Киното пред фалит заради пандемията и законовите промени

"Липсва доверие към хората, които извършват кинопоказа в България"
2 фев 2021 09:34, Ния Христова
15
 
Киносалоните и производителите на филми в страната се сблъскват с нови препятствия, различни от пандемията, която ги остави затворени за дълъг период от време. Този път провокирани от законови поправки, които по дефиниция трябва да подпомагат тяхната дейност.
 
Как изискването за повече родни филми, създадени с държавна субсидия, да стигат до голям екран, може да възпре и без това малкото допустима зрителска аудитория?
 
"На първо време това ще са стари филми, които вече са имали своята премиера миналата година. Големите фирми, които са разпространители, са се съгласили да предоставят тези филми при по-благоприятни условия за киносалоните", каза преподавателят и консултант на Асоциацията на българските киносалони доц. Александър Донев в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той уточни, че разпределението на приходите ще бъде в полза на киносалоните. А според него това е още един стимул за тях, за да показват по-разнообразна програма и да привличат зрители. 
 
Той коментира и една от новите разпоредби, която гласи, че киносалоните трябва двойно да покачат българското съдържание в залите за прожекции. 
 
"Изискванията са едностранни. Те засягат само киносалоните, като ги задължават да завишат броя български филми. За съжаление, българските филми нямат това стриктно задължение да се разпространяват в киносалоните. Има санкции, ако не се запълва тази квота с българска продукция, а за продуцентите няма санкции, ако не извършат необходимите действия, за да предоставят филмите си", допълни доц. Донев.
 
По думите на филмовия експерт, ако една голяма верига, която има повече салони, бъде санкционирана - това ще бъде катастрофално.
 
"Основният проблем е, че липсва общуване, доверие и уважение към труда на хората, които извършват кинопоказа в България. И в новия закон не е предвидено представителство на този сектор в нито един от органите на Националния филмов център, които взимат решение за развитието на киноиндустрията", подчерта доц. Александър Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
A преди 3 години
Тея некадърници непрекъснато плачат, а като пукнат - излизатинформация за милиони в злато и имоти (е това беше преди, сега са ги скрили по банките), който наследяват децата им и близките. Но нали са си артисти, умеят да плачат и когато не им се плаче.
12
1
 
6
 
! Отговори
Авокадо преди 3 години
Този бранш отдавна се спомина,дами и господа.
11
3
 
12
 
! Отговори
Какво КИНО? преди 3 години
Вече са достъпни за хората огромни телевизори за домашно кино.Кино салоните са отживелица трябва ли да ги спасяваме с дарения и помощи от нашите данъци АМИ НЕ НЕ ТРЯБВА! Това е бизнес всеки трябва да се адаптира.
10
3
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Венци - Аз ако не ям пуканки (солени) с количка, то тогава ще пляскам с някоя дъвка.Така,че ако искаш тишина просто си дръпни филма от някъде пусни си го у вас без звук и се настани удобно в креслото.
9
1
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Аз БГ филми след 1990-та не гледам ! В 99% от тях са песимистични и усмиват или се подиграват с българина и неговата култура. Няма нужда мерси :) Предпочитам някой оптимистичен екшън на Дисни :)
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кино?Какво беше това?Нещо от 20 век ли?
7
4
 
19
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Оооо, хич не ми е жал за киносалоните, особено за Арените в София?!?Така и не стана ясно кой ги държи, кой им даде огромен общински терен в столицата, и чий пари перат.Последно преди 5г.ходих с бившата и племенника й на кино. Ми 2х12лв билет и 6лв за малкия, че ученик та с пуканките и колата станаха 50 и кусур леА в кофата, за капак и филма беше ***. Да бяхме отишли в планината пА после в някое капанче шкембе чорба кебапчета салати. Нека им седят празни залите, барем свалят цените.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Платформите предлагащи безплатно гледане на филми в България са тотално зле. Те даже нямат приложения за различни видове устройства, имат по 100 реклами, които трябва да затвориш, понякога бъгват, не запаметяват дъкде си стигнал с гледането.По-добре е човек да си плати за споделен акаунт в платена платформа ако не му се дава цялата месечна такса или ако не гледа много през месеца.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да престанатАз като бях студен си вземах пуканки от хранителния в мола и ги скривах в чантата си и след това ги изяждаш докато гледам филма.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали е капитализъм и пазара определя търсенето. Откъде на къде държавата ще субсидира кинопроизводството, а ще задължават кината да пускат български филми. Това да не им е социализма, когато ученици, войници и работници бяха карани насила да гледат руски филми, да ходят на театър и да слушат опера.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като сте пред ФАЛИТ, защо ревете за авторските права.Ей за това още си има платформи безплатно гледане на филми!!! Сами са си виновни от алчност и свръх нахлоста на Холивуд и техните ВИП-ве. Леле мале ако не си им платил
2
2
 
8
 
! Отговори
Да престанат преди 3 години
С продажбите на пуканки и прочее неща пред кината, дори да проверяват на входа и да не допускат внасяне и консумация на каквито и да е храни и напитки.Наистина това е доста неприятна обстановка.
1
6
 
16
 
! Отговори
Венци преди 3 години
Короната не ми пречи да ходя на кино, пречат ми мляскасщите пуканки индивиди, отпиването от газираните напитки, тихичкото уригване със затворена уста и т.н. Забранете внасянето на храни и напитки в салона. Свин.щина