Равносметката в "Преходът. България 30 години по-късно"

14 автори с наблюдения и идеи
1 ное 2019 17:03, Петя Славова
58
Равносметката в "Преходът. България 30 години по-късно"
Снимка: ИК "Колибри"

На 1 ноември, по случай Деня на народните будители, излиза от печат сборникът "Преходът. България 30 години по-късно", в който 14 български публични личности и интелектуалци споделят идеи и наблюдения относно българския преход към демокрация.

Сборникът е стегната, любопитна, блестяща като замисъл равносметка на постигнатото и непостигнатото в различни области на обществения живот в България през последните трийсет години, определяни от едни като завършил, от други като незавършил, от трети като перманентен преход от диктатура към демокрация.

Мнението си по тези нелесни въпроси са изразили откровено и (без)пристрастно следните небезизвестни автори (по азбучен ред, от А до Н): Александър Андреев, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Георги Лозанов, Евгений Дайнов, Емил Хърсев, Иван Кръстев, Иван Стамболов-Сула, Искра Баева, Мария Василева, Михаил Иванов, Николай Михайлов.

Представените автори имат различни политически убеждения, тръгват от различни позиции, хвърлят различен поглед към миналото и настоящето, виждат началото и края на периода в различна светлина, извеждат от съпоставката преди/след различни заключения.

Статиите им свидетелстват за многообразието на свободно изразените възгледи, становища и тълкувания на развитието на демократичните процеси в България. Ако има нещо, което да ги обединява, то това е може би общият им песимистичен оптимизъм, опитът им да видят доброто в недотам доброто и да извлекат от него възможност за бъдеще.

Премиерата на книгата "Преходът. България 30 години по-късно" ще се състои на 6 ноември, сряда, в литературен клуб "Перото", НДК, от 19.00 часа в присъствието на авторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: сборник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Точно през 1989 година българите достигат и надминават девет милиона население. Деветмилионият българин беше роден някъде в Карловско. Това може да се провери по статистиките. Оттогава и до днес българите непрекъснато намаляват. Всяка година един град колкото Казанлък изчезва заедно с населението си от картата на България.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35,Добре си го изказал. Само това с влизането по милост е малко различно от казаното от Тачър в едно от последните й интервюта. Според нея тя е натискала България и Румъния да влязат в ЕС. Защо? Става интересно. Не харесвала грам идеята за централизация на ЕС и Брюксел да води националните политици и искала силна независима Великобритания. Затова натискала да влезем в ЕС- толкова затънали и корумпирани държави могат само да вкарат смут и да разбият съюза, да изнервят хората на запад.
45
3
 
0
 
! Отговори
48 до 49 преди 4 години
Не разбрах от несъстоялите се 9 млн фалирали мизерници и сегашните (според теб) 5 млн прошляци,първия вариант ли смяташ за по-добър?Фактите са такива от 90-те и нищо не може да ги промени,може да се променя само настояще и бъдеще.
44
0
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 4 години
Сега България претърпява метаморфоза. Комплексирани чуждопоклонници се преориентират от преклонение към Русия към преклонение към Запада.Тези които можехме преди социализма, можехме и по времето на социализма. Можем и при постсоциализма. Тези които не могат остават песимисти.
43
1
 
8
 
! Отговори
До48 преди 4 години
Значи викаш щяхме да бъдем "девет милиона фалирали мизерници"ако не беше паднала стената. Да ама реалноста сега е пет милиона прошляци,два милиона невъзвращенци,и два милиона ***индивиди! Е има и там за"цвят"200-300 хиляди прилично живеещи люде.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам хората,които използват емиграцията като минус! Това е тенденция за целия бивш източен блок,просто при нас като най-бедни , се усеща най-много.Ако Берлинската стена не беше паднала,вместо да работим и да пътуваме свободно по света, щяхме да сме вече 9 млн. фалирали мизерници!
41
0
 
8
 
! Отговори
Мерси преди 4 години
Ами както и да я кръстят нормални хора няма да я четат .Ще си я четат само те с подбраните си високомерни приятели .
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябвало е да го кръстят "Прехода,България...много късно".Народопсихологията ни ли не допусна тези толкова умни глави да се съберат през 1990 и да заявят на обществото - Всички, заедно трябва веднага да извършим реформи на дела,а не на думи, за да просперира България!Уви!!!Виж,книги да пишем - никога не е късно..
39
1
 
2
 
! Отговори
СиракСкитник преди 4 години
Аз не виждам да съм споменавал Борисов,Станишев, Царя или Виденов.Казвам само,че дори да си кадърен тук не вървиш.Трябва да си човек на някой и да можеш да вървиш през трупове.Не обвинявам никой че съм сирак.Успях с помощ на баба и дядо и с двете си ръце да дам начало на нов живот далеко от тук.Няма на кой да се сърдя.Просто казвам на младите да учат и да мислят за живот на вън
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходът преди 30 г. го подготви Партия на 130 г. Да виждате някъде бивш или настоящ функционер на Партията - беден, гладен и болен???
37
1
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Безвъзвратно изчезнали образование, здравеопазване, социална политика, тежка промишленост, селско стопанство...П.с. Не знам защо предният коментар "за 30 години) излезе Анонимен, но е мой.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 години: - Над 50% !!! от трудоспособните българи, НЕ живеят в България!- Основният инвеститор в българската икономика са българите, живеещи ИЗВЪН България! - Населението в България е намаляло с 30% !!! (ако се вземат само етническите българи, то цифрата е ~50%)- На ТРИ жени в детеродна възраст, се падат 1,4 едно цяло и четири) деца. (като в тази статистика влизат и ***, които имат по 8-10-15 деца, за българките остава едно НИЩО!!!)
35
4
 
3
 
! Отговори
До Сирак.. преди 4 години
От лошия сценарий, логично се разбира,че си започнал работа заради Борисов преди 10 г.Пропуснал си само да го обвиниш за това,че си сирак. Аз също съм, но не ми и минава мисълта да обвиня Луканов, Виденов и Станишев за лоша карма,защото в сравнение със сега,не ща да се сещам вече за онези времена.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от ревливи мрънкащи бебета. До гуша ми е дошло да слушам такива хленчовци като на коментарите под мен. Ако работехте колкото мрънкате нямаше да ви е толкова зле. Заслужавате няколко шамара за да се стегнете.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като прочетох имената ми стана ясно, че не бих прочел и ред от техните отговори.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24 Ами да бях ви качил всички 6 000 000 в Автобуса и да ви закарам да спите с мен под Моста. Дали щяхте да се съгласите две години да спите под моста да ядете от контейнерите и да работите най черната работа за 5 марки на час. Не си мисли че съм се спасявал единично 14 човека тръгнаха с мен. Ако не бях ги подтикнал да тръгнат щяха да си останат в прехода. 4 човека не издържаха и се върнаха не им хареса хотела под моста. Останалите останаха и се спасиха от прехода на комунистите.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 30 год, държава буквално няма. Тя е само символ. Легалното изпрано име на мафията която управлява ,наричат държава. 30 год България беше крадена, продавана, разкъсвана, и унижавана. Елиминира, се всичко което я, държеше като държава. Влязохме в един съюз по милост с 300 зора, и то не за наш интерес а техен. Парите които ни дадоха за развитието ни бяха нагло откраднати от управляващите мафиоти. Съюз в който сме най бедни и изостанали. Зависими тотално от тях. България вече я няма
30
3
 
5
 
! Отговори
СиракСкитник преди 4 години
На 24 години съм.На 3 останах кръгъл сирак и бях отгледан от баба и дядо.Работя от 14 годишен и то нощни смени по компютърни клубове.После успях да вляза в университет.Със много работа и учене успях да завърша електроинженерство.Чак сега успях да заделя пари да изкарам курс за управление на МПС.След месец се махам от тук.НЯма бъдеще който и да дойде.Тук е добре само за мамините синчета и ***.Другите са смачквани и отритнати.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметката... Какво изобщо коментираме,след като още има поддръжници на една партия,която от 30 години дърпа назад и надолу цялата държава!Тази престъпна партия няма и една секунда полезна дейност в полза на обществото...
28
1
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Не защитавам колегата,но явно си твърде млад,деветдесетте години излизането в Европа беше само с визи,Австрия беше единствената страна в която можеше да се ходи с жълти(служебни)паспорти,а самото намиране на легална работа беше много, много трудно!