш !
140
6
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Вижте сега, ако беше нещо умно и вярно, щеше да го каже Путин. Тоя малкия го пускат само когато някой трябва да говори глупости и да се излага.
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече от пишештите тук са пенсионери ! Знайте едно, всички народи имат право да се развиват ..
138
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм във България от 30години Но ви чудя защо мразите другите хора !

Спонсорирани публикации